At 3.30pm:
'Carneyz, this is an urgent task. Can you find an agency to print a mock cheque?'
'Uhuh.'
'We need it Monday. Please design the mock cheque.'
'Now?'
'Yes.'
'That means I'll have to email them the artwork before 5.30 pm.'
'I supposed so.'
'I just love this place. It's so... at the spur of the moment thing.'
'Stop being sarcastic and get the job done.'
5.30pm: Sent. Artwork. Above.

I haven't been updating this blog for quite some time now. I'm in the midst of having mental block of late. There is a lot of things to do but I couldn't figure out where to start. Where's the starting point? Oh, where art thou, the starting point?

Anyway, another reason is because I am once again (oh joy) playing the role of 'FOC Graphic Designer' for my company. I wonder, if I quit and decide to go full-time into graphic designing, would I get customers and earn huge income? Would you hire a novice graphic designer who designs something like this?



Before I log off, I am currently looking for:

1. A company who sells postcard and can make customized postcard designs
2. A company who sells bookmarks and can make customized bookmark designs
3. A company who sells that crazy 'roadsign' that you stick to your car with messages like 'If You Can Read This, You're Too Close!' or 'Best Looking Driver Around' or 'Honk If You're Dumb' and can make customized designs as well

Very simple, yet very hard to find. Why aren't Malaysian business marketing their products online? It's so hard to find them when we are stuck in the office, trying to source these stuffs.
Aku kan, paling tak suka meeting tu (cebik bibir tanda menci).

Sebelum masuk meeting tu, assistant aku dah siap2 pesan, 'Good luck, babe!' Babe, it needs more than luck to go through this again and again...

<<>>

Datuk2 itu berkumpul dengan muka boring. Semua dah penat. Semua dah kompius.

Aku lagi bosan.

Dilema aku:

Aku diam >> mesti dieorg igt - itu young generation aa, local graduate aa, neeevvveeer give any ideas. Whhhhaaat la... No quality!

Aku bagi idea >> aiyoo.. tak tau apa2, idea apaaaaa ini??

Macam tadi kan, dieorang cakap:

Idea pertama. Get in the backbone infra. Issue: How to do? Need huge capital, can do kah?
Idea kedua. Rob Peter to help Paul. Issue: Cannot rock the boat la, haiyo. So backward that idea. Throw away la.
Idea ketiga. Do mega-project. Issue: What to do? We are only support service apa mega project ini semua. Karut la.

Idea bodoh aku >> Kita collaborate ramai2 buat networking. Big2 customers nak servis A,B,C,D dan E yg seamless. Currently dieorg amik servis A dari kompeni A, dan servic B dari co. B. Different company means different service platform means different tracking system means higher cost. Why not kita yg compete ngan company A, B, C, D, E tapi offer service yg sama, collaborate sama2 pool in resources develop satu platform, lepas tu kita integrate offer satu pakej ngan klien ngan harga kompetitif. Amacam?

Semua tengok aku budak mentah yg tak tau apa2 >> Budak. Kita cakap pasal projek la. Apa merepek2 ni.

Penat aku fikir tau. Last2 aku simpan saja idea2 aku ni biar masak dlm kepala otak pastu boleh buat sup.

Please la. Bukan aku tak nak tolong kaum-kerabat tau, tapi dieorg pun tak nak tolong diri-sendiri. Offer tempat kat U suruh belajar, dieorang gi bercinta / racing motor / shopping duit biasiswa / buat program tak ingat study bla3x. Walaupun tak sumer buat perkara2 di atas, tapi segelintir yg buat umpama nila setitik, rosak susu sebelanga. Amma... Sama la dalam bisnes. Bagi peluang, jual kat orang lain, duit yang dapat gi joli beli keta mewah, rumah besar, melancong luar negara, poya2x, shopping lagik, dsb sebijik macam kat U dulu.

Kesimpulannya, kehadiran aku sebagai seorang sceptic di kalangan Atok2 (macam suami aku selalu gelar mereka) adalah sebagai pemerhati dan pencatat segala kegagalan dan ketandusan idea itu >> huhu, kena buat minit mesyuarat Atok2 ni pulak :( bosan. Ulang suara. Bosan.
Semalam kiteorang amik cuti utk menyelesaikan urusan2 kerajaan. Adakah patut, anniversary bulan pertama dihabiskan utk berjumpa pegawai2 kerajaan?? Apa nak buat. Dah namanya urusan kerajaan.

Pagi tu sebelum bertolak, dengan semangat berkobar2 nak buat nasi goreng dengan nasi yg dier masak malam sebelumnya (kononnya nak makan malam tapi lepas solat, dua2 tertido sampai pagi sebab keletihan giler balik dari opis) kiteorang pun ke dapur memanaskan periuk. Bila aku jenguk je dalam periuk nasi tu, rupa2nya nasi sudah menjadi kerak! Dia tengah menggoreng ikan masin kering (kesian kan kiteorang makan ikan kering je? :p) so aku pun decide utk buat bubur je la.

Aku: Apa kata tuang 2 gelas air dalam rice cooker ni, jadi bubur tak?
Dia: Cuba la.

