Motor Kesayanganku Selalu...

Motosikal Kriss 1 ialah satu2nya harta paling mahal penah aku miliki dalam dunia nih. Oleh sebab aku beli ngan titik peluh aku sendiri, jadi aku memang sayang giler ngan motor nih. Kalau Kak Eyna ada CLK nya sendiri (Cute Little Kancil), aku pun ada gak CLK versi 2-roda - 'Cute Little Kriss'.

Tapi motor Kriss aku nih memang suka menguji tahap kesabaran aku. Aku beli motor nih second hand (yalah, aku cuma mampu beli yang tu je, selain dari segulung tikar yang buruk buat alas tido & solat...) n benda second hand nih, faham2 jelah.

Bayangkan, time tu aku tak reti bawak motor. Nak start motor pun berpeluh2. Ingatkan start motor nih memang susah giler, rupa2nya lepas beberapa insiden yang bukan setakat memalukan (motor mati kat lampu trafik) tapi buatkan aku panik giler (Yana selalu jadi tukang rescue), spark plug aku dah nak kena tukar. Hampeh betul. Tak pe. Baru RM4.

Lepas tu, satu demi satu masalah menimpa aku, tapi sebab aku sayang giler ngan motor Kriss warna biru aku nih, aku tak penah pun terfikir nak jual balik. Tayar pancit la, enjin rosak la... you name it, you got it. Atas nasihat somebody, aku pun bawak la motor aku nih gi servis (first time gi buat full service).

Nak menangis aku bayar RM200! Gila seyy! RM200... Sumer benda kat dalam tu dia tukar. Lepas tu bagitau aku tak bley bawak lebih dari 60km/j selama 2 bulan. Sakit jiwa aku dengar arahan tu. Tapi demi memastikan motor aku 'sembuh', aku pun ikut je la arahan tu. Dua bulan kemudian, pecut lagi motor cam kena kejar hantu.

Sekali lagi motor aku buat hal tak lama kemudian. Dan RM200 lagi melayang... Tapi al-hamdulillah, kali nih ok. Enjin tak mati2 je kalau berenti kat traffic light. Perasaan sayang kat motor tu bertambah2. Lepas 4 bulan tak gi buat servis (motor elok lagi, takpe...), aku pun bercadang nak buat servis full sekali lagi (hehe. Ada duit lebih sket bulan nih. Gi la buat servis).

6 jam 1/2 kemudian, aku ternganga di depan tauke kedai motor tu bila dia cakap aku kena bayar RM115.50! 'Tauke! Arituh dah tukar sumer kan, apsal rosak lagi? Lu betul2 cakap la, ini macam saya mau heart attack la!' Jadi dia pun buat cost breakdown utk aku:

Full service = RM18
Top Casket = RM24.50
Plag = RM4 (gila haper, tukar plag aku???! Plag aku baru lagi maahhh...)
Minyak 4T = RM10
Filter oil = RM8
Granpur (amende nih??) = RM25
Waf apekebenda = RM13 x 2 = RM26

Aku bukak wallet, merenung sayu kat duit dalam dompet, bagi dier RM105 ('Ngengada la nak mintak banyak sangat. Arituh dah tukar sumer, lagi mau charge saya ini macam!'), bayar & blah. Sedeyyy! Kechiwa!! Uwaaa!!! Tupun balik je rumah member, tengok2 dieorg adjust brek kaki aku sampai lampu belakang tak nyala. Terpaksa la aku gi pinjam spanar adjust sendiri brek. Huhu...! Aku rasa, baik la aku belajar teknik2 menservis motor sendiri nih. Hampeh. Taubat aku nak buat full servis lagi pas ni...
Tapi demi motor kesayanganku. Apa saja untukmu. Huhu...

0 comments:

Post a Comment