I have approximate 10 days to complete my part of the project.

...

Relax. Take a deep breath. Exhale. Relax. Take life one day at a time. Finished about 40% of the project, kan? Apa nak risau?

Pagi tadi:

Me : Roy, how's the task? What's the update?
Roy: Yeah, working on it.
Me : 7 Dec, kay?
Roy: Yup. Can, la...

Me : Chairman, you're working on that task right?
Chairman : Uhuh.
Me : Would you be able to deliver it by 7th?
Chairman : Uhuh (nak keluarkan sepatah perkataan dari Chairman nih memang memerlukan usaha gigih. 'Uhuh' yg tak tersenarai dalam mana2 kamus Dewan atau Oxford dah cukup bagus la)

Property department dah submitted bahagian dieorang. Cuma tinggal BD department je lagi. Tapi bahagian BD nih represent 50% of the project.

Hmm. Sabar, sabar...
Motosikal Kriss 1 ialah satu2nya harta paling mahal penah aku miliki dalam dunia nih. Oleh sebab aku beli ngan titik peluh aku sendiri, jadi aku memang sayang giler ngan motor nih. Kalau Kak Eyna ada CLK nya sendiri (Cute Little Kancil), aku pun ada gak CLK versi 2-roda - 'Cute Little Kriss'.

Tapi motor Kriss aku nih memang suka menguji tahap kesabaran aku. Aku beli motor nih second hand (yalah, aku cuma mampu beli yang tu je, selain dari segulung tikar yang buruk buat alas tido & solat...) n benda second hand nih, faham2 jelah.

Bayangkan, time tu aku tak reti bawak motor. Nak start motor pun berpeluh2. Ingatkan start motor nih memang susah giler, rupa2nya lepas beberapa insiden yang bukan setakat memalukan (motor mati kat lampu trafik) tapi buatkan aku panik giler (Yana selalu jadi tukang rescue), spark plug aku dah nak kena tukar. Hampeh betul. Tak pe. Baru RM4.

Lepas tu, satu demi satu masalah menimpa aku, tapi sebab aku sayang giler ngan motor Kriss warna biru aku nih, aku tak penah pun terfikir nak jual balik. Tayar pancit la, enjin rosak la... you name it, you got it. Atas nasihat somebody, aku pun bawak la motor aku nih gi servis (first time gi buat full service).

Nak menangis aku bayar RM200! Gila seyy! RM200... Sumer benda kat dalam tu dia tukar. Lepas tu bagitau aku tak bley bawak lebih dari 60km/j selama 2 bulan. Sakit jiwa aku dengar arahan tu. Tapi demi memastikan motor aku 'sembuh', aku pun ikut je la arahan tu. Dua bulan kemudian, pecut lagi motor cam kena kejar hantu.

Sekali lagi motor aku buat hal tak lama kemudian. Dan RM200 lagi melayang... Tapi al-hamdulillah, kali nih ok. Enjin tak mati2 je kalau berenti kat traffic light. Perasaan sayang kat motor tu bertambah2. Lepas 4 bulan tak gi buat servis (motor elok lagi, takpe...), aku pun bercadang nak buat servis full sekali lagi (hehe. Ada duit lebih sket bulan nih. Gi la buat servis).

6 jam 1/2 kemudian, aku ternganga di depan tauke kedai motor tu bila dia cakap aku kena bayar RM115.50! 'Tauke! Arituh dah tukar sumer kan, apsal rosak lagi? Lu betul2 cakap la, ini macam saya mau heart attack la!' Jadi dia pun buat cost breakdown utk aku:

Full service = RM18
Top Casket = RM24.50
Plag = RM4 (gila haper, tukar plag aku???! Plag aku baru lagi maahhh...)
Minyak 4T = RM10
Filter oil = RM8
Granpur (amende nih??) = RM25
Waf apekebenda = RM13 x 2 = RM26

Aku bukak wallet, merenung sayu kat duit dalam dompet, bagi dier RM105 ('Ngengada la nak mintak banyak sangat. Arituh dah tukar sumer, lagi mau charge saya ini macam!'), bayar & blah. Sedeyyy! Kechiwa!! Uwaaa!!! Tupun balik je rumah member, tengok2 dieorg adjust brek kaki aku sampai lampu belakang tak nyala. Terpaksa la aku gi pinjam spanar adjust sendiri brek. Huhu...! Aku rasa, baik la aku belajar teknik2 menservis motor sendiri nih. Hampeh. Taubat aku nak buat full servis lagi pas ni...
Tapi demi motor kesayanganku. Apa saja untukmu. Huhu...
It has been a week after I moved in with Jen and I still haven't unpack my stuffs. Everything is in boxes except for my sleeping stuffs. Even my clothes are still in my suitcase. What a simple life. I'm adapting to the environment as best as I can, although I still can't convince myself that lizard's droppings are normal things. Nevertheless, I'm coping well (the trick is to take off my spectacles).

