Semalam saya sangat gumbira. Gumbira sampai tak ingat masa. Akhirnya saya telah missed flight balik ke KL! *scream*

Sebenarnya, saya telah tersalah baca e-tiket. Saya ingatkan flight pukul 6 petang. Saya siap letak dalam reminder. Rupa2nya tu ialah time ketibaan di KL. Rasa sangat bodoh waktu tu.

Tapi, sebelum saya tersedar kesilapan teknikal tu, saya sempat berjalan2 di bandar Miri dengan kakanda terchenta saya. Seronok. Dah lama tak bersiar2 di Miri. Kami pergi ke pasar tani di e-Mart, cari buah dabai *belum musim lagi :(*

Buah dabai sangat sedap tau? Rasanya lemak berkrim. Hehe. Cuma perlu rendam dalam air panas selama beberapa minit sampai buah dabai tu lembut, dan lumurkan dengan garam secukup rasa.

Oleh sebab buah dabai belum lagi dijual, kami cari pulak buah salak utk kawan2 di ofis. Bila saya lihat sayur midin, saya rasa sangat terliur bila teringatkan betapa sedapnya makan sayur midin dengan linut dan sambal belacan. Tapi kalau nak bawak balik ke KL, mesti sayur akan layu dan tak boleh dimakan lagi. Terpaksa tunggu balik ke kampung lagi baru boleh makan masakan Sarawak dengan bersungguh-sungguh! *tak sabar nak balik kampung lagi!*

Malam sebelumnya, kami makan di luar. Mula2 nak makan seafood di satu tempat makanan seafood yang femes, tapi memandangkan hari hujan, kami terpaksa makan di tempat lain yang ada bumbung. Saya suka dan terus terasa rindu dengan suasana di Sarawak - di sini masyarakatnya tak macam di Semenanjung. Kawan2 Melayu & Iban keluar makan bersama2 dengan kawan2 Cina di meja yang sama, dan bertutur bahasa yang sama (Melayu Sarawak, of course).

Di Semenanjung yang selalu diwar2 kan perpaduan kaum, jarang rasanya boleh lihat masyarakat berbilang kaum makan di meja yang sama. Kalau ada pun, sebab meja lain dah penuh, tapi makan sebelah-menyebelah tak bertegur-sapa. Sebelah meja bertutur bahasa lain, sebelah lagi bertutur bahasa lain. Very la kuat perpaduan kan?

Anyway, makan malam memang sedap. Kami makan sampai perut kembong. Balik ke rumah, solat, dan bla2x sambil tengok hujan di luar. Bila mata mengantok, kami masuk tido.

The next day, lepas membeli buah salak, kami berjalan2 di Boulevard pulak mencari makanan tengahari. Saya order mi kolok! :) Mesti makan mi kolok sebelum balik. Hihi *teringat mak akan datang ke KL 7hb ni, dan boleh mengada2 mintak mak masak mi kolok*

Lepas makan dan shopping2 sikit, saya ajak kakanda terchenta melawat adinda terchenta di SM Sains Miri. Mula2 ingat nak check in dulu (kalau check in dulu mesti tak kena tinggal flight!) tapi lepas tu tak jadi sebab ingatkan banyak masa lagi kan? Cis.

Berjumpa dengan adinda terchenta di sekolah nightmare tu memang seronok. Sekolah nightmare? Wakaka! Dulu saya pernah bersekolah di situ, tapi sekejap je. I hate boarding school. Tak boleh tido waktu petang sebab wajib pergi ke prep. I hate prep. Ngantuk, tapi tak boleh tido *waktu di sekolah dulu, saya memang sangat suka tido & menyalahgunakan kuasa sebagai pengawas untuk escape kelas Geografi*

Budak jahat.

Adinda terchenta sedang bingung. Dia suka subjek Maths, Add Maths & Chemistry. Dia tak suka Fizik. Apa karier yang boleh dia ceburi? Kakanda terchenta suggest ambil Mechanical Engineering. Saya suggest Chemical Engineering. Boleh kerja di bahagian Oil & Gas.

Jadi perbualan kami berkisar begini:

Adinda: Adik tak tau nak amik apa.
Saya: Chemical Engineering.
Kakanda: Mechanical.
Saya: Chemical.
Kakanda: Mechanical.
Adinda: Kerja apa yang boleh dibuat?
Saya & Kakanda: Tanyalah dengan cikgu kaunseling.
Kakanda: Sekarang pukul berapa? Flight pukul berapa?
Saya: Let me check e-ticket again *periksa tiket, mula2 tak perasan*
Saya: Alamak.
Kakanda: Kenapa?
Saya: Rupa2nya flight pukul 4 petang!

