Peristiwa Di Hari Jumaat...

Tengahari tadi, aku berjalan-jalan ke Sogo. Saja nak bersenam sket. Hehe.

Bersenam ke, bershopping? Kalau dah pompuan tu, memang pantang dapat peluang...

Eh, tolong sket ye? Aku jarang gi shopping, melainkan kalau ada mood membeli-belah je. Tadi pun aku bukan menderma kat Sogo, aku masukkan duit dalam ASB je. Haper la. Buruk sangka. Ngeek!

Sesampainya aku di sana, aku tengok masih ada sale lagi. Aku gi keluarkan duit dari BCB untuk masukkan ke dalam ASB. Banyak betul ceruk menyimpan nih ye? Aku memang macam tu, sker diversify pelaburan. Sayangnya, duit je tak banyak. Huhu...!

Aku tengok makcik-makcik beratur di kaunter bayaran kat bahagian beg tangan. Aku kagum dengan makcik-makcik nih. Baper banyak beg tangan dieorang kena beli? Tetiap minggu shopping beg tangan. Kalau tak beg tangan, shopping kasut. Agaknya, banyak sangat baju nak kena match ngan beg tangan tu. Kalau dah beg tangan dan baju kena matching, kasut pun kena matching gak. Pastu tudung pun kena la match jugak. *Series kronik*, aku geleng-geleng kepala. Tak pelah, duit dieorang. Buat la apa2 yang patut ye, makcik-makcik.

Bila aku baca blog Chika tentang perempuan high maintenance, aku tergelak sesorang. Memang, jadi pompuan kompem high-maintenance. Satunya, yang kena beli bulan2 tu. Bukan singgit dua. Belas2 ringgit! Kulit sensitif. Kena pakai facial foam, mana bley tonyoh ngan sabun je. Kain baju mahal. Pastu kena tutup aurat, beli tudung plak. Tak masuk social pressure lagi. Baju arinih tak bley pakai besok. Kalau tak, sumer kat opis pakat tanya rumah terbakar ke sampai jadi sehelai sepinggang nih?

Tapi perlu ke tiap-tiap minggu shopping beg tangan?

Aku sorang pompuan yang agak high-maintenance jugak, sebab memang hakikatnya begitu. Aku ada empat pasang kasut --> sepasang kasut tumit tinggi untuk official functions, sepasang sandal ke pejabat, sepasang capal untuk travelling, dan sepasang kasut sukan. Ada SATU beg tangan, satu beg galas ke opis dan satu beg galas travelling. Aku ada lebih byk baju dari kaum lelaki, tapi kalau aku pindah baju2 aku muat dalam satu beg besar dan satu beg sederhana je. Masa aku pindah dulu, cuma amik satu trip keta Waja je untuk pindahkan. Aku terbiasa plak jadi nomad, sker2 je pindah.

Ekceli, apa sebenarnya objektif aku menulis posting nih? *kompius*

0 comments:

Post a Comment