Keja, Arsenik & aku.

Dah lama tak menghapdet blog. Busy, malas, tak de benda nak citer... Entahla. Sekarang nih otak tengah bercelaru. Banyak sangat keja, tak tau nak start macamane. Kerja yang tak suka pun ada, keja yang kena push kat aku pun ada. Lepas nih nak transfer department lagi. Lagi menimbun keja. Keja, keja, keja.

Semalam menghadap Yang Dipertuan Agung sekali lagi. Arituh sebelum gi KL, pun mengadap baginda Sultan. Kitaorang kena titah beramai2. Hatta hamba yang tak berdosa pun kena jugak. Begitulah murkanya baginda.

Kali nih, baginda Sultan bagi keja yang paling aku tak peveret. Kalau aku suka keje tu, aku tak yah keja bawah dia, aku boleh dapat jawatan setaraf ngan dia. Tapi aku tolak, sebab aku memang tak suka keja tu. Alergik dan menyampah ngan keja tu.

Dia bagi aku deadline sampai arinih. Projek Trump tak de progres lagi. Aku macam nak pecah kepala pikir solution. Memang tak bley pikir sehari. Tapi nak pikir camane method nak complete projek nih pun dah sampai panas CPU aku. Semalam dah ‘hang’.

(Perbualan masa lunch semalam)
Ainie : You order apa?
Aku : Arsenik.
Ainie : Jangan memain la. Lamanya order you?
Aku: Kena amik dari Department of Chemical. Korang ingat diorang serve arsenik hari2?

Aku dan Jane bersuka-ria email:

Jane : So happy that I have been working since 6am and will be extended maybe until 9 or 10 or even longer. Plenty of time to finish my report by tomorrow morning... hurray...

Me: Waliowww! I share your enthusiasm in finishing your report. Your happiness in working overtime spilt over to our side and your email sparkled with so much laughter and joy. Do pursuit your objective to shine in your career path, dearie. Put out that negative attitude, and instil more positive feelings towards your learning experience. Remember, God is with you.

Jane: I can't wait to get more and more work to do... to kill my time effective and beneficially! I am going to force my boss and ex boss to squeeze me till I dry... It's going to be very enjoyable... Yuuuu... Huuu... those paperwork that piling on my table is never enough... I want more and more and more... I wanna be the best staff this year! The best contributing staff on earth that they ever hired... Hehehe... so damn happy... Hahaha... Got too excited due to lack of sleep and long hours of working... that's a thriller for me...

Me: WAAAAAAHHHH!!! So much joy! I'm blinded with tears now... It is so nice to see that you have changed your outlook on your job, dearie...

Jane: Hahahaha... Remember... we must always "fertilize" the system! :D :D I must do my part to make it happens...

Me: Yes, that's right dearie. Don't poison or attempt to bring down the system. Negative feelings will only feed arsenic into the whole organization. Familiarity breeds contempt, they say. I say pessimism breeds contempt. Contempt mutates into arsenic. Arsenic kills you. Instantly. Obsessed with arsenic oledi.

(Peringatan: Arsenik nih bukanlah sebab aku nih suicidal, tapi utk mengekspresi betapa menyampahnya aku ngan keja aku sekarang & aku nak exit sistem nih secepat mungkin.)

0 comments:

Post a Comment