Let's face it - a visit to a dentist is a scary prospect that left you in pain for several days onwards. So I wasn't really happy when I suddenly woke up to a severe pain under my right jaw and thus led me to conclude that the dreaded journey somehow is inescapable.

Last Friday, I went to a dental clinic in Gombak. The clinic that I went to is 'Klinik Pergigian Noorhuda'. My first question was - 'Do you accept credit cards?' (What snob!) coz a trip to a dentist does not only left you in pain physically, but financially as well. Never mind the fact that I can claim afterwards from my company but you know, it takes ages to get the claim processed. My last medical claim cheque actually grew mildew on it. Imagine!

I seriously recommend this clinic to everybody because of the great service, the friendly staff and the doctor's very soothing manner.

I went into the room and after a friendly greeting, was asked to sit on the patient reclining chair. The nurse tied a bib and the doctor started asking me what kind of pain I experienced, how old I was and the reason he asked was probably because I might grow that last tooth, whatchacallit, gigi bongsu.

After examining my teeth, he sat and explained in detail, that my back teeth are a bit lower than the rest of my teeth. So that meant even though I brush my teeth regularly, there're areas I can't reach. Over time, this caused buildup of cavities and now there're holes in these two tooth. My gigi bongsu also doesn't have space to grow and it's best if I had this extracted.

You should see the way he explain the part about extracting this gigi bongsu. He made it sound so fun like wow, I can't wait to have this tooth out! That surgery is like getting foot massage. It was no wonder I readily agreed at once to this suggestion.

First, he X-rayed my denture. He explained the X-ray film like telling a five-year-old a bedtime story. Then he gave me a couple of antibiotics and painkillers to swallow. After that he asked me to open my mouth wide and I tried not to look at the deadly syringe that contained anaesthetic. He hummed and told me in a soothing voice to recite Al-Fatihah, selawat, etc. while he injected my gum. Perhaps because I was relaxed, it didn't hurt badly. It felt like ant's bite. After a minute, half of my mouth felt numb.

I was relaxed throughout the whole entire operation except there's this one incident that his equipment which was in my mouth skidded and I heard a cracking sound that I panicked and my eyes nearly popped out. He quickly told, 'Takde apa2. Everything's ok. Relax...'

Half an hour later, I had safely delivered my gigi bongsu (hahaha!), which I asked to keep but later, forgot to take it back. I picked up my meds, arranged a follow-up appointment and then went back home for some rest.

Saturday. Nothing happened. No pain, no fever (the doctor warned I might feel feverish after that surgery). On Sunday & Monday however, I was attacked by a surge of extreme pain and uncomfortable feeling around the wound so I went back to the clinic earlier than my pre-arranged appointment. He cleaned the wound (macam kena electrocute!), picked out some food that managed to get into the wound, and gave more painkiller, antibiotics and a day mc. So yesterday, I was on mc again (nasib baik my tasks are mostly cleared off last week).

So that was my experience at the dental clinic. So, if anybody want to go and see a dentist, I do recommend this clinic because they have post-check up service for free and experienced dentist. Thumbs up for the doctor!

P/S: I would like to take the opportunity to wish all Malaysians 'Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan' :) Please take a moment to appreciate our freedom from oppression, and to remember those who are oppressed or robbed off their country's liberty i.e. Palestine, Lebanon, Iraq. I am Malaysian and I am proud of it.
Foto diambil dari: http://rushdi.fotopages.com

Tghr tadi aku dapat call dari Didi (Rushdi). Dia ni kawan satu UTM dulu - kreatif dan pandai buat bisnes orangnya. Kiteorg kenal masa dia tolong aku buat assignment website. Dari situ aku belajar ilmu design-mendesign ni a.k.a Photoshop sampai aku gelar dia 'Sifoo'. Rushdi pandai amik gambar profesional gak, so kalau sesapa yang perlu khidmat photographer & videographer untuk apa2 event, boleh la kontek Didi (design#lasso.com.my - gantikan # dengan '@'). Harga berpatutan, percayalah ;)

Sebenarnya Didi call utk 2 sebab - pertama, nak jemput aku ke majlis kawen dia kat Perak. Kedua, nak mintak payment. Hehe. Sori la Di, kalau aku yg in-charge payment aku issue sekarang jugak pun boleh. Tapi masalahnya bukan aku yg berkuasa :p

Wife Didi pulak ialah ex-roommate aku masa stay kat Skudai dulu. Lawa giler orangnya. Masa dia mula2 masuk bilik aku, aku outstation ke KL. Bila aku balik, aku tgk ada awek yg lawa tgh tido kat bilik aku. Mak ai! Aku rasa nak nangis time tu gak sebab aku tak sama langsung ngan dia (tak lawa)! Baik pulak orang nya. Bertuah ko, Didi! Hehe. Jaga baik2 anak orang Di.