I had a great weekend. I attended an Indian wedding, met up with my best friend Eva, went imaginary shopping (pretending that we want to buy whatever we fancy), had sushi (I love sushi!), had ice-cream (ice-cream tasted better after eating wasabi), did a makeover for my handphone (I'm a proud owner of Nokia 3210) and it looks like brand new after I changed the housing and bought a casing; and serviced my bike.

Well, basically I'm just enjoying myself during my last few weeks in Johor. After getting rid of my burden, I felt like I deserved a break before I say 'Au Revoir, Johor'.
Selama 3 hari aku takde di Johor, ada urusan di KL. Aku balik ngan otak yang serabut & letih giler. Banyak benda nak kena fikir. Aku terlalu banyak berfikir, kekadang benda yang remeh-temeh pun aku nak fikir. Buat bodoh je, tak boleh ke?

Semalam, balik dari KL, bos aku bagitau something.

'Mr. Usop has asked me to inform you that you will be transfered starting next month.'

'So long and goodbye.' Aku tepuk bahu Ainie. 'Bye, Jen, bye Chairman.'

Sekilas pandangan Chairman aku dah agak apa yang dia nak cakap. But I thought you like Johor... Yes, in a way, it already felt like my hometown. I like Johor as compared to where I'll be next month, the people, the food, the memories I collected in this place. I will never forget any of the laughters, the moments, the tranquility and the flurry of time I spent here.

But my future is not in Johor. Or I don't foresee myself spending the rest of my life here. There was a time when I felt that I couldn't leave this place. When I was part of Fab 5 and we spent every hour together, the five of us anywhere and everywhere. We come in a package, we told everybody. If one of us go, then all of us will go...

There was a time when I had suffered a loss, somebody came and made me happy. Thank you. I can't thank you enough. You had been a true friend indeed. I wish I know how to repay your kindness. For these reasons, I felt like I wouldn't leave Johor. All that was in the past.

Then there was the heartache. The hurt. The helpless feeling like I had been trapped and desperately need to break away. The confusion of what my heart and my mind and my instincts are trying to tell me. The long contemplation. The hostility. The avoidance. The point of no return. Then I figured out, for the best interest of everybody around me, I would take this transition and go.

Semoga yang nak pergi, akan terus tinggal. Dan keadaan yang huru-hara ni, akan kembali damai.

August 2005:
'What I want to do, and what I have to do, are two different things. I want to stay, but I have to go. I am confused.'
'I will be sad when you leave. But if you feel that is for the best of you, I wish you well. I am happy when you are happy.'
Eventually, I took that step I had wanted to take ages ago. I packed up my clothes and my worldly possession in small boxes and moved out. If this is the only way to save my sanity, let it be. As Kak Za reminded me so often, 'Agak2 menyusahkan, tak payah je la...'

Finally, I'm free!

But as reality sinks in, I looked around my new 'palace' (as Jen joked in her sms) with mixed feelings. After a long day at work, and playing host at official function (my cheeks hurt from forcing myself to smile all the time) etc., I was in no mood to even wave a magic wand. Let alone wave a broomstick. And the room which had been left months ago is in a pitiful condition. I stood, and stared, and stared until I felt the familiar sensation pushing itself upwards from my stomach, to my throat almost choking me.

I have one disease which is despairing me and making life a bit hard for me. I CANNOT stand lizard's dropping (tahi cicak). At any sign of one in my dwelling place (I'm homeless now), I either feel like fainting, or vomitting.

Of course, as the area is situated in a kampung setting, I can expect to see plenty of this vile thing. In fact, Jen told me it was worse last time and she had cleaned up her house so it looks more bearable. I admire Jen's courage to stay for more than one year under this condition. If Jen can do it, I have to force myself to do it too.

