Balik Kampung (Part 2)

Image hosted by Photobucket.com


Akhirnya, hari yang dinanti-nantikan pun tiba. Selamat... Hari Raya... Hari untuk kita bersuka-ria...

Oleh sebab aku ber'cuti', jadi aku tak ikut family aku pegi ke masjid untuk bersembahyang raya & menziarahi kubur arwah Wa perempuan (isteri Wa, kakak bapak aku), Adam (anak ketiga Wa) dan arwah nenek (Mak Yeng) yang sememangnya sampai sekarang aku masih rindu ngan lawak jenaka & citer2 zaman silam Mak Yeng.

Aku ngan sepupu2 perempuan yang lain sibuk potong kek lapis untuk diisi ke dalam bekas kuih, dan isi biskut2 raya & manisan yang lain ke dalam balang. Adik2 sepupu perempuan plak bertugas membawa balang & bekas kuih yang dah diisi ni ke ruang tamu untuk dihidang kat tetamu. Mak & Ngah pulak menyiapkan hidangan hari raya (rendang, lemang, ketupat, kari & ayam kurma) untuk hidangan kiteorang sekeluarga.

Bila semua dah bersiap, kiteorang satu family berkumpul kat ruang tamu. Bermulalah sesi bersalam2an & bermaaf2an... Dulu yang selalu syahdu ialah Mak Ngah, mak & Udak. Tapi tahun nih nampaknya semua kontrol feeling je. Then, sepupu aku yang tak dapat balik sebab exam pulak telefon ayah dia (Wa). Tengok la gambar kat atas tu. Suasana macam kat pasar je - mana yang tak bersalam lagi mencari orang yang nak disalam, mana yang tak dapat duit raya lagi pun sibuk nak bersalam.

Selesai bersalaman, sesi bergambar. Gambar first kat bawah tu ialah gambar aku, adik aku & adik sepupu aku yg berumur 2 tahun. Masa kecik2 dulu, muka adik aku tu sebijik macam muka adik sepupu aku yang aku dukung tu. Pastu, gambar kedua tu ialah gambar kaum lelaki dalam family aku. Then bawah lagi, gambar sepupu2 perempuan ngan Pak Yeng. Lastly, gambar aku & anak aku... :p Anak aku? Muehehe...! Adik sepupu kecik yang ada iras ngan muka aku masa kecik2 dulu (nasib la dia tak de macam aku dulu, tak suka pakai baju kurung).

Bila dah penat bergambar, sumer pakat serbu meja makan utk mengisi perut yang memang lapar. Dah tu, baru la turun semula untuk sambut kedatangan sanak-saudara dan tetamu. Betapa meriahnya suasana raya di rumah aku tahun ni :)

Lepas nih nak citer plak pasal aktiviti 'berlanggar meja' yg menjadi tradisi kampung aku sejak dari dulu lagi ;)

Bersambung...


Image hosted by Photobucket.com

0 comments:

Post a Comment