Lepas lunch, Kak Moralle & family balik sebab suami Kak Moralle kena masuk kerja. Kami pulak meneruskan sesi cuci2 mata di Singapore. Mula2 kami berjalan2 di sekitar Arab St (serupa Jalan TAR, tapi omigod, saya sangat berkenan dengan kain2 yg dijual di sini, ok! Sangat cantek!)

Masjid Sultan

Mula2 kami teringin nak naik bas ni, tapi harga tiketnya membantutkan hasrat kami. Lebih baik jalan kaki saja

Lalu saja di bawah ni, anda akan dicaj! Lebih kurang macam Smart Tag la

Dari Arab St, kami bergerak ke Bugis St:

Bugis Square

Sempat singgah di Bugis Street beli souvenir utk kawan2 & diri-sendiri

Bangunan yang unik

Dari Bugis St, kami naik MRT ke Orchard Road yang femes sebab banyak shopping complex:

Suami Terchenta posing depan Orchard Road

Pokok Krismas yang bengkang-bengkok

Tempat P Ramlee berlakon dulu2

Dari Orchard Road, kami naik pulak MRT ke Choa Chu Kang (bukan Pua Chu Kang ok) sebelum ambik bas ke Night Safari.

Di Choa Chu Kang Station nak pergi ke Night Safari (tiket bas lebih kurang SGD1.50 sorang)

Sila naik bas ini nak ke Night Safari

Dulu saya pernah pergi dengan kawan2 seofis, memang seronok. That's why la saya beria2 ajak Suami Terchenta ke sana sekali lagi. Tapi...

Tengok jelah queue nak beli tiket pun dah panjang!

Queue nak naik tram 10x lebih panjang! Kami beratur dari pukul 8pm smp 9.45pm!

Sampai Suami Terchenta berubah jadi Hulk. Huhu.

Memandangkan kami kesuntukan masa dan sangat penat, kami bercadang nak naik Tram saja.

Entrance tiket + tram ride = SGD32 seorang.

Bila dah bayar untuk 2 orang, duit kami tinggal 4 dollar je. Sadis.

Tengok duit Singapore puas2 sebelum ia habis dibayar untuk masuk Night Safari

AKHIRNYA! Tram kami sampai. Tunggu tram sampai lenguh2 kaki

Sepatutnya, pihak management Night Safari bagi warning kat semua tourists yang queue nak naik tram sgt panjang supaya tourist macam kami yang kena balik ke JB sebelum midnight tak perlulah bersusah-payah beratur lebih sejam. Nampak sangat mereka tak bertimbangrasa kepada tourists. Huhu.

Di kedai souvenir Night Safari

Sebelum balik, sempat bergambar lagi

Itu jelah cerita jalan2 Singapore kami. Kecuali pengalaman bosan beratur panjang di Night Safari, yang lain memang indah2 belaka. Tak rugi kami habiskan SGD100 untuk ronda2 di sana. Thanks sekali lagi kat Kak Moralle yang datang ambik & hantar kami ke Raffles St & Kranji MRT Station sebelum balik, dan belanja kami makan lagi :) Lain kali turun ke Singapore, mungkin kami akan berjalan2 di Sentosa Island pulak.

p/s: Rosli (Tuah), jangan nak ngelat dari tugas sbg tour guide kami! :p Hehehe.
Suami Terchenta sudah ketagih.

Sejak balik dari Madrid beberapa bulan lepas, Suami Terchenta sudah bersemangat waja. Nak bercuti2 di luar negara. Apa nak buat. Suami Terchenta sudah jadi international. Salah siapa? La~la~la~la~la~....

Demi memenuhi impian Suami Terchenta, saya ajak dia ke luar negara. Susah apa? Passport dah ada. Tinggal nak tukar duit je. Tiket kapal terbang? Tak payah. Sebab apa? Sebab luar negara itu ialah SINGAPURA.

Oh my God, nak ke seberang tambak pun nak kecoh seluruh dunia. Apa nak buat. Kami bukan selalu pun makan angin di seberang laut. Walaupun saya sudah banyak kali juga masuk ke Singapura atas urusan2 kerajaan (kerjalah, apa lagi).