I opened the back door and the front door to let in fresh air (finally, I can have fresh air in the house!), turned up the volume of my mp3 (Vertical Horizons - Everything You Want), picked up the broom and swept as if my life depends on it. To distract myself, I thought of funny thoughts (and chuckled by myself remembering Azlan's email on the Malay vampire movie he watched recently with Shah - 'Adakah pontianak mencangkung bawah meja??!'), then to Beloved, and to my website project, my sister and my mom, my half-completed graphic designs waiting for new ideas, and my business trip the next day. I also thought of events in my life, before and after raya. Funny when you think what will make everyone happy does not make anybody happy, including yourself. Funny, funny, funny.

Jen came back home, and I was so pleased to see her. Together, we hauled my things into the swept and mopped room. Then I spread the rug, we moved Jen's mattress into my room (I gave away mine to somebody else) and assembled the DYI shelf. At 1.00 am, the room looks more or less, liveable. Thank you for helping me Jen! Ur a doll! Muacks!

Then came the big moment. When I stepped into the bathroom (gulp), Jen called out to me, 'Feel like in some ulu places, huh? Like kampung house, right? Haha!' I hanged my towel, and replied hesitantly but with confidence, 'Yes. But... I dun really mind now. As long as I have a great housemate. Feel like heavens.' 'You're a doll!' Jen laughed. 'Aww...'

After a quick shower, chit chat session for a while, then prayers. As usual, after moving into a new place, I had to take a bottle of plain water, placed it in front of me and proceeded to recite Yasin and Surah Kursi, as taught by somebody years ago. It's to protect your vicinity from bad elements, be it human or supernatural, the person had advised. Even though my eyes begged me to let them 'close shop', I did not stop until I had recited the last verse, kissed the Quran and then rose to sprinkle the water in four corners of the room.

My phone clock showed it was 2.30 am by the time I finished. A rooster crowed seven times (doesn't he know the time?) and I finally curled myself on my side after I packed my bag for the trip the next day. Yet I couldn't sleep. My body is still trying to adjust myself in this new environment and my mind is programming the message, 'Everywhere and everything is clean as clean.' (which it always does whenever I am in new places)

Huhu. Camne la kalau aku jumpa mak mertua pastu terserlah sangat sifat penggeli aku nih? Aku selalu menafikan yang aku budak bandar, tapi bila bab2 camni, aku memang tak dapat menyembunyikan kegelian aku ngan benda2 kotor. Walaupun aku tak kisah nak bersihkan kalau tak terlalu kotor, aku akan dilanda mimpi buruk, hilang selera makan, tak boleh tido dsb. lepas aku bersihkan rumah. Bakal suami aku mestilah sorang yang tak penggeli, tak pengotor dan suka berkemas – itu satu syarat wajib untuk hidup bahagia ngan aku. Kalau tak... sadaqallahul 'azim je la. Dia dok rumah lain, aku dok rumah lain.

Dan sepanjang malam tu aku tak tido, sampai Subuh. Hmm... biasalah tu. Sebab tulah aku cakap aku nih berpenyakit. Penyakit takut rumah baru & takut kotor. Anyway Jen, thanks so much for putting me up at your house. Apart from the problem which is not your fault, I really like staying at your house although I will take some time to adjust myself. Your sincerity and hospitality really touch my heart and make the place like home. So, thanks so much. I'm so indebted to you.
Somewhere there's speaking
It's already coming in
Oh and it's rising at the back of your mind
You never could get it
Unless you were fed it.

Now you're here and you don't know why
But under skinned knees and the skid marks
Past the places where you used to learn
You howl and listen
Listen and wait for the
Echoes of angels who won't return.

[Chorus]
He's everything you want
He's everything you need
He's everything inside of you
That you wish you could be
He says all the right things
At exactly the right time
But he means nothing to you
And you don't know why.

You're waiting for someone
To put you together
You're waiting for someone to push you away
There's always another wound to discover
There's always something more you wish he'd say

[Chorus]

But you'll just sit tight
And watch it unwind
It's only what you're asking for
And you'll be just fine
With all of your time
It's only what you're waiting for

Out of the island
Into the highway
Past the places where you might have turned
You never did notice
But you still hide away
The anger of angels who won't return.