Masing2 tengok jam di tangan (pukul 4.40petang)

Saya & Kakanda: Ok adik, kiteorg nak pergi airport sekarang. Pergi carik cikgu kaunseling, tanya macamana nak study di UK. Jaga diri baik2, bye!

Terus masuk kereta, dengan adinda masih bingung2 sebab saya telah kena tinggal flight.

Nasib baik saya ambil flight MAS & nasib baik jugak ada lagi flight terakhir selepas tu! Tapi, sebab kesilapan saya sendiri, jadi saya kerugian RM100 untuk cancellation fee :( Huhu... Never mind, look on the bright side. Saya masih boleh balik hari tu dan tak payah baru full fare (RM650+ OK!)

Flight balik pulak transit di Kuching. Ingatkan nak call family mertua then boleh borak2 di airport, tapi memandangkan transit cuma 40 minit dan tak boleh keluar dari departure area, jadi saya cuma sempat solat sebelum kena naik semula flight. Nasib baik kali ni makanan dalam flight sedap sikit daripada hari tu. Atau mungkin sebab saya dah lapar!

Sampai di KL pukul 9.30malam. Suami Terchenta jemput saya di KL Sentral. Rindu sama Suami Terchenta! Hehehe. Rindu sampai borak tak henti2 dalam kereta, sampai la masuk ke rumah. Finally, I'm home! :)
So.

I'm in Miri, coordinating interview sessions. That's what HR do. Last time as a PR person, I organised events, now I coordinate interview sessions. The latter is a piece of cake after the thunderstorm of event organising. I still wonder how people can still leave out important details when planning interviews. Hmm (Berlagaknya!)

Anyway. ANYWAY.
I was looking forward to the in-flight food of MAS. The last time I travelled, the food was oh-so-classy. But when I got mine yesterday, my eyeballs nearly popped out and rolled around on the aisle because...

WHAT THE HECK WAS THAT? CAT'S PUKE?

Seriously, even the un-nasi lemak nasi lemak served by Tony Fernandes' airline looks more palatable.

At this moment, I'm waiting for the interview sessions to be concluded so I can collect the forms and then pack my stuff and go back to my sister's huge house.

I don't know why I'm feeling slightly unwell... feverish and ache-y.

Could it be because of my hectic work schedule or something else? *imagining myself with a huge bump in front running waddling to catch a flight*

Shudder. Let's hope that my schedule will slow down if I ever should get preggie.

Saya telah terima banyak komentar lately. Sebab. Saya malas nak update blog. Pembaca2 blog semua dah malas bukak blog saya. Mintak ampun semua! Sebenarnya, saya teramat bz!

(Pembaca2 blog budiman:'Cepat la update blog!')

Ala, bukan tak nak update, tapi. Ok, meh tengok jadual travel saya sekarang:

1. Besok - Travel ke Miri sampai 26hb.
2. 3-4 Ogos - Travel ke Kuantan.
3. ??? Ogos - Travel ke Bintulu. Then ke Labuan besoknya.
4. 10-13 Ogos - Travel ke Kerteh.

Kamu semua nampak ni? Bukan setakat nak update blog, nak buat anak pun tak sempat ok! (Hahaha! Ini ialah ayat berunsur penipuan!)

Ok lah, saya nak packing sekarang. Tunggu saya balik barulah saya akan membebel lagi (kalau saya rajin).

A friend of mine is getting married soon and she's asked me about my experience of being a married girl lady *walioweh, married 2 years only already become marriage consultant!

So, here's the edited version (and some replies are fabricated to make the conversation more interesting) of our very long, in-depth and totally no point of order required. I'm so proud - the rakyats (meaning me & my friend) behave better than the MPs!