Nasib baik ada Kak Lin. Kak Lin bermurah hati hantar kami ke Larkin supaya kami tak perlu risau tinggalkan kereta di JB. Sebelum bertolak ke Singapore, wajib isi white form dulu:

Salinkan maklumat di dalam passport ke dalam white form

Jangan lupa isi kat sini ye bang...

Kami naik Bas SBS 160 ke Queen Street tapi kami berhenti di Kranji MRT Station. Kak Moralle sekeluarga berbaik hati nak hantar kami ke Raffles Street, iaitu ke tempat landmark Singapore yang paling femes - singa berbadan ikan duyung (a.k.a. Merlion). Suami Terchenta lah yang beria2 nak bergambar dengan binatang aneh tu. Saya iyakan aje.

Sebenarnya, saya nak tengok wajah baru CIQ complex Johor. Dulu, bangunan imigresen Tg Puteri tu mak aih, buruk lagi usang! Saya sebagai warganegara Malaysia pun rasa malu dengan Singapore. Sekarang tidak lagi. CIQ complex tu sangat cantek! I loike! (Tapi nak berjalan ke terminal bas, sangat la jauh!)

Wajah baru terminal bas di kompleks CIQ Johor yang baru. Cantek, seyh...

Sampai2 di Woodland, Suami Terchenta call Kak Moralle. Rupa2nya mereka lambat lagi. So, kami pun decide meneruskan perjalanan ke Kranji MRT Station. Ingatkan nak pergi ke Raffles St tu naik MRT saja. Tapi, Kak Moralle call dan suruh tunggu di situ. Dia akan hantar kami ke sana.

Signboard di Kranji MRT Station. Lebih kurang naik subway di Madrid, tapi tak sekompleks di sana
Welcome to Singapore, bebeh!

Suami Terchenta posing depan Merlion muntah air

Honeymoon kali ke-??? di depan Merlion lagi

Posing depan Theatre on The Bay

Jalan2 di Esplanade Park

No parking or dropping passengers di line zigzag ok!

En. Suami posing di depan Cavenagh Bridge & Fullerton Hotel (rasanya)

Boat Quay ya, tuan2 & puan2...

Ini pulak ialah Clarke Quay, tempat aku meeting dulo2

Ada air pancut di Clarke Quay. Clarke Quay pon sangat menarek hati kami, tapi menurut org Singapore, tempat ni lebih happening waktu malam
Siapa nak naik Duck tours, kenderaan yang boleh jalan atas darat dan juga dalam air, sila angkat tangan & kaki!

Tengahari pulak, Kak Moralle call tanya kiteorang kat mana. Kami pergi makan bersama2 di Restoren Zam-Zam di Arab St. Lunch kami ditaja oleh Kak Moralle (Makaceh, Kak Moralle!)

Jalan2 cari makan di Singapore Zam Zam

Nasi beriani Singapore yang sedap

Murtabak kambing Singapore

Kak Moralle dan keluarga yg bermurah hati belanja kami makan di Singapore

Oleh sebab entri ini sangat panjang, cerita selanjutnya i.e. jalan2 ke Night Safari saya akan sambung esok. Sebab. Sekarang saya sangat mengantok. Esok pun kena bangun awal, nak kerja. Ok, jangan nakal2 & selamat malam!
Saya seronok tak terkata.

Kali ni, kami turun ke Selatan pula untuk cuti 2-in-1. Jalan-jalan Singapura dan cuti2 goyang2 khemah kali ke-2 bersama Msjboxers! Hahaha. Bunyi macam seluar boxer pulak. Kwang3x...

Kalau ikut plan asal, sepatutnya saya tak join cuti2 di Sedili. Saya terpaksa balik ke KL awal sebab adik saya mendaftar di UiTM. Sebagai kakak yang baik hati (kononnya), haruslah saya tolong adik saya.

Tapi adik saya kata, dia boleh pergi ke UiTM dengan kawannya. So, dengan terkejutnya, saya pun boleh la join aktiviti berkhemah di Sedili. Muahaha! Saya memang suka bangat aktiviti2 outdoor ni!