Lastly, selamat menempuh alam perkahwinan kepada Sa & Didi :) Semoga korang bahagia dunia & akhirat. Huhu...! Macam best je kawen ni :p
Sabtu lepas, dengan niat sivik dan rasa tanggungjawab, aku mengajak orang tu pegi bayar saman yang telah lama tertangguh. Jadi dia pun mengesyorkan pegi ke Balai Polis Trafik kat area Petaling Street tu (aku tak ingat la pulak nama balai polis tu. Al-maklum la, hard disk dah rosak teruk beb!).

Sebelum pegi bayar saman, kami pegi makan tengahari kat sebuah restoren masakan Thai (Restoran Lala). Dari dulu lagi sebenarnya nak perkenalkan restoren ni kat dia tapi aku yang mempunyai masalah kompas rosak ni tak ingat pulak camne nak gi situ. Cuma lepas majlis farewell lunch sorang executive dibuat kat area tu jugak, barulah aku bersungguh2 menghafal jalan. Yang kelakarnya:
Sebenarnya, boleh je amik kiri terus masuk ke simpang kiri tu dari trafik light depan Maju Junction tapi kan, sebab memori aku jenis photographic yg ikut turutan (kalau tak, bercelaru) jadi kenalah buat satu pusingan tu baru la masuk ke simpang yang sama nak menuju ke Restoren Lala tu! Adei la. Dia jeling semacam je kat aku masa tu sementara aku dah gelak terguling2.
Makanan kat situ memang sedap so apa lagi. Map dah kasi, sapa2 nak belanja kami boleh hubungi kami dengan kadar segera!

Lepas makan, kamipun nak gi bayar saman dan cari hadiah untuk kawan dia yang nak berkahwin hari berikutnya. Dengan keyakinan tinggi, dia ajak gi bayar saman kat area Petaling Street tu.

Dengan matahari terpacak di kepala, jalan yang jem giler, berdebu, sesak dengan orang di samping keazaman untuk melangsaikan saman, kami berputar2 di area tu sebanyak 2-3 kali! Setiap detik yang sepatutnya dihabiskan bersantai di rumah di hadapan kipas angin kelajuan maksima sebaliknya dimanfaatkan bersungguh2 untuk cari balai polis trafik tu.

Mungkin korang tertanya2 apsal kiteorg tak gi je balai polis trafik yang lain? Tapi jangan hairan ya, kami memang begitu. Degil dan keras kepala. Kalau nak bayar saman kat situ, kat situ jugak la sasaran kami *sambil menghentak2 kaki dan membunyikan gelang tangan berloceng*. Jangan cuba mengalihkan sasaran kami. Awas ya!

Akhirnya, lepas 3 jam berputar di situ, dia berhasrat bertanyakan jalan di Balai Polis Ampang (Ampang?) . Lepas mendapat maklumat terperinci, bergegas la kami ke lokasi dimaksudkan ala2 Explorace. Maka, pencarianku usai sudah...

Tapi malang tak berbau... arituh balai polis trafik bahagian pembayaran saman cuma bekerja half-day! Tidaaakkkk!!! Alamatnya, tunggu bulan depan la baru ader hati dan semangat nak bayar saman lagik. Sekian :p
'Awak, kenapa kita jadi macam nih?'
'Macamane?'
'Macam orang kaya.'

Waktu tu kami sedang melangkah kaki masuk ke Istana Budaya. Cuak, excited, dan kekok perasaan kami ketika tu. Masing2 menggenggam tiket eksklusif yang mahal mengalahkan tiket kapal terbang pergi balik ke Kuching. Padahal tiket tu free! Waktu tu barulah perasaan best sebab keja ngan kompeni aku sekarang merangkak2 ke dalam hati aku yang masih cuak.

Balik je dari JB arituh, dieorang call aku tanya kalau aku nak gi tengok PGL malam Rabu. Aku pun terus je setuju sebab last time aku tak boleh pegi atas alasan2 yang terlalu perit diciter kan di sini (podah!). So kali ni aku mengendeng la kat yang tukang agih tiket tu spy bagi aku tiket free satu lagi, yalah ganti masa first time dulu yang aku tak dapat pegi. Tak sangka pulak last minit boleh dapat ;) Cayalah!

Berbalik pada malam Rabu tu bila kami dah sampai ke Istana Budaya. Tiba2...

