Yeaaayyyy!!! Akhirnya Internet connection dah pulih semula lepas sehari semalam terganggu disebabkan masalah hardware. Semua kat ofis ni dah rasa macam kudung kaki dan tangan sebab Internet down. Muehehe.

So arinih masa bukak blog Survivor, tengok rupa2nya dia dah tagged aku! Alamak! Terpaksa la jawab klu tak dia akan mengamuk pulak :p Hehe. Jangan marah, Surv...

OK. Topiknya ialah 6 fakta pelik tentang aku. Hmmm... Kena fikir betul2 ni.

RULES: People who are tagged should write a blog post of 6 weird things about them as well as state this rule clearly. In the end, you need to choose 6 people to be tagged and list their names. Don't forget to leave a comment that says 'you are tagged' in their comments and tell them to read your blog....

#1: I have this phobia with lizard's droppings, especially the wet ones. I refuse to touch it using whatever object let alone using my bare hands (eeyuck!) and encounter with one will leave me with nightmares for several days. When I stayed at the company's quarter last time, I will go to the bathroom without my spectacles so I wouldn't accidentally see them. Eeyuck again.

#2: I have a compulsive obsessive habit of tidying up cluttered desks because the sight of one makes my brain freezes and cluttered as well. For reasons only understand by my inner weird self, tidying up by throwing away lots of useless or past-by-dates papers and meticulously categorizing documents by dates give me enermous satisfaction and sense of accomplishment. My favourite attack last time was on Chairman's desk because he made it a habit to keep all sorts of papers lying around haphazardly. Including the last edition of NST before they compact it.

#3: At the sight of my husband, my jaws lock tightly and I clench my teeth until my gums hurt. The reason is he's so gobsmackingly the most handsome and cutest guy I've ever laid my eyes on. So geram (not in an angry way), I want to eat him alive! Yummy!

#4: One minute I am as happy as a 5-year-old kid, the next minute I can totally change to a moody character. The weirdest thing is, the mood swing happens for no valid reasons. I still couldn't understand this complex psychology state of mine.

#5: I am overzealous about fair play. It gets me AWFULLY mad if I find myself in an unfair situation. Like, you know, wanting to rip apart the unfair player.

#6: I have difficulty to stop thinking and pondering. I even tested it out at the Petronas science discovery centre, and brain wave detector confirms this fact. Period.

I would like to tag: Junaidix, Mr Shai, Kak Retna, Noushy, Kak Meera, Kak Masy :)
Carneyz: Awak kerja kat mana?
CD: Kat xxx..
Carneyz: Ooo.. Pakwe awak pulak kerja kat mana?
CD (sambil tersenyum malu): Dia kerja kat xxx, Jalan Semarak. Awak?
Carneyz: Ofis saya dekat2 sini je. Bla, bla, bla...

(Bercakap pasal benda lain tapi berkisar tentang kerja gak)

Carneyz: Erm.. Pakwe awak kerja kat mana?
CD (memandang aku dengan penuh hairan): Awak kan dah tanya tadi?
Carneyz: A'ah la... Alamak... Tak tau la naper ngan saya ni...

(Dalam hati: *&$%!?? Adeeehhhhh!! Malunya! Sah aku dah bengong! Sejak bila aku jadi pelupa teramat dahsyat ni? TIdaaaakkkkkkk!!!)

>> Simptom 'amnesia' sejak akhir2 ni semakin ketara. Rasanya otak aku dah jam disebabkan tension+boring+ntah apa2 lagi. Huhuhu... Menci...
Bangun pagi dengan relaksnya. Pastu menggeliat dengan bestnya. Sambil gosok2 mata, aku bangun untuk gi cuci muka. Hmm... nak mandi ke tak? Sejuknya! Brrrr.... Tak jadi la... Gi dapur, masak air, wat Milo. Sambil kacau2 air ngan sudu, aku pasang tv, tengok Fafaw ngan FBI kat 8tv, pastu on laptop. Check email, then bukak Word sambung buat keje. Lepas siap keje ni, nak gi Midvalley plak tengok movie atau gi MPH baca buku. Seronoknya hidup...

Seronoknya berangan2. Padahal realitinya aku terpacak kat depan monitor, dengan telefon berdering2 sekeliling aku, dengan air milo yang dah sejuk sebab aircond kat ofis ni mengalahkan cuaca kat London, dan ketandusan idea sebab aku kesejukan dan mengantuk.

