Cerekarama penglipur lara:

‘Siapa yang abang lebih sayang? Saya atau janggut abang?’

Suami terchenta terkedu tak bersuara.
Apa punya soalan cepu emas yang tiba-tiba muncul dari mulut isteri terchentanya. Kerana suami terchenta tidak boleh memberikan jawapan, isteri terchenta berasa kechiwa lalu mengambil keputusan masuk gear ‘Reverse’ dan lari dari tempat kejadian. Lari, lari ke Paris ! Mengubat hati dan jiwa yang lara dek kerana suami terchenta lebih sayang bidadari-bidadari yang bergayutan di janggut nya itu.

Siapa yang lebih kesian ? Suami atau isteri terchenta ?

Jatuh bedebuk ! macam nangka busuk ke dunia realiti:

Semalam aku amik cuti. Sakit perut. Tandas menjadi tempat faveret sepanjang hari. Doktor kata aku keracunan makanan. Maka aku diberi cuti sebab aku terlalu sayang untuk meninggalkan tandas di rumah kesepian takde penghuni. Nasib baik doktor yang baik hati tak cucuk aku dengan jarum macam nasib yang menimpa Chik.
Makaceh Doktor ! Tapi ubat dia kasi, sikit punya banyak oo. Ubat sakit perut, ubat cirit, ubat angin, air garam. Semua aku kena telan macam gula-gula. Nyam, nyam! Burppp! TAK SUKA MAKAN UBAT!

Pagi ni, aku masih sakit perut tapi dah boleh pergi kerja. Tak macam semalam, dah on the way pergi ofis, tiba-tiba perut memulas-mulas macam nak terberanak. Sebelum aku melahirkan anak berketul2, cepat-cepat aku bagitau suami terchenta untuk patah balik ke rumah. Suami terchenta pusing stereng 360 darjah (mesti tergezut Sang Kancil di belakang kami) dan memecut balik. Huhu..! Besar sungguh pengorbanan suami terchenta ku.

Pagi ni aku asyik mengeluarkan aura. Aura angin dari dalam perut. Burrrppp ! Adoi la, sakit perut. Bila la nak reda ni ?
Semalam, episod cerita ‘Sambung Masters’ tak berakhir begitu sahaja. Cerita ‘Sambung Masters’ yang penuh suspen itu masuk Season 2. Kali ini, jalan ceritanya semakin sengit. Semakin menarik. Semakin mendebarkan. Aku sudah terbayang kesejukan Kota London. Sudah planning cuti-cuti Eropah waktu musim summer. Boleh nonton MU lawan Liverpool live! Happening sey!
Kalau ada sesiapa yang tahu macamana nak cari penaja yang boleh sponsor study sambung Masters, hopefully boleh maklumkan kepada kami. Especially kalau nak buat MBA. Especially kalau di UK. Hahaha! Boleh dapat baby made in UK. Hahaha lagik! Aku sudah obses dengan negara King Arthur tu.
Over the weekend, suami terchenta spent half a day in the office and I was not in the mood to go out + not feeling too well. So I spent my weekend at home playing computer game (isn’t that typical?). On Sunday, feeling guilty over the state of my home, I did major houseworks – dusting cobwebs and countertops, cleaning the bathroom and the toilet, folding clothes, doing 2 rounds of laundry, sweeping the house, straightening up the bedroom, etc etc. I was thinking of doing the ironing but by the time I finished, I was really, really exhausted so I postponed it to some other time.
Suami terchenta came back home around 4pm and as we sat down for very late lunch / early dinner, he suddenly said,
‘I was working and suddenly a thought struck me. I feel like furthering my studies.’
(The sound of cd player screeching to a stop; time stood still and spiders that escaped my de-cobwebbing fell down from the ceiling)
I wanted to howl. Howling in happiness. In fact, I wanted to howl and do an Irish jig to celebrate this moment of awakening.
I thought I was hallucinating because I was having a throbbing headache. After watching so many episodes of ‘House’, I am convinced that migraine can cause hallucination (note: Watch the episode when House said, ‘I see music.’) Suami terchenta went on further to say,
‘At this stage, I feel that I’ve hit a point where I need to upgrade myself. Life is getting stagnant.’
Oh yezzaa, you hit right on the nail’s head. Workplace is getting stuffy. Dealing with the same conflicts and tribulations at work is suffocating me. The fact that I am feeling stupider by the days doesn’t do justice to my hard work & struggles at university.
Then I went ahead and brought my wistful suami terchenta crashing back to reality,
‘Oh great. Can we sambung study in UK?’
Like, hey, alang-alang we decide to starve ourselves after this, let’s go homeless and naked as well.
...
‘UK? What are we going to eatttt???
This afternoon I received a phone call from a colleague in JB that made me very pissed off. In a loud voice, he demanded to know why his name was not listed on the website when he had done all the hard work compiling info on clients.

