Coretan Hari Ini

Kenapa tak balik lagi? Naper? Naper?

M-a-l-a-s. Dok opis lagi best. Dapat blogging. Dapat borak2. Besok masuk keja pukul 2 ptg. Stay back la sampai 12 malam. Apa nak buat.

Tengah survey nak beli laptop. Kalau dapat carik laptop yg murah, aku nak beli secepat mungkin. Rindu nak buat design2 nih. Huhu...!

Anyway, pagi tadi aku call bos lama, nak tanya pasal hal keja. Then borak2 pasal kat mane aku akan diletakkan abis je 'so-called' training program nih. Dia tau, aku pun tau.

'I'd probably assign news publication to you. It will be a joint newsletter for both companies, but you'll be the focal point. How about that?'

Newsletter? It sounds b-o-r-i-n-g, to be brutally honest. Aku cuma suka tulis kat blog, bukan tulis pasal benda formal.

'That sounds wonderful,' I lied.

Of course aku tau aku akan ditempatkan kat mana kalau aku setuju. Kat mana lagi kalau tak ceruk yang sama? No.... way. Ceruk ini dah membunuh semangat dan selera aku.

'It was mentioned that one of the trainees had been looking outside the boundary of the company.' Tetiba dia bersuara. Diam sebentar.

'So how was it?' He sounded curious. Aku tergelak. Memang, persekitaran aku tak boleh dipercayai. Aku dah belajar dari pengalaman yg perit. Jangan percaya kat sesapa.

'It was a refreshing experience. I just want to find out how's the market, you know, for a certain negotiation, if need be.' Aku selamba mengakuinya.

'Well. Loyalty to the company aside, one has to be happy with the environment to be productive,' dia membuat kesimpulan sendiri. Aku tersenyum.

Bila aku bagitau kat Jen, mulut Jen ternganga. 'They knew??' She sounded horrified. 'Well, they're not that stupid,' aku main2 ngan kad yang aku tampal kat dinding kaca. 'You're not...' 'No. ' Aku mahu jujur ngan diri-sendiri. Aku nak aku suka ngan kerja yang aku lakukan. Aku tak nak terasa terpaksa bila buat something. Bila rotate department pun aku dah rasa boring, apa lagi kena attach lama2 kat satu department. Kalau dah tak minat, kenapa nak paksa diri?

Penat la. Nak balik.

0 comments:

Post a Comment