Aku sebenarnya bukanlah benci sangat pun ngan kerja. Tapi yang buat aku malas nak kerja ialah sebab peraturan kerja dan proses nak bekerja yang membosankan. Dalam erti kata lain, kalau Einstein masih hidup, dia akan buat equation sebegini,

Kerja = bosan + takde life²

Ada sorang kawan adik aku, dia belajar sambil buat part-time kat restoran fastfood. Katanya, 'Kenalah keje. Kalau tak keje, tak de duit nak buat tambang bas ke tempat keje.'

Agak2nya, memang betul la kata2 dia tu. Dapat gaji untuk beli baju kerja, isi minyak kereta ke tempat kerja dan buku2 panduan macamana nak kerja lepas tu retire umur 40. Adakah kita bekerja untuk dapat gaji dan lepas tu bercuti2 Malaysia? Oh, tidak! Kalau ya pun, sekali-sekala je. Itupun baru2 ni je dirasakan oleh isteri bekerja macam aku yang belanja hidup sepenuhnya ditanggung beres oleh suami terchenta :p Hakikatnya, duit gaji tu adalah untuk menampung kitaran hidup untuk pergi bekerja.

Seharian kita bekerja di ofis, tapi betul ke dari pukul 9 pagi sampai 5 petang tu kita betul2 buat kerja? Sebenarnya tak. Tapi kita terpaksa buat2 macam bekerja sebab kita kat ofis, bos selalu jenguk tengok kita buat kerja ke tak. Tu le kerja bos. Kepura-puraan tu menimbulkan ke'tension'an kat kita sebab kita sebenarnya tak suka berpura2. Kesimpulannya, banyak masa tak produktif yang terbuang begitu sahaja.

Bukanlah nak mengatakan kita sengaja tak nak bekerja. Tapi macam aku, kadang2 aku kena amik masa berfikir nak tulis apa dan nak bagi idea apa. Lepas tu, ngan aircond sejuk giler ni, sel2 otak aku pun mengecut tak boleh berfikir banyak. Maybe sekali-sekala kena telefon orang tanya itu dan ini. Dan jarang2 sekali kena attend meeting.

Adakah sebenarnya aku perlu bekerja dalam situasi macam ni? Macamana kalau aku bekerja dari rumah je? Kalau kat rumah, aku tak perlu habiskan masa iron baju kerja dan gi ke ofis (dah abiskan 1/12 hari ulang-alik ke ofis). Tak pun bila penat atau perlu time-out utk recharge otak, boleh la buat kerja2 lain contohnya basuh baju, kemas rumah, atau macam yang aku ceritakan kat atas - gi tengok movie / jalan2. Balik tu, boleh la sambung buat kerja semula. Kerja pun, boleh tangguh buat waktu yang aku paling produktif, iaitu waktu malam (sebab otak aku paling aktif waktu malam).

In fact, kalau la kompeni2 kat Malaysia ni apply konsep work-from-anywhere, aku rasa masalah motivasi yang melanda aku ni takkan berlaku. Sebab orang macam aku tau bezakan masa untuk bermain / berehat / bekerja. Insan2 macam aku suka cabaran bekerja, lebih suka gaji yang diterima tapi tak suka pergi ke ofis. Kalau ada kompeni yang nak amik aku bekerja dari rumah, one thing dieorg boleh harapkan ialah aku tak kan gunakan peluang tu utk 'mengular' tapi utk siapkan kerja yang diberi dan masa selebihnya untuk kehidupan peribadi aku. Bukannya sebaliknya.

Tapi, seperti biasa, ni sumer adalah angan2 belaka. Kalau nak bekerja kat rumah, the only choice is to open SOHO (Small office, Home office) atau erti kata lain, bukak bisnes dan kompeni sendiri.

Hmm...

birthday


Kepada kakak dan adik kesayangan aku, aku nak ucapkan:

"Selamat Menyambut Ulangtahun ke 15 dan '17' tahun"

... Korang perasan tak 17 tahun? Muda tak kakak aku? :p
'Psycho' kan diri-sendiri.

Apsal malas keje ni? Tengok orang kat Johor tu dah hilang rumah, hilang tempat keje sebab banjir. Patut bersyukur apa, ada keje.

Suara dalam otak itu semakin sayup2 sebab aku dah sumbat2 dier jauh di lubuk antu. Huh. Aku malas la!

Cubaan sekali lagi untuk 'psycho' diri-sendiri.