'Tuan2 dan Puan2, kami menjemput tetamu2 dari ABC Corp. untuk menikmati jamuan di tingkat 2. Ladies & gentlemen, we would like to invite our guest from ABC Corp. to 2nd floor for refreshment.'

>Gulp< Cuak lagi tapi kami memang tetamu yang dimaksudkan. Dia bersungguh2 cuba menafikannya. 'Orang rasa bukan kita la...' 'Yalah, kan tiket kita ni ABC sponsor. Jom la.'

Dia masih cuak. Aku cuba maintain cool macam la hari2 aku gi tengok teater nih. Akhirnya kami pergi. Dan memang sah! Kami dengan nafsu buas mendekati meja makan. Inikah jamuan ringan? Kalau ni jamuan ringan, apakah jamuan berat??

Nasi, kari, ayam goreng, ayam sweet & sour, rojak buah, buah2an, puding, ais kacang. Sumer nya sedap. Aku melantak macam tak ingat badan aku yang bersaiz bluehyppo nih. Dah la minggu nih langsung tak pegi jogging!

Dong! Gong berbunyi menandakan kami kena berenti melantak dan masuk ke dewan. Sebelum tu, sempat tengok ketibaan Sultan Perak sebagai salah seorang tetamu kehormat. Aku dan dia berpisah bila masuk ke dewan sebab duduk kat tempat asing2. Sadis la! Tapi tak pe. Sekejap je, aku memujuk hati sendiri.

Agak lama menunggu barulah persembahan dimulakan. Apa yang boleh aku katakan? Semuanya grand! Hebat! Fantastic! Bombastic! Aku suka sangat PGL! Efek muzik menggegar jiwa dan membangkitkan rasa teruja di hati penonton2. Walaupun rasanya suara Datin Tiara as Puteri Gunung Ledang tu mula2 macam tak best tapi lama2 ok la... Tapi suara hero (Hang Tuah) tu memang power la. Cuma adegan2 bercanda antara Hang Tuah dengan PGL tu agak bosan sket.

Beberapa skrip dalam pementasan teater tu diambil dari citer PGL The Movie. Aku lebih suka soundtrack PGL The Movie tapi ader gak lagu dalam PGL The Musical tu yang best. Keseluruhannya, aku memang bagi thumbs up untuk persembahan teater kali nih :) Tak macam M! The Opera yang aku pegi last time (pun dpt tiket free gak), yang ni best dan sket2 je buat aku ngantuk.

Pukul 12am, baru abis. Masa turun tangga, nampak sorang mamat yang tinggi lampai. Hans Isaac! Alamak! Excited2x, walah~! Encem nyer dier! Ada gak beberapa artis lain i.e. Harith Iskandar dan Ako Mustapha tapi yang buatkan aku rasa excited ialah Hans Isaac! Beberapa kali aku tanya kat dia macamane kalau aku bergambar ngan artis yang hensem giler tu, oraits tak? Tapi bila tengok muka dia, aku terus tak jadi plak. Lagipun segan la sebab mamat tu tinggi cam galah, aku pulak kecik kemetot. Tak saswai! Jadi aku pun batalkan hasrat tu. Tapi...

'Hahahahaha! Kita dapat seat lagi best dari artis2 tu, awak!'
'Hahaha! Awak ni...'

Kesimpulannya, peluang yang best dan jarang2 diperolehi :) Time kasih kat ABC Corp* sbb sponsor tiket teater ;)

*Nama kompeni dirahsiakan :p
Aku suka sekali kawan-kawan di JB. Mereka semua gila. Gila dan fun. Kerana kami gila, orang selalu anggap kami budak baru belajar yang innocent sedangkan kami tak begitu. Awas ya, Chairman boleh buat financial report macam seorang menteri kewangan, Survivor terer buat planning department, dan Ainie ialah pekerja paling sibuk dan produktif di syarikat kiteorang ('dan paling cute' dier suka menokok-tambah fakta!) Dulu ada Jen, si workaholic merangkap Miss Universe tapi dier dah berhenti kerja dan balik kampung. Berkuranglah sorang kanak-kanak Ribena.
Kalau aku tak hang out dengan Kak Za dan Yana, aku akan hang out dengan Ainie, si budak cute yang perasan cute. Ainie si budak cute ni bukan sahaja cute, tapi dia juga baik hati. Sebab tu lah aku suka berkawan dengan Ainie si budak cute ni, di samping suka kereta Kenari nya yang banyak berjasa dan menyumbang kepada kenaikan harga petrol di JB.
Sepanjang 4 hari di JB, Ainie si budak cute selalu tolong hantar aku balik ke hotel. Dalam kereta, kami suka ketawa mengilai2 macam 10 tahun tak penah gelak dan Ainie si budak cute suka bawak kereta ala2 Schumacher dan potong Q. Sungguh, dia penah bisikkan impiannya menjadi pemandu taxi yang paling anggun di JB.