Setengah jam kemudian, kiteorang sama2 menjenguk keadaan nasi dalam rice cooker tu. Nasi telah menjadi nasi semula! Marveles! Walah2x!

Tapi by that time, kiteorang dah teringin nak makan benda lain pulak so nasi tu KIV utk dimakan kemudian :p Hehe.

Lepas sarapan, kiteorang gi ke Wangsa Maju sebab aku nak renew passport. Sebelum ni, macam2 citer aku dengar yang penduduk Sabah/Sarawak tak boleh renew passport kat Semenanjung Malaysia, bla2x. So before pegi aku call Jabatan Imigresen yang mengesahkan bahawa itu sumer khabar2 angin belaka. Dengan gumbiranya, kiteorang gi Pejabat Imigresen cawangan Wangsa Maju yg baru dibuka semalam.

*Komen aku terhadap servis di sini: Best giler! Renew passport dalam 1 jam je! Duit RM300 pun melayang dlm tempoh yang sekejap cuma! Hahahaha! Layanan sangat mesra dan efisyen. So kalau nak renew passport boleh la gi ke cawangan ni yg terletak di Bangunan Sri Rampai. Kat mana? Cari sendiri ye.*

Tapi satu peristiwa yang aku tak boleh lupakan ialah masa turn aku untuk submit borang, aku dilayan dengan sangat mesra sekali, boleh kasi markah 9/10:

Pegawai (P): Nama cik siapa?
Aku: Carneyz.
P: Cik Carneyz keje kat mana?
Aku: (alamat ofis aku)
P: OK. Adik letak ibu jari tangan kat scanner cap jari tu ye.
Aku: (ikut arahan dengan sopan santun)
P (Tengok borang aku, tengok status perkahwinan dan secara automatik darjah kemesraan itu menurun jadi 8/10) : OK. Akak pegi amik gambar baru ye. Gambar ni tak boleh pakai sebab sama ngan gambar passport lama...

Oh tidakkkk! Macamane status aku boleh berubah dari 'adik' menjadi 'kakak'? Kesimpulannya, aku terpaksa menerima hakikat saham aku dah jatuh merudum sejak menjadi pemilik sah cincin di jari manis kanan aku nih. Hahahahaha! So kepada kawan2 yang risau belum sampai seru, layan je la layanan istimewa yang korang selalu dapat kalau gi mana2. Lepas kawen, layanan tu dah kureng sket ye. Hehehe...
I know everybody is anxiously waiting for Msjbox to return to normal again. Enough messages of 'Congratulations! When can we have our Msjbox back?' tell me that girl, whatever your wedding is like, the most important thing is we need to know when we can use Msjbox! Give us our Msjbox!

Oh, all right fellas. Stay cool and calm. Chill it. I was just joking *wink*

The sad truth is, Msjbox is down because *let me try to explain as best as I could since I am not the SME (subject matter expert) here* the current bandwidth couldn't support the traffic and so the service provider has demanded for more money to, I suppose, upgrade the server *scratch my head* or whatever *must always punctuated my sentence with this term when in doubt*.

In conclusion, the Msjbox creator a.k.a. Junaidix a.k.a. my dearest Beloved *blush* (no more 'Biarlah Rahsia', the moment we posted the wedding invitation) and myself, after our wedding has diminished our accounts considerably, will not be able to resuscitate Msjbox for the moment until we top up our account again.

...

Yes *nod sadly*. I guess everyone including myself will have to wait until we manage to crawl out of poverty to pay the fees imposed by the service provider in order to get Msjbox to operate again, back to normal. Wish us luck, everyone.
What do all newly-married couples do?
Haha! If you think I'm going to tell some juicy stories, my dears, you all are in for a big disappointment. All newly-married couples like us go shopping. Shop, shop, shop with the money given by our well-wishers.

As soon as we came back from Sarawak, the first thing we did was to buy a few items for our new house. Like that nice bathroom cabinet with a mirror to put our toothpaste / brush, facial cleanser, soap, shampoo etc. I love smart items that don't take up too much space. So I was practically in love with that cheap cabinet.

Or dry ingredients to cook up meals since our pockets dah terbakar habis. On one occasion, we went to Giant in our Cute Little Kancil (CLK again, the bigger version) to get some kitchen items and ingredients to cook nasi ayam (after all, I take seriously the advice that says 'The way to a man's heart is through his stomach).

We piled everything in the trolley and then made our way back to the car. Since we bought a big tong beras to store the pack of rice, we just dumped all the small items in the big container so that it'll be easy for us to carry the groceries up to our house.

At the traffic light, the car jerked hard and my first reaction was to turn behind and catch the tong beras before it fell off, spilling the ingredients and breaking the pack of eggs inside. The least that I expect to see is the tong beras sitting demurely and happily, safely strapped to the car seatbelt at the back of the car.

'Babe, did you do that?'

Without missing a beat, he promptly replied, 'Safety first.'

And I leant back and laughed so hard at the comical look of the tong beras, and the effort my dearest husband made to make his wife cackle at it.

Maybe marriage is not so bad at all.