[Chorus]

I am everything you want
I am everything you need
I am everything inside of you
That you wish you could be
I say all the right things
At exactly the right time
But I mean nothing to you and I don't know why
And I don't know why
Why, why...
I don't know

-Where are you, my angel? Have I pushed you away too far? Angel who makes my happiness is all that matters. Did you understand what goes on in my head and my soul? Did you see my dream past few nights? I'm wondering where is my angel. I wish I can always keep you by my side, angel. To guard me from all these pains. Is all I want.-
Tak rasa nak balik. Tak rasa nak berganjak dari sini. Mata dah bengkak. Hati dah bengkak. Sayu. Terasa kosong fikiran. Terasa berat hati. Terasa ingin menutup fikiran, menutup perasaan, menutup semuanya. Biar tak de rasa.

'Andai kata2nya menikam kalbu. Kepada siapa lagi harus diluahkan. Lalu menjadi nukilan. Gurisan jiwa.'

Gurisan jiwa. Tapi milik siapa?

Dewan Jubli Perak, Raub Pahang... tempat Esah buat majlis perkahwinan dier

Bergambar ngan pengantin baru masa dieorang tengah potong kek (tapi tak sempat nak rasa kek tu)

Bergambar kat pelamin pulak ngan geng2 masa kat U... sorang dah lepas, sorang lagi dah tunang, sorang lagi bakal bertunang, sorang tengah planning, dan yang lain...

Ngan housemate2 masa study dulu: dari kiri - Tipah (Latip), Haiza (Songklong D'Ebeng), Nani (Nonet), aku (Chubby), Bibi & Bibah (Bib @ 'hey babeh2x..') Hehe.

Suasana dalam dewan...

Image hosted by Photobucket.com

Baby yang chubby and cute.

Hehe. Nampaknya terpaksa la tunda sekejap citer pasal hari raya sebab nak citer pasal trip ke Pahang untuk attend kenduri kahwin coursemate aku dulu, Raja Noraisyah (Esah) ngan tunangnya (suaminya), Rifana last week (Sabtu). Aku pun turun gak dari Johor semata2 nak memenuhi jemputan yang diwakilkan dari member serumah aku dulu, Haiza. Seronoknya bukan main lagi sebab dapat jumpa member2 coursemate dulu terutama budak2 rumah aku :)

Majlis tu Esah buat kat Dewan Jubli Perak, Raub Pahang. Kira bajet memang tinggi la kot sebab bukan setakat buat kat dewan, siap ada pelamin, ada pintu gerbang mini :p dan setiap tetamu diberikan satu paper bag comel berisi lilin hiasan berbentuk bunga (aku punye bunga matahari yg spesel! ;) hehe...), buah epal, & kuih bahulu.

Seperti biasa bila turun ke Pahang, aku lepak kat rumah Haiza. Pagi Ahad tu, lepas sarapan, gi amik Bib & Latip kat stesen bas. Tak sangka plak Anip Poyo pun datang gak :) Lama tak jumpa best friend aku nih! Bib tergelak2 citer betapa dier membebel sebab Haiza amik lambat :p, 'Nanti bila Haiza sampai, aku nak ajar dia cukup2 sampai dier taubat!' Tapi bila nampak Haiza, senyap plak mamat tu. Poyo je!

Haiza bawak gi open house rumah member dier. Kat situ main2 ngan baby yang comel sesangat! Chubby plak tu :p hehe. Dari rumah open house tu, berangkat plak ke dewan Raub for the wedding.

Esah nampak cute je pakai baju purple + pink. Kiteorang sibuk la bergambar ngan pengantin :) Apapun, tahniah la Esah. Setelah bersama ngan Rifana selama 4 tahun, akhirnya selamat jugak ke jinjang pelamin. Semoga korang berbahagia dunia & akhirat. Amin...