Seperti biasa hari Jumaat tu dia hantar aku balik ke hotel. Dengan selamba badak je dia potong Q kat trafik light. Tiba2... Oops! Ada Pak Polisi melambai2 kami mcm pokok kelapak. Alamak. Kantoi pulak...

Oleh sebab Pak Polisi dah melambai, maka kami dengan terkedek2 berenti di bahu jalan. Ainie si budak cute dengan gabranya menurunkan tingkap kereta manakala mata aku pulak dah membulat macam piring cawan di samping muka dah pucat-lesi macam nampak hantu polong.

Belum sempat Pak Polisi mintak IC dan lesen kereta, Ainie si budak cute terus menghamburkan kata-kata rayuan dengan kelajuan 35 km/j - tanpa noktah, koma, tanda seruan dan sebagainya yang akan menghalang ayat2 berunsur rayuan itu dari menyapa lembut cuping telinga Pak Polisi:

'Encik2 mintak maaf sesangat saya dah lambat ni nak hantar kawan saya balik pastu nak amik mak saya kat rumah sbb dier nak gi Singapore malam ni dah banyak kali call tolong la encik saya terpaksa buat macam tu kawan saya nak balik cepat ada hal mak saya nak gi singapore saya nak kena hantar mak saya pulak ke sana tolong la encik lain kali saya tak buat lagi saya mintak maaf sangat tolong la encik...'

'Bak IC dengan lesen.' Pak Polisi pada mulanya kebal dan berhati waja walaupun berhadapan dengan Ainie si budak cute dan kawannya yang lebih cute (muahaha! Speak2 grendem betul). Tapi Ainie si budak cute tetap tak mengalah. Dengan nada 'uhuk2' nya, dia terus memujuk dan menaburkan kata2 dusta yang manis di telinga Pak Polisi tu.

Akhirnya, sedikit demi sedikit hati seorang lelaki seperti Pak Polisi tu cair dan retak dek termakan kata2 rayuan yang penuh kepalsuan. Aku terus menjadi supporting actress - membuat muka kesian di sebelah Ainie si budak cute. Usaha dan lakonan mantap kami akhirnya membuahkan hasil - Pak Polisi itu pun melepaskan kami pergi tanpa sebarang tiket saman yang berpotensi melayangkan beratus2 ringgit dari poket lusuh kami.

Buat beberapa minit, aku dan Ainie si budak cute terdiam dan menikus tak percaya yang kami berjaya melepaskan diri dari tindakan undang-undang kerajaan Malaysia. Lepas tu, aku tengok dia, dia tengok aku dan kami terus ketawa berguling2 di dalam Kenari itu!

Pak Polisi seluruh Malaysia, mintak maaf bebanyak ya! Kami sangat sengkek sekarang tapi kalau ada duit pun kami tak rela membayar saman. Huhu...!
When I first heard that I was going to spend 4 days in JB to help organize an event last Monday, I was alarmed. I had a lingering suspicion that I would lose my precious sleep over the weekend. The only comforting thought was I'd have access to hot water tubs for 4 days in a row, something that I always look forward to during every trips.

My worst fear and suspicions were confirmed by the way my phone kept ringing angrily followed by a flurry of instructions to do this, to do that, and oh, that also needed to be attended to. If anything, we'd be at the theatre / shopping complex / in bed in case you need to reach us, they promised me. It's awesome to be part of the management, like, I can't wait to have my own slaves someday.

We had a hectic time preparing the event. There were many rounds of emails that popped into my inbox to inform on the changes, and more changes and mooooooreeeee changes. By the time they firmed up on the tentative, another year had passed (as shown in the invitation card whereby invitees were supposed to confirm their attendance last year).

So anyway, my responsibilities were:

1. Invite the media and made them swear, tsunami or no tsunami, they'll come
2. Prepare press kit & souvenir for those who come

4. Procure a booth structure - (not done)

The booth structure was the main culprit as to why I had to sacrifice my rest days and neglect my hot bath tub. This was an emergency, for cry-out sake! The supplier had disappeared (didn't want to pick up the phone, didn't call us either) 36 hours prior to the event and somebody ought to load a gun and shoot that liar find the old structure and re-use them. Which is fine, except that the structure is spoiled. In the end, I suggested to use a plywood structure and staple the roll-up visuals to it. The way they fretted and panicked over this matter, I tell you, made me wonder whether they were doing that purely for the excitement.

