Semua orang kat opis excited giler bila tau shareholder kiteorang nak datang. Mana yang bersepah dieorang kemaskan. Memang excited la tu.

Termasuk la aku. Dulu aku penah involve dalam satu projek wat documentary pasal history dier n yayasan dier. Dier memang orang yang aku kagumi.

Dah la jutawan, dermawan, usahawan n semua yang 'wan' yang kat belakang tu dier boleh sapu. Tapi paling mustahak sekali, dier sorang yang betul2 patuh perintah agama. Seorang jutawan yang soleh.

Bila dier datang, tak de sapa yang tak terpegun tengok dier. Dressing dier selamba je. Tak de la pakai kot n neck tie. Then, dier murah ngan senyuman. Daripada cleaner opis, tea lady, eksekutif ke manager, sumer dier sedekahkan ngan senyuman manis dier.

Dia lalu belakang meja aku, n aku memberanikan diri tegur dier, 'Assalamualaikum, Tan Sri.' Dier pun jawab, 'Waalaikumussalam.' Waah! Terasa melayang sekejap bila dia jawab salam aku :) Memang best la dier nih...

Tapi yang paling aku tak expect, bila dier blah, sumer orang berebut2 masuk bilik meeting nak amik botol air mineral dier, kuih lapis & karipap atas pinggan dier yg dier tak makan! Memang kagum tahap melampau la depa nih ngan dier! Sapa2 yang salam ngan dier plak sibuk bagitau sumer orang pasal tu, n cakap dieorang kompem tak nak basuh tangan malam tu!

Terasa seronok berjumpa ngan Tan Sri arinih. Dier nih baru boleh aku nobatkan sebagai 'Malaysian Idol'. In fact, he is my idol. :)
Dillenia call pagi tadi.

'Bila kontrak abis?'
'Ujung bulan September nih. Apsal?'
'Ada vacancy kat tempat kite. Exec, Planning & Research.'
Hmm... Bunyik macam Marketing Exec je.
'Department aper?'
'Business Development.'
Sah. Memang kene wat research marketing nih.

Dill suruh submit resume kat dier. Aku pun forward kan jelah. At the same time, aku nak mintak kat tempat lain gak. Anywhere in KL. Walaupun dok JB best lagi daripada dok KL, tapi demi future aku, kena gak buat the big decision.

Suddenly I'm looking forward to leave this place.
'We want to help u. When u just walked off, we felt offended.'

Nasib baik aku tak baling cup berisi Coke tu kat dinding. Dah la sakitkan hati aku, anggap aku nih bermasalah sedangkan dieorang tak penah amik peduli apa yang aku cakap selama nih.

Beberapa hari sebelum tu, aku penah tulis dalam email kat depa nih sumer,

'I dun like people pushing me to know my problem. Usually I'll just say 'I'm fine' if I'm still considering whether I wanna tell or not. I will only tell if I'm ready to tell.'

Selang beberapa hari pastu, dieorang buat exactly apa yang aku tak suka. Bila aku still tak nak cakap (dah la dah hot giler2 masa tu, still tak bley faham lagi), boleh plak nak terasa ngan aku. Ikhlas sangat la nak tolong cam tu.

'Ur intention may be good, but what u guys did to me, really hurt me. I felt like some animal trapped in the corner, I couldn't believe u guys did that to me.' Aku jawab.

'Meby u can forget abt it. Just act normal.'

Aku plak yang kena berbaik2 dulu ngan dieorang? Sapa yang antagonize sapa in the first place??

Nasib baik Coke dah abis.
'hey, ain't life wonderful? wonderful, wonderful, wonderful... isn't it wonderful now? '

I close my eyes when I get too sad
I think thoughts that I know are bad
Close my eyes and I count to ten
Hope it's over when I open them

I want the things that I had before
Like a star wars poster on my bedroom door
I wish I could count to ten
Make everything be wonderful again

Hope my mom and I hope my dad
Will figure out why they get so mad
Hear them scream, I hear them fight
They say bad words that make me wanna cry

Close my eyes when I go to bed
And I dream of angels who make me smile
I feel better when I hear them say
Everything will be wonderful someday

Promises mean everything when you're little
And the world's so big
I just don't understand how
You can smile with all those tears in your eyes
Tell me everything is wonderful now

Please don't tell me everything is wonderful now

I go to school and I run and play
I tell the kids that it's all okay
I laugh aloud so my friends won't know
When the bell rings I just don't wanna go home