Friend: Eh, in Islam how ah, being a wife?
Me: Must listen to hubby lor... Everything must ask permission from hubby. He's the CEO in Marriage, Inc.
Friend: Ha, really? Sounds very submissive hor.
Me: But he got more responsibilities lor... Must work, pay the bills, household, clothes, give wife allowance, if wife too tired to do house chores, he gotta pay for the maid lor. Wife just take care the kids and his 'needs'.
Friend: You mean, the kaler-kaler wan izit? Hahaha!
Me: Eh, clever girl! Not even married already know so much huh?
Friend: But wives nowadays also work wat?
Me: Ha lah, but wife no obligation to support the family.... If she works coz she wants to help hubby pay bills, she gets more bonus points faster redeem for ticket to heaven lor.
Friend: Hahaha! Like that izit? Too bad my soon-to-be-hubby believes in equality when it comes to money... when I pay first and want to claim later, he said no need la, like taking money from one pocket into the other wan...
Me: Ya lor, his money is my money, my money is my money. Eh, God so clever wan! Gives men CEO position coz men likes power, gives us the money coz we love shopping!

So, to wives out there, if fast-fast want to go to heaven, don't spend all the salary on new shoes / bags / clothes / makeups. Help hubby to settle the housing loan too! ((This message goes to yours truly))
Pagi tadi sejuk bangat. Peluk Suami Terchenta kuat-kuat sambil naik motor. Tapi Suami Terchenta sudah lali. Tak macam mula2 kawen dulu. Tersengih2 kena peluk. Kalau saya merajuk dan tak peluk pun, dia dah tak perasan! Jiwa yang halus adalah berkadar songsang dengan Suami Terchenta *Sekarang perkataan 'songsang' adalah sangat sensitif*

Pagi tadi, bila berhenti di traffic light, saya terlihat sebuah motor di depan. Seorang ayah menghantar anak perempuannya ke tadika. Comel tocang rambut budak kecik tu. Mungkin prihatin si anak sejuk kepala (sebab dia tak pakai helmet!), si ayah pusing dan pasangkan topi. Waktu tu, saya lihat si anak rupa2nya Down Syndrome.

Pagi tadi, jiwa halus saya yg berkadar lurus buat saya rasa tersentuh perasaan. Betapa sayang si ayah dengan anaknya yang Down Syndrome tu. Seolah2 saya pulak si ayah. Apa nasibnya bila dah besar? Boleh ke jaga diri-sendiri? Siapa yang akan jaga si anak kalau si ayah dah takde / sakit? Siapa yang hendak dengan si anak kalau si anak nak berkahwin? Apa, ingat orang Down Syndrome tak de perasaan ke?

Lalu saya terus teringat lagu ini:

Namun Ku Punya Hati

Senyumku tak seghairah
Gerak gaya tidak selincah
Mataku tak seayu
Kicau burung pun tak semerdu

Namun ku punya hati
Juga gayaku perasaan
Hidupku yang begini
Kadar waktu diizin Tuhan

Tidak ku minta
Lahir ke dunia
Tidak kuduga
Cacat begini

Bukan kuminta
Kasih dan sayang
Bukan ku rayu bantu simpati

Maafkan wahai teman
Kumenumpang di sudut dunia
Mencari ketenangan
Sampai masa ku pergi jua…

Bukan kupinta, cacat begini...

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.


For the last 2 weeks, Suami Terchenta & I spent our times on separate agenda and nearly killed each other. But then we made out made up and it was really hot that we forgave each other. So, it was much of a relief to find that this week, we got to spend time together at home... finally! I never thought I'd be glad to find myself trapped at home for 48 hours, thank God for home sweet home.

Anyway, we did catch a movie on Friday night, the movie which we both had been anticipating to go to - Hancock (poster above). Read below for the movie's summary:
It tells the story of a vigilante superhero from Los Angeles whose reckless actions routinely cost the city millions of dollars. He saves Ray Embrey from being run over by a train, which causes Embrey, a public relations spokesperson, to make it his mission to change Hancock's public image for the better.
Source: Wikipedia

My view on the movie:
The storyline is refreshingly unique, looking at the reality angle of the cost of being a super hero. We always wonder when watching Ultraman blasting away at monsters every week and saw Japan in ruins only to be back as good as new every time. But in Hancock, the superhero got called to court, sued and then finally admitted himself into prison albeit unwillingly for ruining the city in his attempts to save others. The movie started as funny but towards the end, it became somber, which spoiled the whole movie. I felt the same way I felt when watching CJ7 - dismay. What happens to the good ol' days of comedy sticking to its theme - i.e. comedy? Directors nowadays are trying too hard to be versatile, only it didn't bring the desired result.