Courtesy,
-Kamera Junaidix ;) -

Ok la. Aku kene stop jap citer pasal raya. Sebab ada banyak lagi chapter raya yang tak citer tapi aku rasa tak ramai org nak baca pasal korang pun mesti sibuk nak citer pasal hari raya korang! Betul tak? ;) hehe.
Everytime I go blog-hopping to somebody else's blogs, I noted that 8 out of 10 people moan about the post-raya effect. The collective agreement is this:
1. It's a drag coming back to work.
2. So sad that I have such a short raya.
3. Work is boring.
4. I feel like changing job (that comes from Noush's :p Hehe)
There's nothing wrong with complaining about post-raya. If I'm not too cheerful nowadays, I think I would complain non-stop too. I mean, not that I looovvveee my job so much that I'm looking forward to each day coming to work. In fact, the first greet to 'Welcome back to the office, Carneyz' got my reply, 'Yes, yes. In hell once again. Exciting, isn't it?'
Comes Raya, there'll be lotsa wedding invitations coming ur way (it's almost a custom for Malaysians, I believe). So far, I've received 4 and attended one in Raub (but I'll tell about that later). The Raub trip was especially great as I got to reunite with my dear ol' friends including my best friends, Haiza, Bib & Anip Poyo.
And ada jugak perkara yang takkan sama lagi seperti sebelum raya. Hmm. Aku cuma berharap semuanya akan berakhir dengan baik, untuk dia dan untuk aku sendiri. Untuk apa yang aku doakan sepanjang Ramadhan lepas, biarlah apa yang aku putuskan nih ialah jalan yang terbaik. You have always been there for me. Thank you. For everything and every moment.

Image hosted by Photobucket.com

Berlanggar meja...

Nilah aktiviti tahunan di kampung aku. Nampak macam kenduri kawen, tapi rupa2nya tak de sapa yang kawen. Sesaja nak makan sekampung ;) Berlanggar meja nih ialah adat resam kampung aku dari dulu2 lagi. Ia diadakan bermula dari hari raya ketiga / keempat di mana semua kampung akan bergilir2 mengadakannya.

Setiap tahun, penduduk kampung akan mengadakan mesyuarat utk menentukan kampung mana yang akan buat berlanggar meja nih dulu. Katakan ada empat kampung. Kampung A diputuskan mengadakan berlanggar meja dulu. Jadi penduduk kampung A akan buat preparation dan setiap rumah dikehendaki menyediakan satu juadah. Pada hari berlanggar meja tu, meja2 akan disusun di sepanjang jalan di kawasan kampung tu dan juadah dihidangkan. Penduduk kampung A akan jemput penduduk kampung B, C, D (etc...) utk datang & makaaannn! Keesokannya, penduduk kampung B pulak akan buat berlanggar meja & penduduk kampung lain akan datang pulak menjamu selera hinggalah semua kampung dah buat berlanggar meja nih. Meriah, kan?

Tapi seperti yang aku penah cakap, masyarakat Melanau nih ialah masyarakat patriach, so cuma orang lelaki sahaja yang datang ke majlis berlanggar meja nih. Tapi orang perempuan pun boleh merasa gak juadah yang dihidangkan bila orang lelaki bawak balik juadah tu. So, tak yah la org perempuan dok di bawah bahang cahya matahari sebaliknya boleh dok dan makan sedap2 di rumah sambil bukak kipas. Muahahaha!

Pada tahun 2003 (tahun tu aku tak balik raya), semua kampung buat berlanggar meja serentak so dari hujung kampung ke hujung kampung, meja disusun di jalan utama (adalah dalam 1 km lebih kot). So nilah acara yg ulung lagi terunggul di kampung aku tapi sayangnya, tak de orang dari Malaysia Book of Recods atau orang TV3 atau NTV7 yang datang buat liputan :p Apapun, syabas kat penduduk kampung Igan yang bergotong-royong menjayakan acara nih!

Image hosted by Photobucket.com


Akhirnya, hari yang dinanti-nantikan pun tiba. Selamat... Hari Raya... Hari untuk kita bersuka-ria...

Oleh sebab aku ber'cuti', jadi aku tak ikut family aku pegi ke masjid untuk bersembahyang raya & menziarahi kubur arwah Wa perempuan (isteri Wa, kakak bapak aku), Adam (anak ketiga Wa) dan arwah nenek (Mak Yeng) yang sememangnya sampai sekarang aku masih rindu ngan lawak jenaka & citer2 zaman silam Mak Yeng.

Aku ngan sepupu2 perempuan yang lain sibuk potong kek lapis untuk diisi ke dalam bekas kuih, dan isi biskut2 raya & manisan yang lain ke dalam balang. Adik2 sepupu perempuan plak bertugas membawa balang & bekas kuih yang dah diisi ni ke ruang tamu untuk dihidang kat tetamu. Mak & Ngah pulak menyiapkan hidangan hari raya (rendang, lemang, ketupat, kari & ayam kurma) untuk hidangan kiteorang sekeluarga.