Pakcik bangang: 'Eh, why is my name not listed as contact person? I had done all the hard work, you should put the credit to me?'
Me: 'We know la you're doing your work. As for the contact person details, that's decided by my boss. Talk to him la.'
Pakcik bangang: 'Ya la, you know. But not everybody else! Later they think I don't do anything?'
Me (very annoyed already): 'I told you, my boss decides who gets his name on the website or who doesn't. Why are you scolding me?'
Pakcik bangang: 'I'm not scolding you. My voice is loud la, hello?'
Me: 'Whatever la. You call my boss, ask him (whether) can or not put your name there. Don't go attacking me like this. My job is to update the website as per instruction, ok.'
Pakcik bangang (in a I'm-not-done-with-you tone): 'Ok, I'll call him.'

He did exactly that. At 2pm sharp, he rang up twice. Twice, you know?? Just so he can have his name put up on the website!

I mean, what the fish?? Macam la dia buat kerja susah sangat? Itupun I had been bugging him for two weeks to get it done because his boss had been bugging my boss and in turn, my boss bugged me to bug him. When he got it done (finally!), he demanded free publicity like it is his own work effort.

Pakcik, if things work like that, the whole entire website should carry my name. Any queries, please contact ME because you know what, I work harder than you do to put it together. Ada faham? That stuff you compiled, I could've done it in one day if I was in JB 24/7. I don't need to wait for 2 whole weeks and every time had to listen to your lame excuse about the clients not co-operating.

Any posters, any buntings, any banners, anything down to the corporate brochure should include my name at the back or better still, on the front / at the top there because I designed them / I compiled those info. Why should they be free of my name after the thankless efforts I had put in? Shouldn't the whole world know that it is to my credit that this company owns a functioning website / up-to-date corporate brochure / cheaper posters because the creative artwork is done by me?

The only explanation to this whole thing is. Some people are really. Gila kuasa.

Excuse me. I go muntah darah.
Yesterday I came down with a splitting headache on the left side of my temple. It's probably due to the straint on my poor, poor eyes. During office hours, I'd be staring non-stop at the monitor doing poster design / newsletter publishing. I spent one whole day cracking my head over the newsletter layout, testing & re-testing sending the newsletter via email to my various Yahoo!, Gmail, Hotmail and Outlook email accounts. The layout kejap lari2, font tukar2, itu ini. Aiyaah... No thanks to my lack of IT and web design knowledge. I was a human resources graduate, ok? I only married a programming expert. If only we can also swap knowledge base during exchange of marriage vows. I'd be a web expert as well then.

Anyway, after a hard day's work I will spend the night in front of my laptop unwinding my nerves playing computer games. No wonder my eyes couldn't take it anymore! Poor, poor darlings.

Today, there seems to be a lot of things to be done but my tired self couldn't even think of where to begin. I'm like, lost. So many things to do but nowhere to begin with.

The fact that my boss is discussing the outcome of American Idol last night instead of giving us clear, specific directions on how to achieve our growing list of tasks doesn't help with the thinking process either. Instead, I feel that my brain is killing itself slowly.

Like, hellooooo?? Do we have something to accomplish by next month OR NOT?
Hep!

Aku sekarang dalam keadaan hiatus memandangkan aku terlalu busy di pejabat + hidup aku agak mendatar sejak akhir-akhir ini. Tak de idea! Kering-kontang! Workaholic + gameholic!

Kerana aku sangat busy di ofis, bila balik rumah aku sangat busy melepaskan tension dengan addiction terbaru aku, iaitu game Diner Dash. Bukan setakat Diner Dash, aku try gak game seperti Dream Day Wedding & Cake Mania. Sampaikan suami terchenta merungut-rungut di sini tentang kegilaan aku yang tak semena-mena ni. Kesian suami terchenta sebab dapat isteri sengal macam aku.

Dah pukul 1 pagi. Suami terchenta dah tertido di pangkuan. Besok kerja lagik! Aiseymen... Mencik pergi ofis. Tak mencik dpt gaji tapi kalau tak perlu ke ofis lagi bagos. Aku pasti sangat gumbira kalau hanya perlu kerja dari rumah.
Percutian yang menarik ialah bila ada kombinasi elemen-elemen ini: pemandangan yang best, aktiviti yang best, makan yang best dan penginapan yang best (dan murah!). Kalau pergi ke Mersing, tempat yang memenuhi ciri-ciri di atas ialah di Pulau Tioman yang terkenal seantero dunia.

Maka, lepas kami check out dari resort, kami segera ke Jeti Mersing. Konon-kononnya untuk meninjau kos cuma. Kami seperti orang kena hipnotis apabila tiba-tiba sahaja dah berada di atas feri menuju ke Tioman!


