Focus on Problems vs. Focus on Solutions

When NASA began the launch of astronauts into space, they found out that the pens wouldn't work at zero gravity (Ink won't flow down to the writing surface). In order to solve this problem, it took them one decade and $12 million. They developed a pen that worked at zero gravity, upside down, underwater, in practically any surface including crystal and in a temperature range from below freezing to over 300 degrees C.
And what did Russians do??
....The Russians used a Pencil!!!

Bila aku baca benda yang diforward kat aku nih, aku gelak terbahak2. Sebenarnya benda tu menunjukkan betapa complicated nyer sesetengah orang (termasuk la aku kot) bila nak setel kan sesuatu masalah yang simple. Salute kat orang Rusia for coming up with this solution.

Sejak kebelakangan ni cuaca mendung sokmo. Aku tak kisah kalau mendung dan redup je, sebab aku suka hari tak panas. Tapi bila dah hujan, aku tak suka pulak, sebab basah lencun bila nak balik dari opis. Baju pun tak kering. Yang tensennya, bila nak tido, tak hujan pulak. Hampa-gas tul...

Bila cakap pasal hujan, aku paling suka kenangan 3-4 tahun dulu. Masa tu adik-adik aku masih kecik. Sorang tu baru umur tiga, sorang lagi tu umur 4 tahun. Kalau aku balik cuti je, diaorang gumbira sesangat masa serbu aku sambil tanya, 'Bila nak main hujan?'

Memang la masa kecik2 tak elok main hujan nanti demam. Tapi bagi budak kecik, diaorang bukan reti pun benda2 cam tu. Yang diaorang tau, main hujan tu best. Jadi kalau hujan petang2 tu, aku jerit suruh cari payung besar, then budak2 tu akan berlari keluar ikut aku bermain hujan kat taman. Nampak lopak je, lompat kat lopak, biar terpercik air. Tendang lopak, lari2 dalam hujan di bawah payung. Seronok.

Tapi paling seronok dengar diaorang gelak dengan hepi nye. Tak kisah la kalau aku kena marah pulak lepas tu sebab biarkan diaorang main hujan. At least aku ajar sebelum main hujan, kena pakai baju tebal2 sikit, lepas tu mesti pakai payung =p

PENGAJARAN: Tak kisah la nak blogging time opis hour ni, asalkan keje dah siap! Hehe. Konpius? Tak de kaitan? Ada la... cuba baca betul2... ;)

2 comments: