Kebosanan Melanda...

Aku kan, paling tak suka meeting tu (cebik bibir tanda menci).

Sebelum masuk meeting tu, assistant aku dah siap2 pesan, 'Good luck, babe!' Babe, it needs more than luck to go through this again and again...

<<>>

Datuk2 itu berkumpul dengan muka boring. Semua dah penat. Semua dah kompius.

Aku lagi bosan.

Dilema aku:

Aku diam >> mesti dieorg igt - itu young generation aa, local graduate aa, neeevvveeer give any ideas. Whhhhaaat la... No quality!

Aku bagi idea >> aiyoo.. tak tau apa2, idea apaaaaa ini??

Macam tadi kan, dieorang cakap:

Idea pertama. Get in the backbone infra. Issue: How to do? Need huge capital, can do kah?
Idea kedua. Rob Peter to help Paul. Issue: Cannot rock the boat la, haiyo. So backward that idea. Throw away la.
Idea ketiga. Do mega-project. Issue: What to do? We are only support service apa mega project ini semua. Karut la.

Idea bodoh aku >> Kita collaborate ramai2 buat networking. Big2 customers nak servis A,B,C,D dan E yg seamless. Currently dieorg amik servis A dari kompeni A, dan servic B dari co. B. Different company means different service platform means different tracking system means higher cost. Why not kita yg compete ngan company A, B, C, D, E tapi offer service yg sama, collaborate sama2 pool in resources develop satu platform, lepas tu kita integrate offer satu pakej ngan klien ngan harga kompetitif. Amacam?

Semua tengok aku budak mentah yg tak tau apa2 >> Budak. Kita cakap pasal projek la. Apa merepek2 ni.

Penat aku fikir tau. Last2 aku simpan saja idea2 aku ni biar masak dlm kepala otak pastu boleh buat sup.

Please la. Bukan aku tak nak tolong kaum-kerabat tau, tapi dieorg pun tak nak tolong diri-sendiri. Offer tempat kat U suruh belajar, dieorang gi bercinta / racing motor / shopping duit biasiswa / buat program tak ingat study bla3x. Walaupun tak sumer buat perkara2 di atas, tapi segelintir yg buat umpama nila setitik, rosak susu sebelanga. Amma... Sama la dalam bisnes. Bagi peluang, jual kat orang lain, duit yang dapat gi joli beli keta mewah, rumah besar, melancong luar negara, poya2x, shopping lagik, dsb sebijik macam kat U dulu.

Kesimpulannya, kehadiran aku sebagai seorang sceptic di kalangan Atok2 (macam suami aku selalu gelar mereka) adalah sebagai pemerhati dan pencatat segala kegagalan dan ketandusan idea itu >> huhu, kena buat minit mesyuarat Atok2 ni pulak :( bosan. Ulang suara. Bosan.

0 comments:

Post a Comment