Sempat berposing di belakang feri

Tempat yang kami tuju ialah Kampung Genting dan chalet yang kami sewa ialah Genting Happy Inn.

Welcome to Kampung Genting, Tioman Island!

Kami mula-mula sangat teruja bila dapat tahu harga bilik ialah RM80 saja. Walioweihh... Tapi bila kami masuk bilik, semangat teruja menurun sebanyak 50%:


Seb baik RM80 je

Pemandangan chalet dari luar. Sapalah jemur bantal kat luar tuh?

Tapi tak pelah. At least ada aircond dan hot shower. Lagipun kami bukan ke sana untuk tido. Kami ada misi yang lebih penting. Mandi laut lagi! Yeaay!


Air laut yang jernih boleh tengok ke dasar


I like...

Dalam pukul 5 petang, kami dah salin pakaian dan pergi ke sebelah kiri jeti dari pulau sebab di sebelah kanan, pantainya agak berbatu-batu. Tak de orang yang mandi kat situ.


Pemandangan di tepi pantai Pulau Tioman

Aku merengek-rengek tak hengat dunia bila tengok orang pakai snorkelling goggle. Nak jugak! Uwaa! Maka, terpaksalah suami terchenta pergi menyewa goggle demi melihat isteri terchentanya gembira. Isteri-isteri di luar sana, tolong jangan ikut contoh aku.


Jaket keselamatan dan goggle snorkel boleh disewa di sini


Sedang bergumbira bersama goggle yang disewa suami terchenta

Pada waktu malam, kami pergi makan malam di gerai tepi jeti. Makan malam agak expensive. Tapi agak sedap jugak. Lepas makan, kami bersiar-siar di tepi pantai sambil bercerita tentang macam-macam perkara zaman dulukala. Agak-agak dah penat, barulah kami balik ke bilik.

Next day, mandi di tepi pantai lagi. Aku hampir lemas kerana mandi terlalu jauh sampai tak jejak dasar laut. Suami terchenta pulak sedang mengatur goggle jadi dia tak perasan aku yang terkapai-kapai menggelupur minum air laut. Tapi nasib baik dia perasan time aku tenggelam dan tak timbul-timbul. Aku rasa segalanya macam slow motion je - aku menggapai lalu mencapai tangan suami terchenta dan dia menarik aku. Lalu aku cepat-cepat memijak lututnya dan naik ke permukaan air. Nasib baik air laut jernih, so boleh la nampak tangan suami terchenta masa tu. Ngerinya pengalaman tu. Lepas tu aku fobia sket. Aku berenang sambil pegang tangan suami terchenta setiap masa.

Pukul 3.30 petang, kami bertolak balik ke Mersing. Aku dah mula rasa tak sihat lagi. Feri pulak sangat sesak dengan orang. Akhirnya kami naik speed boat sahaja. Tu pun tak selesa. Sampai di Mersing, hujan turun dengan lebatnya. Suami terchenta yang drive dari Mersing ke KL ikut arah Kuantan dan keluar ke Lebuhraya Karak memandangkan aku demam terkejut sebab hampir lemas.

Ramai orang tengah menunggu feri balik ke Mersing

Kesimpulannya, trip ke Pulau Tioman sangat best sebab dapat mandi laut. Tapi, hopefully next trip ke pulau kami dapat stay tempat yang lebih best dan dapat buat aktiviti snorkelling tengok terumbu karang dan ikan berwarna-warni.

Rating:
Chalet: 4/10
- Chalet ada 2 katil queen-sized, aircond dan hot shower. Tapi tak de tv! Bosannya! Pastu ada bau hapak semacam je dari toilet. Good thing is, biliknya + bilik air bersih (takde tahi cicak yang paling utama).

Makanan: 5/10
- Nasi goreng ialah RM5 ke atas. So korang boleh agak sendiri la. Agak sedap la masakannya cuma agak mahal.

Aktiviti: 7/10
- Air laut nya sangat jernih, udara sangat segar dan kami sangat gumbira!

Harga: 7/10
- Within budget kami.