Bila semua dah bersiap, kiteorang satu family berkumpul kat ruang tamu. Bermulalah sesi bersalam2an & bermaaf2an... Dulu yang selalu syahdu ialah Mak Ngah, mak & Udak. Tapi tahun nih nampaknya semua kontrol feeling je. Then, sepupu aku yang tak dapat balik sebab exam pulak telefon ayah dia (Wa). Tengok la gambar kat atas tu. Suasana macam kat pasar je - mana yang tak bersalam lagi mencari orang yang nak disalam, mana yang tak dapat duit raya lagi pun sibuk nak bersalam.

Selesai bersalaman, sesi bergambar. Gambar first kat bawah tu ialah gambar aku, adik aku & adik sepupu aku yg berumur 2 tahun. Masa kecik2 dulu, muka adik aku tu sebijik macam muka adik sepupu aku yang aku dukung tu. Pastu, gambar kedua tu ialah gambar kaum lelaki dalam family aku. Then bawah lagi, gambar sepupu2 perempuan ngan Pak Yeng. Lastly, gambar aku & anak aku... :p Anak aku? Muehehe...! Adik sepupu kecik yang ada iras ngan muka aku masa kecik2 dulu (nasib la dia tak de macam aku dulu, tak suka pakai baju kurung).

Bila dah penat bergambar, sumer pakat serbu meja makan utk mengisi perut yang memang lapar. Dah tu, baru la turun semula untuk sambut kedatangan sanak-saudara dan tetamu. Betapa meriahnya suasana raya di rumah aku tahun ni :)

Lepas nih nak citer plak pasal aktiviti 'berlanggar meja' yg menjadi tradisi kampung aku sejak dari dulu lagi ;)

Bersambung...


Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

'Perjalanan jauh tak kurasa, kerna hatiku melonjak sama...'

Dah seminggu tak hapdet blog. Yelah, aku balik kampung, nun jauh di Sarawak. Dengan diiringi lagu pakcik Chairman nih aku bersemangat je menempuh perjalanan yang ala2 iklan 'Pandu, Tunggang, Berjalan & Melintas Ngan Selamat'. Tapi tak de lah naik keta lembu sebab tak de lembu nak ditumpang!

2 November. Aku terbangun lambat sket, dlm pukul 5.10 pagi baru bangkit nak sahur. Nasib baik dah kemas barang2 nak bawak balik. Lepas sahur, mandi, solat subuh, & kemas bilik sepantas kilat, aku pun sarungkan jaket kesayangan aku & meredah angin subuh yang sejuk giler. Flight pukul 7 pagi. Jadi kena check in pukul 6.15 pagi lagi. Flight transit di Kuching. Then dari Kuching, aku naik plak flight ke Sibu. Sesampainya di Sibu, sepupu aku dah tunggu. Mulanya aku plan nak balik kampung naik bot ekspres dari Sibu. FYI, kampung aku terletak di tengah2 Mukah & Sibu. Kalau naik bot ekspress, dalam 3-4 jam dah sampai. Tapi bila dah sampai kat wharf ekspres, bot dah tak de. So, balik rumah sepupu aku & tido kat rumah dia je.

3 November. Pukul 10 pagi, Pak Long (tapi bagi orang Sarawak, kiteorang panggil Wa utk pakcik / makcik paling sulung) dah bising ngan kiteorang suruh cepat sket bersiap. Kiteorang singgah kat rumah Pak Uda (tapi kiteorang panggil Long pulak, muahaha! Mesti korang kompius tapi tak pe) sebab dia nak konvoi sekali balik kampung. Long bawak Pajero, Wa bawak Waja. Long bawak laju giler sampai Wa berleter sebab dia tak suka bawak laju2 tapi kene kejar Long jugak. Hehe.

