Masa dulu-dulu

Aku bosan2 sementara tunggu pukul 6 ptg. Jadi aku pun bukak Google.Aku nak carik pasal apa yek? Hmmmm... Tetiba aku teringat dulu ada sorang mamat nih, dier nak siasat latar belakang aku la kononnya (haha! takot aku nih dulu penah masuk kumpulan haram ke, ada wat video tak senonoh ke, etc.). Kira nak wat authentication la pasal aku nih. Jadi dier pon type nama aku kat Google. Terkejut berok dier! Sampai sekarang dier susah menerima hakikat yg dier jumpa kat search engine tu :p

P/S: Aku pon gi search nama dier gak kat Google, Yahoo, MSN. Altavista buang karan je. Kot2 ader la terjumpa plak 'ini abg kesayangan saya...' So far, dier pon authentic item gak! :p Muahahaha! aku tak bley diajar benda2 camnih...

Aku taruk la nama aku kat search bar tu. Return: 2 page. Memang la tak de kaitan ngan blog aku sbb aku taruk nama betul aku. Tapi ada la aku terjumpa kat blog somebody else. Aku terlupa pasal benda nih. Posting nih dah lama, tahun 2002. Dier menulis tentang aku:
"Sedang melakukan spring fall(?) cleaning. Buang apa-apa yang tak patut, simpan apa-apa yang perlu. Terjumpa macam-macam benda. Tengah sort out kad-kad yang banyak diterima. Ada kad kahwin Akram, kad raya Mimi dan macam-macam lagi.

+ Dua yang menyentuh hati. Satu kad Thank You dari (Carneyz), student 2 SHP. Cik kieli ajar Pengenalan kepada komputer.

Dear Cik Kieli,

There are a lot of thanks I wish to extand to you:
1 - Thank you for your lessons (very helpful to our future)
2 - Thank you for your assignments (the last has been the best)
3 - Thank you for your warmth & friendly way - we never had a lecturer we thought of as a friend the way you are!
4 - Thank you for understanding our young, hot blooded nature
5 - Thank you for making classes interesting & fun
6 - Thank you for your trendy, funky method of introducing us to computer world
7 - Thank you for your notes.

Sorry if I had committed anything that offended you. Wish me luck in our final!
Once again - Thank you, Cik Kieli
-(Carneyz)- 2SHP

Kad itu diterima sebelum final exam, setahun yang lepas. Kelas 2 SHP itu cik kieli akan kenang sampai bila-bila sebab budak2nya vibrant. Ingat lagi, cik kieli tak gunakan pun silibus yang ada. Buat assignment sendiri, buat soalan final sendiri. Cik kieli suruh mereka create web page sendiri, hanya berurusan dengan cik kieli melalui e-mail, uruskan mailing-list."

Aku hampir2 terlupa pulak psl nih. Dulu, time aku study, aku selalu kasi kad ucapan 'terima kasih' kat sumer lecturer2 yang mengajar aku di hujung sem. Dalam kad tu, aku ucapkan time kasih sbb mencurahkan ilmu kat kiteorang, pastu mintak maaf kalau ada menyinggung perasaan sepanjang mengajar kiteorang. Tujuan aku bukanlah nak membodek mana2 lecturer, tapi sbb nak amik berkat & aku betul2 menghargai jasa baik dieorang. Kita kena respect kat guru2 baru boleh berjaya dalam pelajaran. Al-hamdulillah, memang ternyata benar pesanan nih. Sepanjang aku belajar, senang je ilmu melekat kat otak :p lagipun time aku study dulu tak layan cintan-cintun! Aku sorang 'nerd' yg suka mengabiskan masa di library. Alahai... windu plak zaman belajar nih :(

Tak sangka pulak kad yang aku kirimkan tu menyentuh hati Cik Kieli. Huhu. Aku dah terputus hubungan dengan Cik Kieli. Ada sorang lagi lecturer yang aku agak mesra dengannya iaitu lecturer English. Dia ajar aku masa Sem 4 (Tahun 2). Aku tahun 3, dia pindah ke UK mengikut suami. Buat beberapa lama, dier selalu email aku perkembangan semasa dier di UK. Macam member plak kiteorang.

Tapi lecturer yang aku masih kontek sampai skrg ialah Penasihat Akademik (PA) aku, iaitu Prof Madya Yusuf. Dier memang baik. Dier mengajar aku masa 2nd year & 4th year. Masa final year, dier jadi penyelia tesis aku. Walaupun aku student yang baik dengan dier, dier bukan jenis pilih kasih. Dier memang strict. Tapi aku sentiasa hormat kat dier.

Lepas abis belajar kat UTM, aku stay back kat Johor. Sesambil tunggu konvo, aku apply jadi research assistant (RA). Gaji ciput je, tak cukup pun cover makan minum. Prof la yang offer aku keja sambilan jadi tutor anak dier. Prof sekeluarga layan aku ngan baik, macam anak dieorang gak. So, aku memang terhutang budi kat Prof & family :) Sbb tu sebelum aku pindah ke KL, aku sempat menziarahi Prof & kasi cenderahati sket kat dier. Moga2 budi baik Prof dibalas Allah dengan pahala berlipat-ganda.

Pesanan kat blogger yang masih belajar, sentiasa la jaga hubungan baik dengan lecturer2 korang sebab dieorang pun manusia yang ada hati & perasaan, dan dieorang sentiasa nakkan yang terbaik untuk korang.

0 comments:

Post a Comment