Dari Selatan Ke Utara: Jalan2 di Penang (Last Part!)

Nota: Ini ialah entry malas, harap maklum! :p

Lepas sesi makan-makan & berhooray2 di Teluk Bahang, team Msjbox berpecah dua. Amy dan Kak Niza mengundur diri sebab ada hal sendiri. Kami pula menyerbu rumah Sishoney untuk guna toilet free (muahaha!). Memang sangat tak guna, kan? :p

Then aktiviti jalan-jalan cari makan di Penang pun bermula.

Mula2, Sis nak bawak kami ke round2 di Taman Rimba. Tapi oleh sebab semua dah letih dan Intan & Fysal pun mungkin tak larat nak bawak si kecik Ika tu jungle-trekking naik ke air terjun, maka plan itu dibatalkan. Kami cuma lalu di situ, ambil bau pun tak apa. Kami meneruskan perjalanan ke Penang.

Sebelum tu, kami singgah di Masjid Terapung untuk menunaikan kewajipan. Menurut Sishoney, kat sinilah berlaku tsunami dulu, dan apartment bertentangan masjid tu ialah rumah mangsa-mangsa tsunami.

Kami sempat berposing-posing di depan masjid:

Yonna, me & Sishoney posing sakan!

Lepas solat, Sis tanya kami nak cari treasure hunt nasi kandar tak? Ramai yang agak malu2 (contohnya Suami Terchenta), tapi aku tak. So Sishoney pun bawak kami ke Gurney Drive:

Gurney Drive yang aman damai

Kami menuju ke restoren ini:

Sishoney tak pasti sama ada nasi kandar di sini paling sedap, yang dia tahu nasi kandar kat tempat dia paling sedap. Kiteorang tak kesah, Aiman pun tak kesah...

Nasi kandar Penang, macam best nih

Pada mulanya, Suami Terchenta tak berminat untuk makan dek kerana masih kenyang. Tapi bila dia tengok nasi kandar yang menggoda ini:

Udang galah goreng, telur masin, sayur kobis, kuah banyak-banyaaaaakkkk...

5 minit kemudian:

Korang tengok tu, siapa yang lebih2 nak makan...?

Sishoney pulak order pancake honey ni (roti pisang + madu + aiskrim vanilla):

'Sebab nickname aku Sishoney, mesti lah makan pancake honey!'

Muka yang malu2 nak makan nasi kandar 20 minit sebelum tu

Lepas puas melantak, aktiviti seterusnya ialah mencari jeruk untuk dibawa pulang ke KL:

Kami diserbu oleh penjual2 jeruk - 'Lai, lai! Beli jeluk, satu bungkus, lima linggit saja!'

Kami sempat jugak beli t-shirt untuk kenang-kenangan. Mulanya, apek t-shirt tu nak jual dengan harga RM18 (wow, mahalnya!) tapi lepas tu Sishoney tawar menjadi... 5 hengget je sehelai! Seronok la shopping ngan Sis nih! :)

After puas pusing2 cari jeruk, kami pusing2 pulak carik shopping complex tapi memandangkan hari dah senja, kami pun bertolak ke pangkalan feri untuk sesi thrill yang last:

Naik feri pun thrill juge...

Bye-bye, Pulau Pinang...

Yeaaa!! Akhirnya tamat sudah cerita lipur-lara nih :p

0 comments:

Post a Comment