Kami bertolak ke Sedili hari Sabtu, dengan berkonvoi beramai2 - Kak Lin & family (kereta Merz), Kak Maria (Moralle) & family (kereta Lancer), Kak Ret, Nad, Matok (kazen Nad), Rosli (Tuah), Sodep (kereta Gen2), CM, Kak Siti & family (kereta Waja), Kasawari & family (kereta Gen2) & Bonda Rock (tak pasti kereta apa). Shai pulak as usual, jadi penumpang tetap Sang Kancil kami. Hari pertama, semua orang kena pakai baju warna biru. Tapi sebab Suami Terchenta tak remind, maka aku cuma boleh pakai tudung warna biru. Hihi. Jangan marah semua orang!

Team biru datang menyerang Mutiara Motors Resort!

Happening sangat kan? Rugi sesiapa yang tak ikut!

Sampai2 je di Sedili, orang resort baru nak set up khemah. Apa? Sungguh tak berpatutan! Jadi kami pun bertempiaran di tepi pantai. Maklumlah, di KL tak jumpa pantai. Even Lembah Pantai pun takde pantai.

Suami Terchenta layan blues...

Saya & Suami Terchenta pulak layan blues...

Bila tengahari, suami Kak Lin pergi beli nasi bungkus untuk segerombolan kanak-kanak dan orang dewasa yang kelaparan. Kami pula sebok menghias khemah masing2. Antara khemah2 menarik:


Khemah anak-anak dara Kak Lin

Khemah kiteorang?

Hasil kerja last minute...

Petang tu, kami main games buat aksi (Kak Retna menunjukkan kehandalan buat aksi perempuan tua nak terberanak, CM pulak gelek Inol macam tak hengat dunia,) musical chair (sampai anak Bonda Rock nangis2 tak menang), goreng pisang dan tarian chicken dance & poco2. Tak sia2 saya pergi ke kursus orientasi ok, sebab dapat belajar chicken dance & poco2. Lepas tu, barulah aktiviti bebas iaitu bermain di pantai.

Tapi memandangkan hari mendung dan angin agak kencang, sekejap saja kanak2 riang bersukaria di tepi pantai. Saya tak join sebab saya mandi di toilet. Maklumlah, tengah *tooot*.

Lihatlah aksi2 kanak2 Ribena kawan2 Msjbox kita

Saya dan Suami Terchenta duduk di bawah pondok, menikmati angin petang di tepi pantai sambil makan kuaci. Seronok sungguh. Kalaulah hari2 boleh buat macam ni. Tak lama lepas tu, angin semakin kencang dan hujan turun selebat-lebatnya! Semua lari masuk ke khemah masing2, termasuk saya & Suami Terchenta.

Baru nak dating, tiba2 atap khemah bocor! Bukan khemah kami saja, khemah orang lain pun bocor jugak. Kesian kami. Kalau ikutkan hati, nak saja mintak refund. Tapi, kami tak sampai hati pulak. Hehe.

Maka, aktiviti BBQ seafood terpaksa la buat indoor saja.

Semua tak sabar tunggu ayam bbq

Sempat ambik gambar sebelum makan

Lepas makan, kami beredar ke tapak khemah untuk aktiviti seterusnya - sesi berkenalan dan tukar2 hadiah.

Sodep & Deq Naz tak sabar-sabar nak bertukar2 hadiah

Sememangnya aktiviti Msjbox ni buat orang semua gembira dan hepi2. Maklumlah, lepas bekerja, semua dah tak de geng nak keluar bersosial. Dengan adanya aktiviti Msjbox, barulah semua dapat berkumpul dan buat aktiviti gila2. Hoho. Seronok tau! (ulang sekali lagi)

Apapun, diucapkan terima kasih kat Kak Lin & family, and Kasawari jugak yang bersungguh2 menjayakan aktiviti Camping di Johor kali ni :) Dengar ceritanya, Kak Lin akan sponsor rumah terbuka untuk Hari Raya tahun depan. Apa lagi, jom kita serbu rumah Kak Lin beramai2!