Bajet untuk trip (utk 2 orang, 2D1N): Expect to spend RM220 untuk feri (RM70 pergi-balik seorang dan RM80 untuk bilik semalam) dan RM60 untuk makan tengahari, malam dan breakfast keesokan hari. Total expenses, RM280 untuk 2 orang.
Aktiviti kekeluargaan yang paling menyeronokkan lepas kawen ni ialah berjalan-jalan melihat alam. Minggu lepas, dalam usaha keras kami menakluk semenanjung tanahairku, kami membuat keputusan ke Mersing. Sebenarnya, atas ajakan kawan-kawan aku di JB. Mereka punya plan yang sangat fantastik:

1. Bercuti ke Pulau Pinang - kensel sebab member yang kami nak lawat tu pergi ke Singapore pulayks...
2. Bercuti ke Genting - kensel sebab hotel dah fully booked...
3. Bercuti ke Pulau Redang - sama la dengan alasan di atas...
4. Bercuti ke Langkawi - 'ala.. tak de duit la..' 'ala.. dah penah pegi la...' 'hmm.. hotel full'
5. Bercuti ke Pulau Tioman - 'asyik tukar je plan!'
6. Tak jadilah ke mana-mana! - final decision! (Ainie, u memang patut kene gigit tau!!)

Tapi aku dan Survivor telah membuat keputusan sehidup semati untuk holiday di Endau, Mersing walaupun yang lain menarik diri dari plan 'over' bersemangat tu. So, hari Ahad tu, walaupun aku kurang sihat, kami memandu selama 5 jam ke Endau. Dari KL, kami masuk exit ke Kluang dan drive jalan yang macam ular kena palu.


Jalan yang penuh berliku... Jangan memandu sorang2 waktu malam di kawasan ni

Akhirnya kami pun sampai ke resort tempat yang kami tuju tu dalam pukul 1 tghr:


Endau Beach Resort: Kadar bilik ialah RM140nett 1 malam, Astro+aircond, takde breakfast

Sampai di sana, Survivor sekeluarga baru nak bertolak ke Melaka. Aiseh... Apa ni, Surv?? Kata nak bercuti sama-sama. Penat je drive dari KL, tau? Tapi fikir-fikirkan balik, bukannya ada aktiviti menarik yang boleh dibuat bersama-sama di sini. Tapi, demi pengalaman, aku tabahkan diri (chewah, ayat yang sungguh menggelikan pankreas aku!)

Lepas check-in, kami berehat-rehat sambil menonton kartun. Tiba-tiba hujan lebat pulak! Alamak! Maka, aktiviti seterusnya ialah mendodoikan mata diri-sendiri. Kepenatan sebab drive selama 5 jam + kena bangun awal siapkan barang.

Petang tu, barulah kami dengan teruja, pergi ke Pantai Pasir Lanun kira-kira 500m dari resort untuk aktiviti yang diidam-idamkan - mandi laut!


Dua orang kanak-kanak riang yang dah lama tak bertemu air laut

Pantai Pasir Lanun

Agak lama kami berendam macam badak sumbu kehausan sambil membuat pelbagai aksi kuak lentang, kuak tak lentang, menyelam sambil minum air masin dan sebagainya. Sampai perit tekak aku. Dekat-dekat nak senja, barulah kami reti balik ke resort.

Malam pulak, kami pergi makan ikan bakar di satu warung bernama 'Mama Bedah'. Makan ikan pari bakar. Yummy! Tapi servis, ya Allah, hampir tertidur-tidur kami menunggu. Mahu saja aku suruh mereka hantar makanan yang kami pesan tu ke bilik kami sambil kami baring-baring tonton tv.

Then, next day, bangun awal pagi untuk berjalan-jalan di Jeti Penyabong menghirup udara segar. Sempat lagi meniti tambak batu ke pulau kecil pastu panjat batu-batu untuk duduk menikmati pemandangan laut China Selatan di atas batu:


Muka tak mandi pagi

Kesimpulannya, tercapai la jugak hasrat kami untuk mandi laut di sini. Secara overall, aku telah kasi rating untuk percutian kami kali ini:

Hotel : 6/10 Bilik cukup selesa & sangat bersih, cuma dalam selimut aku ada tulang ikan (??) dan bilik air kurang memuaskan walaupun bersih
Aktiviti: 5/10 Mandi laut, jalan-jalan di jeti & pulau
Makanan: 4/10 Ada tiga warung makan beroperasi pada siang hari dan jual lauk-pauk tengahari tapi tak banyak pilihan. Waktu malam pulak, tempat makan terdekat ialah Mama Bedah yang servis nya agak memberi stress kepada aku.
Harga: 7/10 berpatutan

Bajet untuk trip: Expect untuk spend dalam RM200 untuk dua orang (hotel dan makan minum sahaja)
This is an example how we settle debts between us:

'Hubby, after I calculated our trip's expenses, it stands to an amount of RM303 which, after we divide equally between us, the amount one has to bear is RM151.50.'
'....'
'Since you've paid RM100 for the fuel, you only have to pay another RM51.50. And since I have incurred RM203 on my side, to balance it out, I ought to be getting that RM51.50.'
'...'
'The conclusion is, please pay me out by paying this month's 3G bill, ok?'
'Yes, dear. I'll pay once the bill arrives.'