Go to my room and I close my eyes
I make believe that I have a new life
I don't believe you when you say
Everything will be wonderful someday

Promises mean everything when you're little
And the world is so big
I just don't understand how
You can smile with all those tears in your eyes
When you tell me everything is wonderful now

No No, I don't wanna hear you tell me everything is wonderful now
No No, I don't wanna hear you tell me everything is wonderful now
I don't wanna hear you say
That I will understand someday
No, no, no, no
I don't wanna hear you say
You both have grown in a different way
No, no, no, no
I don't wanna meet your friends
And I don't wanna start over again
I just want my life to be the same
Just like it used to be
Some days I hate everything
I hate everything
Everyone and everything
Please don't tell me everything is wonderful now...
I don't wanna hear you tell me everything is wonderful now.
'u kene kidnap ke? Apsal tak datang keja?'

Mula2 aku malas nak jawab. Tapi bila fikirkan balik, dia tak terlibat pun ngan dieorang yang pepandai je wat 'public tribunal' nak solve problem aku konon, tapi akhirnya jadi sakit hati je. I have to be fair to him.

Akhirnya aku reply lirik lagu Wonderful Now kat sms - 'I close my eyes when I get 2 sad. I close my eyes n I count 2 ten. Hope it's over when I open them. Make ething be wonderful again...'

'Oh. Yang penting u tak kene kidnap (erk??). So y ur sad?'

Mamat nih nak kene hempuk aper? Dah la aku tak de mood nak bergurau-senda.

'How easy to be u. Teach me how to be w/out emotions. Then I won't feel sad.'
'U don't want to be me. Sad can be sad la, tapi dun let it overcome u. Tell me, meby I can help u.'
'Who says I need help?'
'Coz ur sad. I can help to make u not sad.'

Aku terkebil2 baca reply dia. Tersentuh pun ada, marah pun ada. Who does he think he is, that he can magicked away all the pains I feel in my heart?

'Oh yeah? Can u bring back the love I've lost? Can u make the loneliness disappear? Well, can u?'

Akhirnya aku tak jadi hantar reply tu.

I am not crying out for help. I dun need help. I just need to be left alone. To be allowed the peace to grief for someone I've lost. To be allowed to withdraw from the world in my cocoon. I will only emerge when I'm ready.

Aku dah berkali2 menyatakannya. Itupun susah utk mereka fahami.
Salam.

Semakin teruji. Bila mereka akan percaya pada kata2 aku, aku sudah terluka dengan perbuatan mereka.

Rumah sudah rasa terasing. Kawan2 sudah tidak memahami. Kasih sudah pergi. Aku tinggal kebingungan.

Demi untuk melarikan diri dari kebingungan, aku putuskan untuk sumbat pakaian dalam beg sandang setia. Beg yang selalu aku bawa ke mana2. Motor kesayanganku. Aku call orang yang paling aku percaya.

'I need to see you. Can I stay over at ur house?'

Seperti biasa, she welcomes me. Akhirnya, pada pukul 9.30 malam, aku blah dari rumah. Sampai di Restoran Noor, aku luahkan segala2nya. Dia sentiasa faham. Dialah sahabat sejati aku sejak 5 tahun lalu.

Aku tak pegi kerja esoknya. Walaupun telefon berdering pukul 9.30 pagi. Mesti Macha yang cari. Pedulikan. Aku perlu masa untuk sendiri.

Kebingungan, duduk termenung di tasik. Ikan jadi teman setia. Mengucap istighfar. Tuhan, begitu berat dugaanMu...

Besok, aku akan lari lagi. Ke mana2 saja aku rasakan perlu. Isnin kelak. Terleraikah segalanya? Aku kena cari kekuatan untuk maafkan mereka. Sungguh mereka telah melukakan aku.
Empty spaces fill me up with holes
Distant faces with no place left to go
Without you within me I can't find no rest
Where I'm going is anybody's guess

Chorus:
I try to go on like I never knew you
I'm awake but my world is half asleep
I pray for this heart to be unbroken
But without you all I'm going to be is incomplete

Voices tell me I should carry on
But I am swimming in an ocean all alone
Baby, my baby, it's written on your face
You still wonder if we made a big mistake

(Repeat chorus)

I don't mean to drag it on,
But I can't seem to let you go
I don't wanna make you face this world alone
I wanna let you go (alone)

(Repeat chorus)

...Incomplete
Salam.

Macha bad mood hari nih. Guru Besar dah menye'spoil'kan mood Macha. Aku plak kena dengar Macha komplen. Ah, well.