p/s: Cerita Msjbox Holiday 2008 ni cuma setakat hari pertama, sebab hari kedua, saya dah memecut bersama Sang Kancil ke KL. Kesian Suami Terchenta, kena naik bas balik ke rumah.
This morning, as I whizzed past by Johor Bahru city at the speed of 130km/h, I was suddenly reminded that I owed my dear-rie friends - Ainie & Jen, of the Fab3 reunion story which I promised to blog about eons ago. Before New Year stormed in and the story slowly sinks in the river of Time, I might as well update the story here and NOW :p

When Ainie told us that she was coming to KL last month, we arranged for a reunion on the spot. Jen & Ainie had not met for the past 1 year and I had not had a girl outing for... *the sounds of crickets chirping* ... urm, never mind.

We met at the Italiannies, at Midvalley. Jen was late, which was unusual for 'Ms. Single Jen' but not so unusual for 'Mdm. About-to-get-hitch Jen'. Ainie and I had ordered lunch and ate our way to the large helping of the Italian food we ordered. When she came, both Jen and Ainie immediately launched into their 'bian mode' (e.g. 'Jen, you looked so slim, I want to eat you!') and I laughed because it was so typical of both of them. If only Survivor joined us, it would be even more hilarious.

Ainie, being Retail Executive in-charge of a soon-to-come shopping mall back in Johor (the shopping mall which Trump let me picked its name among a few suggestions! I soo can't wait for it to happen because hey, it's not every day you get to choose the name of a shopping mall!), knew a contact from Co**ee B*an and he said we can get our chilled ice-blended coffee on the house (ON THE HOUSE, I tell you), and after Jen finished detailing the reason she was held up, we moved our chitchat session to CB outlet for our free caffeinated drinks.

It was indeed a chitchat marathon, because you wouldn't believe how many stories are waiting to be unloaded after a period of two years! The stories changed at such furious pace that one minute we were talking about this subject, the other minute, we were already in the middle of another topic entirely. And every few minutes, one of us would sigh and say, 'I miss you girls.I miss US.'

We only ended our girl outing when both Mr. Jen and Mr Junaidix called to tell us 'Time's up! Time to go back and fix dinner!' (Men are such spoilsports). Before we left, these are some of the photos taken on that day:



Girls, we really should do this more often :) See you guys at Jen's wedding this week!
Last week we celebrated our 2nd anniversary at Cameron Highland. It was a fabulous trip (minus the throwing up part). That will be the last time we go to Cameron Highland via Tapah *shudder. We'll try the other, less traumatic route (Simpang Pulai).

Well, I'd like to talk about that trip, but unfortunately I have to pack my stuffs to go to another trip - to Kuantan this time :) My department is having an away day the whole of this weekend. So I'll be out of town again for the 2nd week in a row this month.

Next week, we'll be in Johor & Singapore (hopefully) pulak. This month turns out to be travelling month for me (hurray for the fuel price reduction!) and I really enjoy being on the road for a change! :)

Gotta go, guys. Gotta pack my stuffs!
My darling husband,

Happy Anniversary! :) Today, our marriage turns two years old. Words can't describe how wonderful you have been to me and I love you even more than I did two years ago.

Je t'aime, Mr. Junaidix.

Love,
Mrs. Junaidix
Cuti-cuti Raya Haji, kami tak mampu nak balik ke Sarawak. Kerana keadaan kewangan yang goyang2 membuatkan kami terperangkap di Semenanjung Malaysia sahaja. Jauh dari keluarga terchenta. Huhu.

Therefore, kami cuti2 Malaysia di Melaka untuk mengambil bro ipar a.k.a. adik Suami Terchenta dan mencari baju yang sesuai untuk Away Day department saya yang bertemakan Zaman Kesultanan Melayu Melaka! *wink*

Dengan penuh semangat bercuti, kami mengerahkan Sang Kancil kami berlari-lari ke Melaka pada awal pagi semalam. Suami Terchenta tak berapa sihat, jadi terpaksalah saya menjadi pemandu pelancong semalam!

