Récent tâche

Free la plak arinih (or rather malas nak buat keja ). Ni dah kali ketiga post entry. Hehe. Sejak beberapa hari nih agak busy sket uruskan persiapan ke konferens kat Singapore minggu depan and trip ke Riau (yg sepatutnya minggu nih ).

Malam semalam ada dinner ngan wartawan2 kat JB n aku kene tolong Ainie kontek depa sumer pasal dier sibuk giler . Aku plak tak de mood nak buat research yg Marketing Manager suruh. Kemalasan yang melampau2... Research, sapa yg rajin buat?

Tapi al-hamdulillah, berkat kesabaran kitaorang meng kontek n mengfakskan jemputan, kiranya dinner tu successful . Yalah, orang press nih byk asgt. Malam semalam pun tak dapat lama2 sebab diaorang ada work asgt n Pak Lah pun turun JB arinih. Tapi diaorang datang juga. Terharu. Huhu... Tima kaseh kat sumer kerana sudi datang

Citer sket la pasal asgt terbaru aku nih. Dua hari yg lalu, aku, Ainie ngan Chairman telah dipanggil masuk mengadap Bendahara (orang kanan Mr. Trump).

Bendahara : OK. I have assignments for you guys.
Tiga2 (dalam hati) : Tidaaaak!!!
Bendahara (tunjuk kat Chairman) : I'm going to send you to Holland.
Bendahara (tunjuk kat aku ngan Ainie) : You two, make preparations to go to Riau. Jen will be sent to Jakarta.

Kat luar bilik Bendahara, Ainie tak puas hati sebab Chairman dapat gi Holland .

'Why? Why? Why????' Ainie melepaskan geram .
Chairman cuma tersenyum poyo . Aku plak sibuk memikirkan camane aku nak prepare paperwork untuk trip nih .

Jadi aku pun prepare paperwork (bila nak gi, berapa hari, stay kat mana, kenapa nak gi, bla2) while Ainie prepare tentatif (hari pertama - jalan2. Hari kedua - pun jalan2... )

Bila aku submit paperwork kat Bendahara (dan kene reject 3, 4 kali...) akhirnya Bendahara tanya,

'Where's costing? How to approve like this?'

Dalam hati aku, 'Ceeeyy.. orang tua nih! Arituh cakap yg tu tak payah pecah kepala nak pikiaq, depa nak buat. Hampeh.' Jadi, aku kembali ke meja nak buat kira2 bajet nih . Huhu... Aku mana penah organize trip nih. Langkawi pun aku tak sampai lagi. Macamana aku nak wat bajet? Apa nak masuk dlm bajet? Camane nak dapatkan accommodation? Letih aku surf Internet utk cari hotel n hotel rate kat Riau sana. Tapi tak de byk sangat pilihan .

Tambang pun, aku kena carik baper tambang dari Pekanbaru ke Padang, n Padang ke Palembang. Kontek ticketing agent depa, hampeh. Ada ke patut, suruh aku sendiri kontek opis diaorang kat Sumatera tuh . Tak membantu langsung. Last2 aku fax je request for info kat seberang sana.

Last sekali, makan n transport kat sana. Depa naik apa? Bas ke, beca ke, teksi ke, lori? Makanan mahal ke? Aku malas nak pikiaq panjang, aku kontek Magic sebab Magic gi Bali beberapa minggu lepas.

Me : Magic, how's Bali?
Magic: If you don't mind about food, and lodgings, it's nice.
Me : Why?
Magic : Erm...
Me : Never mind. What's the common public transport over there?
Magic : Don't compare Bali with other places in Indonesia. Bali is so commercialized. I had package tour. So.
Me : I see. Hmmm... Food price? Cheaper?
Magic : More or less, equivalent.
Me : I see... OK, that really helps. Thanks Magic!
Magic : My tips, Carneyz. Get a travel agency to help you plan the trip and book tickets and all that. You'll cut down the cost.
Me : We're supposed to go ala Amazing Race.
Magic : Owh. Have fun.

So, aku dah fill in the blank except for tambang domestik kat sana. Kalau dah approve, baru aku nak setelkan reservations, etc. etc . For now, aku nak wat task lain

0 comments:

Post a Comment