Sebenarnya problem tu tak besar sangat. GB (Guru Besar) tak payah nak marah2 macam marah kat budak kecik. Memang Macha ngan aku sebaya anak dier, tapi kiteorang co-worker. Bukan budak kecik. Lagipun, design tu bukan kiteorang yang decide. Ape2hal pun, bila aku pointed out bukannya banyak sangat pon area nak amik buat storage area sebab bendalah yang dieorang letak tu, on temporary basis.

Macha marah lagi bila tengok water meter tak pasang lagi. Engineer tu plak amik mc. Adoi la... Tak pelah. Deadline hujung minggu nih. Kite tgk la camane dieorang akan kelam-kabut nanti.

Kakak call tadi. Saja nak bersembang. Katanya dah abis baca buku Harry Potter. Dumbledore mati. Isk. Nak jugak baca buku tu, tapi harganya RM99.90. Kering la. Sis cakap, balik. Senang sket carik pengganti.

Pengganti? Tersengih. Hari tu lepak kat rumah Ainie. Mak dier pon buat usul yang sama. Bukan calang2 orang dier nak rekomenkan. Anak bekas mufti Sarawak tu. Takut seyy... Anyway, aku harap dier main2 je.

Dah masuk waktu. Logout.
Salam.

Seharian jadual kerja penuh. Hari bermula dengan majlis pelancaran. Bingit. Bawak kamera ke sana sini. Maklumlah, photographer tak bergaji. Dapat goodies bag, tapi aku berikan kepada Pn. Nora. Aku tak perlu kuih dalam tu, aku on diet. Jen dapat bunga ros daripada singa.

Macha buat aku moody lagi. Berkali2 aku terangkan, tapi dia suruh buat benda yang aku dah buat. And manager tu buat aku bengang. Akhirnya dari ceria menjadi masam mencuka. Macha dah faham bila dia cakap ngan aku n aku cuma diam n mengangguk. Tak lagi suruh aku buat kerja 2x.

Projek. Bila diberitahukan water meter tak masuk lagi, sekali lagi mood keruh. Bosan disindir klien. Water inlet tak de. D.B. box tak de. Gas piping baru nak kuarkan quotation besok. Hah. There is such thing as gas flushing rupa2nya. Diaorang akan flush out udara dari paip gas guna nitrogen. Baper lama agaknya? Operation start Isnin depan. Aku berbisik kat Macha. Meeting ngan Big Boss petang nih. Mustahak. Dia setuju.

Big Boss tetapkan Ahad nih sebagai penghabisan. Projek akan tamat. Akupun akan beralih arah. Petang. Programmer datang bentangkan sistem. Foxpro lagi. Aku dah tak amik peduli system requirements. Asalkan within the budget, aku akan terima. Biar mereka fikirkan pasal data integration dengan Oracle db, asalkan aku siapkan kertas kerjanya.

Jen dapat berita buruk. Housematenya akan keluar rumah. Tak de angin or ribut. Terus dia bergegas balik. Kesian Jen. Kena pujuk dia lepas ni. Jen, please don't be sad. You can always come over to my house if you're feeling lonely.

Akhir sekali dia. Aku tak bermaksud nak stalk dia. Cuma nak tau perkembangan semasa. Rasanya dia ok. Hobi terus berjalan lancar. Kawan baru pun dah bertambah. Baguslah kalau dia dah melupakan semuanya. He has moved on. I should move on too. Hmm. But when is that going to be?

Buat masa sekarang. Aku perlu lebih banyak masa lagi.
Salam.

Teringatkan seseorang. Sihat ke dia? Dah makan? Dah solat? Gembira?

Kenapa? Hmm. Aku saja nak tau. Kalau dia gembira, akupun gembira. Walaupun dah berakhir, tak semestinya aku tak boleh nak amik tau. Cuma. Mungkin kasih sudah terbatas. Kasih pada saudara seagama.

Bagi aku sudah memadai.
Salam.

Kertas bertaburan kat atas lantai. Tasks completed. Termangu2 kat depan pc. Tak tau nak tulis apa. Logged out email. Hati tak terlintas nak balik lagi. Mungkin setahun. Mungkin 2 tahun. Mungkin jauh lagi.

Hmm. Renovation kat atas masih tak terjengah. Projek akan selesai hujung bulan ni. Akupun akan beralih arah lagi. Tak kisah. Tak marah jugak. Takde emosi lagi. Belajar redha dengan semuanya. Walau apapun, masih tersenyum lagi. Masih mengangguk kepala. Asal bukan dengan diaorang. Sebab kerja dengan diaorang cuma membuang masa dan tenaga. Akhirnya terbengkalai separuh jalan.

