Cuti, Hari Ibu dan Sos Ikan

One of the best things happened in my company early this month.

We will no longer work 6 days a week! To substantiate those 4 hours (half day on Saturday), we will start work half an hour earlier every day:

5 working days x 1/2 hours x 2 = 9 hours in total to replace 4 hours on alternate week

Gee, why did I bother to calculate?

Anyway, it doesn't matter as long as I can have my Saturdays all to myself!

And, to give one of the most expensive gifts I've ever given to anybody, I have booked and purchased return tickets for my Mom to come here and celebrate Mother's Day! She's so excited to come here and her most anticipated tour is the tour around Masjid India Street
Why? Boleh shopping2x kain, tudung, brooch dsb.

Lastly, malam semalam as usual dia call utk borak2 ngan aku (klu jumpa, dia xde idea nak borak sbb dulu time aku masih kat JB, dah terbiasa ngorats dlm phone je):

Dia: Orang rasa nak gi makan lepas ni. Lapar la.
Aku: Kesiannya... gi la. Nak makan apa? Nasi goreng kampung lagi?
Dia: Hehe. Camne awak boleh tau?
Aku: Biasalah, tu aje awak makan. Masa kuar ngan Bib aritu, kiteorang gi kedai buku pastu saya nampak buku 'Resipi2 Gerai'. Resipi nasi goreng kampung pun ada --> aku yang tak reti buat nasi goreng kampung
Dia: Ha, best la camtu.
Aku: Salah satu ingredients dier guna sos ikan. Awak tau sos ikan tu camne?
Dia: Warna dier hitam ke?
Aku: Ya kot.
Dia: Bukan macam sos cili kan?
Aku: Erm...
Dia: Macam sos tiram? --> cam main teka-teki plak...
Aku: Orang rasa warna dia hitam, cair tak macam sos tiram kot.
Dia: Ok, pasni awak boleh masakkan untuk orang kan? Yeaah!
Aku: Oo... bukan ke awak cakap tu tugas orang lelaki? --> mengingatkan dia janji2 manis semasa meng'usha' aku dulu
Dia: Orang ada cakap ke? --> dah tak hepi
Aku: Adaa.... muahahaha!

P/S: Kalau bab 'direction' aku tak ingat, tapi bab janji2 manis ni boleh pulak simpan dalam permanent memory dalam CPU aku nih ;) hehe.

0 comments:

Post a Comment