Secara sinopsis nya, percutian ke Melaka kami amatlah tidak memberangsangkan. Beberapa tempat menarik sangat tidak terjaga dan lebih sesuai dijadikan lokasi penggambaran filem hantu daripada tarikan pelancong! Siyes sungguh menakutkan! Silap2 bercuti bertiga, tapi balik berempat! *Ayat apakah ini?*

Ceritera #1: Melaka Bandaraya Bersejarah Traffic Light!
Haruslah saya memasukkan elemen traffic light di dalam entri ini memandangkan di Melaka, tak sampai 5 minit akan jumpa traffic light! Baru si CLK nak berlari2 dengan gumbira, dah terpaksa berhenti lagi bagi memberikan laluan kepada orang lain:

Traffic light lagi! Yeaah!

Memandangkan traffic light di mana2 saja di Melaka, kereta2 terpaksa beratur panjang. Lalu datang pulak beberapa kereta bernombor plat bermula dengan 'Mxx...' dengan senang hatinya memotong barisan sesuka hati mereka. Maklumlah, This is My Territory! Kami sebagai pelancong memberikan jalan dengan hati yang tidak berapa gumbira.

Ceritera #2: Taman Mini Malaysia / Asean a.k.a. Taman Semuanya Tak Boleh!

Boleh bayar tapi tak boleh naik! (Siap manggakan pintu tak kasi naik)

Perhentian pertama kami ialah di Taman Mini Malaysia / Asean. Lepas menjamu selera, kami dengan terujanya masuk ke Taman ni dengan bayaran RM12 sekepala. Malangnya, tak semua rumah boleh dinaiki:

Tak boleh naik 1: Penggambaran sedang dijalankan di Rumah Sarawak

Tak boleh naik 2: Tapi Suami Terchenta & adik naik jugak! (Melawan arahan pihak berkuasa!)

Tak boleh naik 3: Kalau berani, naiklah! Kompem ada makhluk lain yang akan ikut balik ke KL!

Bayar RM12 untuk tengok sahaja, ya!

Ceritera #3: Melaka Bandar Sesak-raya!


Semalam jugak, saya berpeluang buat senaman kaki. Kaki kiri, tekan klac. Kaki kanan, tekan minyak, tekan brek (ulang selama beberapa jam). Masalahnya, bukan memandu di KL atau di highway, tapi dalam bandar Melaka sahaja! Cuaca hujan menyebabkan kami terpaksa melancong di dalam CLK sahaja:

Mula2, set kan halatuju...

Tuan2 & puan2, di sebelah kiri anda ialah Muzium Belia Malaysia... Khas untuk belia2 sahaja, ya.

Di sebelah kiri anda, ialah Stadhuys.

Langkah2 mengelakkan banjir: bina kincir air di tengah-tengah bandar.

Kalau banjir jugak, kita naik kapal!

... atau boleh pergi ke tempat2 yang tinggi seperti Eye on Malaysia atau Menara Taming Sari!

... Tak pun, naik sahaja ke Fort A'Famosa.

Ini pun tutup jugak semalam, pada hari cuti umum di mana semua pelancong dari seluruh pelusuk dunia tanahair berebut2 nak ke Melaka.

Akhirnya, kami cuma berjalan2 di dalam shopping mall di Dataran Pahlawan untuk mencari baju yang sesuai. Nasib baik saya jumpa baju ittew, kalau tidak... bertambah lagi la list ketidak-seronok-an berjalan2 di Melaka.

Jalan2 di Heritage Gallery...

Mungkin saya terlalu tegas menilai Melaka, tapi memandangkan saya ialah seorang warganegara Malaysia yang prihatin maka saya menilai Melaka menggunakan standard antarabangsa, bukan standard kaki lima saja. Melaka perlu upgrade perkhidmatan pelancongan mereka sebagai salah satu tarikan pelancong paling popular di Malaysia.

... Tak pun, jadikan Taman Mini Malaysia macam Universal Studio untuk tarik pengarah2 filem seram di Asia buat penggambaran di sana!

:p