Apsal malas keje ni? Cuba tengok graduan lain tengah terkontang-kanting cari keje. Ada yang jadi tukang urut sebab terdesak tau?

Aku bayangkan muka suami terchenta bila aku katakan aku nak jadi tukang urut. 'Bapak, bayarannya RM5000 sejam aja. Mantap sekali. Mahu nggak??'

Astaga! Suami aku yang terchenta berguling2an di atas lantai, separuh mati tertawakan aku. Padahal di dalam sanubarinya mahu mengetuk2 kepala isterinya yang comel ini.

'Langkah mayat abang dulu...! Apa? Tak cukupkah ayam goreng yang abang masak malam semalam untuk santapan kita berdua?'

Hakikatnya aku sudah malas bekerja di sini. Iya, di sini. Setelah dikumpul-timbunkan alasan2 selama 2 tahun+, hampir berkarat jiwa aku mengenangkan semuanya.

Bingung sekali.

*Hari ini*

Aku dan assistant aku sambil2 mengambil foto t-shirt baru sampai, berbisik2 mengumpat bos.

'Ko tau dia buat apa? Cam sibok benor keluar masuk bilik print something?'
'Tak tau. Buat report untuk annual meeting kot.'
'Iyelah tu. Report tu aku yang buat pastu semalam dia tanya apa lagi nak tambah. Dia tau mintak je.'
'Pastu dia suruh aku carik gambar untuk report tu.'
'Semalam masa meeting tanya apa job kita tengah buat, tapi apa yang dia dah buat takde plak citer.'
'Yang tak puas hati tu dah tau kita sibuk sampai dah nak terbongkang ni pastu tanya projek baru tu sapa nak handle?'
'Dah la meeting besok kita dua je nak attend.'
'I think dia dah bosan keje. Kesimpulannya kita dua bos tau.'
'Yalah kot.'

Ini ialah suara-suara staf yang tak puas hati sebab bos tau mengarah je tapi tak de buat apa2. Korang bayangkan dengan keje department sendiri pun dah bertimbun pastu nak layan karenah department lain mintak itu ini pastu nak layan bos yang bergoyang kaki kanan dan kiri.

Jadi aku tengah meninjau2 laman2 di tempat lain. Kot2 ada yang lebih hijau dari laman sendiri yang semakin menguning macam kene sembur ngan racun rumpai.

Bila agaknya ye?
I heard ur pregnant. You heard wrong, dude. Duh. I'm married for only 1 month. Duh again to you.

Of late every time I picked up the phone:

'So, are you pregnant now? '
'My goodness, pardon moi. I've just got married barely 2 months ago. Why? Cannot sabar to see scary little Carneyz, izit? I assure you my kids will be as scary as their mom.'

My hubby faced the same perplexity - so, made her pregnant already?
What? I'm a baby-making machine is it?

The truth is, when I decided to tie the knot (yeah2, and raised the eyebrows of many people to the point that they have to exclaim, 'why are you getting married??'), I was not too ready to immediately start 'Project Baby No. 1'.

I know a lot of people will scoff and give me a series of lecture, be it a religious ceramah or purely biological, that the MAIN reason we get married is to give birth to future generations. Carneyz, are you trying to contradict Nature?

Well, I'm not. I'm just not ready to shoulder a life-long responsibility of having kids of my own. At least not within this early age of marriage. Once you've got a kid, you can't halfway decide that maybe I'm not ready yet for this. Why? Because what are you going to do with your kid? Stuff them back into where they came from?

The truth is, we married each other because we want a healthy relationship, a relationship that is acknowledged by religion, by family, and practically everybody else. We want to be able to hold hands, to love and show affections to each other without limitations as only entitled to husband and wife.


At this stage, there a so many things that we need to know about each other. We are still earning to adjust our lifestyle to fit each other's. We have our own flaws and limitations, strengths and capabilities, that might contradict and to which we are working out areas we cancomplement or compromise.

We don't want after 20 years of marriage, one of us turn and say, 'You know, we are so different from each other. Let's get a divorce.' Because we didn't take the time to understand, to adjust and learn to live with a person who is not a mirror of us.

Along the way, I'm sure we will bring this marriage to the next level - having our own children. I like babies. I adore them that I want to pick up every babies that I met. I'm sure having my own one day would be a terrific experience. But I want to have one when I feel I am ready and matured enough to handle that tantamount experience.

For the moment, please don't check on my fertility rate and let us enjoy being lazy couple who like to wake up late and go off to wherever we want. Port Dickson as a start.