Jalan tak yah cakap la. Nasib baik aku tak pose, boleh gak aku makan gula2 berangin kasi kurang sket mual & fening2 sepanjang perjalanan. Lubang sana sini, jalan berbatu2, tanah pasir la... patut la kadar eksiden kat Sarawak jauh lebih rendah dari di Semenanjung Malaysia. 3 jam kemudian, sampai kat Mukah. Long ajak singgah kat pasar tamu, nak beli ikan & 'umai'. Sebagai orang Melanau, wajiblah makan umai. Gambar no. 1 tu ada tunjuk 'umai' (ikan mentah yg dihiris halus2, cuci sebersih2nya, taruk cili, limau, halia, bawang, garam & gula secukup rasa). Dari Mukah ke kampung aku plak amik masa 2 jam. Nasib baik jambatan Mukah dah siap, so tak yah nak tunggu feri macam tahun2 sebelumnya. Long aku sempat bawak kiteorang singgah kat tepi pantai la, kat kebun la, baru la sampai ke rumah.

Seronoknya bila dah sampai kampung. Hilang rasa penat & fening2 dalam keta bila tengok rumah kampung aku (Gambar No. 3). Lepas angkut barang masuk rumah, kene carik mak ayah aku nak bersalam. Tengok ayah aku ngan Pak Su (Usu pakai baju belang merah & putih) tengah bakar ikan kat belakang rumah (gambar no. 2). Bagi hilangkan fening2, aku gi lepak jap kat jambatan kat belakang rumah. Tengok Sungai Batang Igan yang airnya macam teh susu. Lega & segar rasa badan bila dah menghirup udara segar kat jambatan (gambar no. 4 & 6).

Agak2 dah hilang penat, aku pun naik ke dapur. Tolong la apa2 yg patut sebab dah nak bukak pose. Rumah kampung aku nih didiami oleh atok aku (kiteorang panggil Pak Yeng, Mak Yeng dah meninggal dunia) & mak sedara aku (Udak). Kalau Usu balik dari UiTM, Usu pun dok kampung jugak. Tapi kalau raya, sumer adik beradik ayah aku akan balik. Tahun ni je, ada 26 orang berkumpul kat rumah. Dari setua2 Pak Yeng (72 tahun), ke semuda2 adik sepupu aku (2 tahun). Untuk hari terakhir bulan pose tahun nih, lauk yang dimasak ialah:

1. Ikan bakar (orang S'wak panggil 'ikan tunuk')
2. Umai
3. Sagu (sagu nih bukan la sagu yang campur dalam air / bubur tu, tapi sagu dari tepung sagu, bentuk dier bulat2 & warna dier kelabu-coklat. Ni makanan ruji orang Melanau, makan ngan umai)
4. Linut (ganti nasi, buat dari tepung kanji digaul ngan air panas sampai dier jadi macam gam) - makan ngan apa2 yang berkuah / sambal belacan
5. Sambal belacan & ulam2
6. Sayur nangka masak lemak (makan ngan linut)
7. Ayam masak merah
8. Sayur campur
9. Air kelapa

Tengoklah gambar family aku berbuka pose. Tak cukup meja, sampai kena makan kat lantai. Biasanya yang lelaki akan makan di meja. Mengikut kajian tesis aku, nih memang budaya orang Melanau sebab orang Melanau ialah masyarakat bersifat 'patriach'. Maksudnya, meletakkan status orang lelaki tinggi sedikit dari orang perempuan.

Malam tu, bila diumumkan je besok raya, semua buat tugas masing2. Lelaki akan kemas rumah, sapu2 & bentang tikar, susun pasu bunga etc. Perempuan akan sibuk kat dapur, masak2. Mak Ngah masak kari ayam. Mak masak rendang daging, ayam kurma, & laksa Sarawak. Adik aku & adik sepupu aku yang Tingkatan 1 & 2 disuruh basuh bekas2 letak biskut & kuih supaya besoknya tak kelam-kabut sangat. Kiteorang kene sediakan bahan2 nak masak. Ada yang iron baju raya untuk sumer orang. Memang havoc la rumah aku malam sebelum raya. Sepupu2 and adik2 aku yang kecik pulak main bunga api kat luar. Seronoknya dieorang. Malam sebelum raya, tido pukul 1 pagi. Letih giler! Tapi seronok :)

Hehe. Lepas nih, citer pulak suasana raya di rumah aku ;) Memang best. Mana tak. Macam nak roboh rumah papan kat kampung tu. Tapi Pak Yeng tak kesah. Dia hepi je kiteorang balik.

Bersambung...