Also, it didn't really explain who are Hancock and Mary, where did they come from and how did they happen to possess superpowers and long lives. Nevertheless, the funny parts are really funny so I could live with it. I just wished that the storyline are not so loose and more elaborately explained.

So, that's Hancock for you.

Moving on to weekend update. After 2 weeks of neglect, our house looked more like a cow's barn than human's lair. So Saturday & Sunday mornings were spent scrubbing, vacuuming, cleaning, spinning, mopping, folding, tidying and whatever adjectives that ended with 'ing' which we could think of to do around the house.

On Sunday, we watched Spongebob Squarepants, CSIs and basically just glued ourselves in front of the TV until 6.30pm, when we decided to go for a jog at the nearest jogging park. There I was minding my own business when my eyes fell on a couple having a lovey-dovey session at one of the hut. As I approached nearer, I almost toppled off the hill when I saw they were both... male.

It was bad enough that I had to endure a traumatic experience spotting two men locked at the lips while Suami Terchenta & I were enjoying our boating experience in Madrid, now this evening I had to be reminded of it when I saw this same-sex couple being all 'manja2x' in front of my eyes. I practically ran all the way towards Suami Terchenta and dragged him to the couple so he could confirm what I saw. He mumbled that yup, they were both guys and then we fled the area before lightning strikes on us.

Well Suami Terchenta, maybe you should just listen to my gut feeling when I said that we should go to a further jogging track.

So much for a peaceful weekend.
'Uh sis... Have you seen the Eiffel Tower somewhere here?'

Saya telah kena tag oleh bro-in-law!

+7 FAKTA TENTANG DIRI:
1. Suka cuba perkara baru / cepat jemu.
2. Cepat marah dan tak akan berhenti sampai orang minta maaf
3. Suka berjalan2 melihat alam
4. Sangat kompetitif
5. Suka diskusi intelektual & philosophical
6. Boleh pergi from one opposite end to the other in a second (very Gemini) - sesaat tengok aku gembira tak ingat dunia, seminit kemudian tengok aku dah buat muka Hulk. Magic kan?
7. An extrovert spirit trapped in an introvert nature.

+7 PERKARA MENAKUTKAN:
1. Lipas
2. Tahi cicak
3. Cerita hantu
4. Kalah
5. Trump
6. Chicken pox
7. Sebenarnya saya memang penakut.

+7 LAGU BUAT MASA INI:
1. Shannon Noll - Shine
2. Beyonce Knowles - Irreplaceable
3. Backstreet Boys - The Call
4. Padi - Menanti Sebuah Jawaban
5. Az Yet - Last Night
6. Sisqo - Thong Song
7. Faizal Tahir - Gemuruh

+7 PERKATAAN SELALU SEBUT:
1. Assalamualaikum.
2. Babe.
3. Like that lor.
4. Dammit.
5. Owh.
6. Yup.
7. TQ.

+7 PERKARA AMAT BERNILAI:
1. Sejak minyak naik harga, semua barang pun bernilai.

+7 'PERTAMA KALI' DALAM HIDUP:
1. Pergi Afrika - saya heart UTM!
2. Pergi Australia - saya heart UTM lagi!
3. Pergi Eropah - saya heart my sister! Owh, heart kompeni lama jugak.
4. Tanya, 'Awak nak couple ngan saya tak?' - ini soalan berani mati. Apa nak buat, orang tu pemalu orangnya.
5. Kawen - tapi bukan saya yang tanya nak kawen ke tak. Saya fobia bila sebut 'kawen'.
6. Ikut Trump meeting ngan PM - prepare presentation sampai rasa nak termuntah.
7. Saya dengan Kak Za lari dari road block kat JB sebab road tax CLK dah expired. Kami 'sembunyi' kat rumah Ainie si budak comel sampai pukul 2pagi sementara tunggu road block dah takde. Rasa macam budak naughty.

+7 BLOG DIPILIH:
1. Tak tau aah, sekarang dah tak de masa nak bukak blog.
-Secret-
There are things better left untold, stories left as just memories, and memories left outside the doorstep of time.
Some words are never meant to be spoken.
They are bound by vows, tied to promises, that lasts an eternity.
Promises made in love, and guarded by faith.
When are spoken, thus breaks the sacred entity of being.
We can never spoil such sacred-ness.
So shh...
Keep it at the tip of the tongue.
Swallow it in the deepest of man's heart.
Honour thy silence.
And Time shall honours you.

- Carneyz -