Mata dah kering. Kepala dah berat. Masa utk balik.
Salam.

Ainie ngan Jen tengah buat lawak kat tepi. Aku tengah siapkan timeline projek. Aku tergelak. Diaorang terus buat lawak.

Lagu Ferhad 'Pernah' tengah bermain kat pc. Dah dengar beratus2 kali pun tak boring. Tadi Trump lalu. Aku tengah main lagu tu. Nasib baik tak kuat2 macam yang Jen suruh.

Ainie tengah dok atas tong sampah. Timeline dah siap. Masuk bilik manager jap, hapdet status tasks aku. Renovation, ok. System, ok. Fuh, lega. Time to go back.

Nak lepak rumah Jen la malam nih.
Salam.

Beberapa kali dah teringin nak menulis sesuatu kat blog. Tapi sejak hari tu, mood tu tak de. Pernah gak terlintas kat fikiran nak tutup je blog nih. Tapi, ah. Sayanglah. Penat je dia create layout nih.

Banyak perkara yang dah berlaku sejak kali terakhir aku tulis something. Aku dah pindah rumah dekat2 sket ngan tempat kerja. Jimat sey, duit. Sewa RM25 je sebulan. Petrol pun jimat. Tapi sunyi. Ada aku, housemate yang selalu tak de, &... kucing.

Konsentrasi sepenuhnya dihabiskan kat kerja. Semakin kerap berjalan2 dari duduk kat depan pc. Bawak kontraktor melawat site. Pastikan water inlet / outlet, electrical DB, renovation, etc. dah dipasang. Mula2 penat gak. Tapi dah dua minggu berlalu, dah biasa. Badan pun dah makin ringan. Turun 2 kg maah, macam berat masa aku masih bergelar student dulu. Berjalan2, tak makan lunch, makan dinner yang ringan2 je. Tapi pipi je tak kurus2. Still chubby macam dulu. Aku berazam nak turunkan berat badan to 47 kg :) That's another 2 kg to lose.

Kesian Ainie. Kucing dier kena langgar kereta. Ainie paling sayang kat kucing tu. Bila aku call dier, dier tengah sedih giler. Aku cuma boleh bagitau dier supaya bersabar, and semuanya dah ditakdirkan. Ainie, if you need a hug and a shoulder to cry on (not to say, plenty of Kleenex), I'm always here for you. So's Jen. And Chairman.

Hmm. Lastly, kalau ada sesapa yang tau pasal program MBA yang best and affordable, tolong cakap ye? Aku tengah wat preparation nak sambung study. Tengah mensasarkan KL as the location sebab kat KL banyak sket choice. Of course teringin gak nak further kat overseas, tapi rasanya tak mampu.

Lepas tu, apa ek? Hmm. Tak fikir lagi. Yang penting nak sambung study je la. Sayang la kalau tak sambung. Sememangnya aku suka ilmu. Aku penah baca kisah Imam Syafiee & macamana gigihnya dier menuntut ilmu. Dulu bukan macam sekarang. Dulu kene merentas padang pasir, bekerja tanpa upah untuk dapatkan satu2 ilmu pelajaran, dsb. Kira macam kisah Imam Syafiee tu jadi sumber inspirasi kat aku sebab aku kagum kat dia.

Ada satu citer nih dia tak de pena nak tulis apa yang
tengah disampaikan oleh cikgu dier. Jadi Imam Syafiee pun amik batang lidi and
guna air liur dier, dier tulis kat tapak tangan. Cikgu tu pun ingat dier
main-main ngan lidi masa ceramah. So dier pun kena marah. Imam Syafiee bagitau
kat cikgu tu yang dier tengah tulis apa yang tengah diceramahkan. Bila dier
citer balik kat cikgu tu apa yang dah disampaikan dari pagi tu, cikgu tu
terkejut. Rupa2nya Imam Syafiee betul2 tengah tulis semua yang diajar oleh cikgu
tu. Betapa bersemangatnya Imam Syafiee.


Jadi aku pun kena gak mencontohi Imam Syafiee yang mana aku berpegang pada mazhab dier. Erm. Dah pukul 2. Nak sambung kerja. Bubbye.

-nak kena upgrade gak ilmu fardhu ain (agama), selain ilmu fardhu kifayah (dunia).-