On Sunday, we had a rehearsal of which the emcee pompously told everyone how to behave and made them re-rehearse a couple of times. Lepas tu, dia sendiri pulak yang buat silap during the event itself! Then we had another round of briefing and were told to come at 7 am! 7 freaking am! I had to restrain myself from bellowing - 'What the fisshhh head curry??'

So much for 7 am on Monday. The ones who told us to come at 7am came at 7.30am instead. Then I was all over the place greeting and welcoming the media (some of them were really pompous as the result of having to sacrifice their sleep to come here. Hello, some of us didn't sleep for 4 days in a row, tau?). Of course I didn't tell them that. Merely ushering them to their seats and politely shoving press kits in their hands. I had to run to greet the newcomers / entertain questions from those who had arrived and ensembled the press kits all at once and all by myself. I'm sooo looking forward to be part of the management.

So it happened finally. After 72 hours of rushing to get approvals, screaming at the fax machine, plotting, complaining, and jumping up and down in agitation, the 3-hour event went uneventfully (except during the time somebody gatecrashed our party) . My sweaty shirt stuck to my back. My stomach rumbled. My feet hurt. All for this 3-hour event. That afternoon, I vented my stress by throwing out half of the store room contents and rearranging the stuffs. It helped tremendously, I believe.
I'm waiting to depart. I love wireless services. I love my laptop more when there's wireless. I love MAS. Four days in JB has been a blast. I love it! I'm gonna blog about it in the next few days - featuring my lovely buddy, Ainie and Trump and lotsa. But ta. I'm going to board the flight now :P
I know I'm not supposed to tell the world about this but I can't resist it. Hehe. Sorry, you... ;)

After landing at KLIA from my outstation trip, I sms-ed Beloved to pick me up at KL Sentral. When I reached KL Sentral, I sa w a message from him, telling me he was on his way. So I switched on my laptop and was about to start playing Solitaire when suddenly a bouquet of yellow marigolds just fell on my lap.

My first thought was - this gotta be a mixed-up case. I was about to turn around and told whoever dropped these flowers that he had got the wrong person.

I saw him. I gave a yelp. I scooped up the bouquet and gave another yelp. I could turn into a yelping species next.

'Sorry, they don't have sunflowers,' he said apologetically. Forget about sunflowers. Any flowers, even free by-the-roadside flowers from him is priceless! I think I continued cradling the precious flowers and crooning to them like they were a new-born baby. I was so shocked + surprised + on the verge of tears to receive a bouquet of flowers from Beloved.

'Do you like it?' he asked me anxiously. Haha! Was he being adorably nonplussed on purpose? Of course I do! I nodded my head, still speechless, unable to utter any word unless he wanted to hear me yelp again. I think if he popped the question 'Will you marry me NOW?' I could probably agree to it in my state of delirious happiness. Thank goodness he didn't.

That was the first time I received flowers for no reasons from anybody. I know, I know! I'm being pathetically mushy, but who wouldn't appreciate a bouquet of flowers from their loved ones?

Then when I had found my voice, I slipped my hand in my pocket and got out something.

'I bought you this. I thought I wanted to surprise you first, but...' beamed happily at him. He beamed appreciatively at the pure white small teddy bear.

It just so happened that we both had been thinking to give surprise gifts to each other that day. Sigh. Now I sleep with the flowers beside me so before I sleep I would cuddle the bouquet lovingly and kissed each flowers goodnight. Pathetic, Carneyz, pathetic. I know, I know...

hamparan langit maha sempurna
bertahta bintang-bintang angkasa
namun satu bintang yang berpijar
teruntai turun menyapa aku.

ada tutur kata terucap
ada damai yang kurasakan
bila sinarnya sentuh wajahku
kepedihanku pun terhapuskan.

alam rayapun semua tersenyum
merunduk dan memuja hadirnya
terpukau aku menatap wajahnya
aku merasa mengenal dia.

tapi ada entah di mana
hanya hatiku mampu menjawabnya
Mahadewi resapkan nilainya
pencarianku pun usai sudah.

Mahadewi resapkan nilainya
Mahadewi tercipta untukku...

- Hari yang tension, kenapa asyik teringatkan lagu ni? Mahu mencari damai dan lepas dari segala-gala yang menyesakkan benak.

Ada event lagi di JB, dan kena turun ke sana. Sangat suka outstation tapi akan rindu Bhai lagi. Arre Bhai, jom turun ke JB! Kita trace balik memory di tasik UTM (walaupun ada orang mati lemas di sana baru2 nih) :p

Pencarianku pun usai sudah... -