Semalam adalah hari yang sangat fun.
Telah keluar berpoya-poya dengan suksesnya bersama Fab 1+1.
Fab 2 telah terkena buatan orang, dan sejak itu telah muntah-muntah dan tamo keluar rumah.
Fab 3 & 4 jauh di perantauan. (Sapa suruh buang diri di sana?)
Dan saya selaku Fab 5 telah mengkidnap En Suami Terchenta untuk join sekaki, bersuka-ria di Air Terjun Gabai.






Ada menarek?

Malam sebelumnya, Cik Nana telah calling2x:

Nana: U jadi tak pergi piknik di Gabai Falls ni?
Carneyz yang comel : Jadi, jadi... I nak bawak nasi lemak tau.
Nana: Ok, I bawak sandwic dengan air.
Carneyz yang comel: Pukul 4pm di Lookout Point tau. Jangan lambat.

Pukul 4.30pm, baru tiba di Lookout Point. Cis. Sungguh janji Melayu. Bukan salah kami, kebetulan hari ni ialah hari Thaipusam, dan kami tinggal di Batu Caves. Sungguh kelupaan.

Mujur kami datang lambat, therefore boleh la parking di dalam. Bayaran masuk ialah RM1 seorang. Boleh la, memandangkan kawasan air terjun ni perlu dijaga. Kalau tak, mungkin lebih menyerupai tempat pelupusan sampah-sarap. Rakyat kebanyakan masih punya mentality yang very pathetic, suka mencemarkan kawasan pelancongan.

Anyway, setibanya di sana, kami terus la tergedik2 menaiki tangga dengan semangat tinggi. Halfway, kami sudah pancit. Huhu..! Terus la berhenti di separuh jalan, dan cari port sesuai untuk berkelah. Maka aktiviti pertama ialah melantak nasi lemak. Aiseymen. Terlupa ambil gambar kami bersantap dengan seleranya.

Tiba-tiba datang seorang pakcik lalu menengking kami, 'Hoi! Siapa suruh turun ke situ? Tak nampak ke tempat masuk tu bertutup??' Amboi, budi bahasa budaya kita... penat YB Najib promote budi bahasa dengan iklan menelan belanja juta-juta. Tapi, mungkin pakcik tu concern takut kami jatuh tergolek2 ke bawah. Saya boleh bayangkan betapa comelnya kami bergolek-golekan macam kentang dari puncak air terjun sampai ke bawah. Sebelum pakcik tu datang dan tolak kami semua, perlulah berkemas-kemas untuk cari port lain.

Akhirnya memutuskan untuk turun semula ke bawah. Lepas meletak barang-barang makanan, kami teruslah menyerbu air terjun yang dingin.
SEJUK TAU!
Tapi fun giler, wa cakap lu.


Macam kanak-kanak hingusan, kami menyerbu ke bawah air terjun macam orang tak penah jumpa air sebelum ni. Dan apa lagi, sesi cam-whoring pun berjalan:


Best giler water therapy!

Encik Suami Terchenta pun tak nak ketinggalan, bercam-whoring sama-sama:

  

Siapa ambil gambar saya tengah tak bersedia ni? Dilla, gigit karang!

 

Thank you Nana & Dilla, sebab ajak buat aktiviti wiken yg menarek. Sebenarnya malam semalam kami nak pergi ke Kampung Kuantan jugak, nak tengok kelip-kelip di malam hari. Tapi bila sampai di rumah, hujan membuatkan plan kami terbantut. Lagi kerana review di Internet mengatakan lebih baik sampai di sana sebelum pukul 11pm. Therefore, maybe next time buat aktiviti Tom Sawyer, bak kata Dilla.
Lastly, gambar kami berempat:


Air Terjun Sg Gabai cuma terletak 30minit dari KL. Nak pergi ke sana, kena melalui Ampang menghala ke Lookout Point. Seterusnya, straight sampai ke traffic light dan belok ke kiri. Dari traffic light, akan mengambil masa 20 minit lagi untuk sampai ke air terjun. Kemudahan di sana termasuk surau, bilik air dan jugak gerai menjual makanan. Pelawat dikenakan bayaran RM1 seorang (dewasa) dan RM0.50 untuk kanak-kanak. Weekend adalah amat penuh dengan orang mandi-manda, so datang awal / lambat macam kami. Jangan lupa bawak makanan tapi silalah jangan buang sampah merata-rata. Anda akan dimarahi oleh pakcik yg garang. *wink*

Hidup cuti-cuti Malaysia!
Ramai yang telah mengkomen blog saya tak de tempat komen.
Apakah...?

((( Saya terkedu sebentar)))

Hakikatnya, blog saya ada kotak komen, di mana anda semua boleh menokok-tambah cerita saya. Saya suka cerita saya ditokok-tambah. Hehe.

Baiklah kawan-kawan yang dihormati. Mari saya ajar anda cara-cara mengkomen di blog saya:

1. Mula-mula haruslah pergi ke blog Carneyz.com:


2. Then click di atas ikon kotak dialog (bubble talk) macam di bawah:


3. Lepas tu anda akan dibawa ke page untuk mengkomen. Very appreciate sekiranya anda komen dengan meninggalkan nama.

Senang bukan? Hopefully anda semua boleh memanfaatkan kemudahan kotak komen dengan jayanya.

Selamat mencuba! :)
Semalam saya baru balik dari Kuantan. Trip 2 hari. Macam biasa, uruskan program. Penat, tapi saya rasa terhibur sedikit. Kawan-kawan dari Kerteh sangat heaven. Saya memang heart mereka semua :)

Anyway, dalam program ada satu slot bersama Ustaz. Ustaz kami telah membuat lawak yang saya rasa, sungguh la outrageous tapi boleh diterima akal.

Lawak Ustaz #1: Bersyukur
'Kamu,' Ustaz menunjuk seorang participant.
'Kalau Allah jadikan mu babi, mu suko dok?'
Sepantas kilat, beliau menggeleng-gelengkan kepala.
'Bakpo mu dok suko?' Ustaz tanya.
'Iskh... haram Ustaz. Najis berat...' Beliau menjawab.
Semua orang angguk-angguk kepala, tanda setuju.
Semua kecuali mereka yang berkecuali (hehehe...)
'Kamu tau dok, babi tu setiap hari mengucap 'Alhamdulillah' sebab dia lahir sebagai babi.' Ustaz berkata dengan sangat serius.
Erk. Apakah??
'Sebab dok ramai orang makan dia. Alhamdullilah, ana jadi babi, tak dok orang nak makan ana...'
'HAHAHAHAHA!'Tiba-tiba dewan bergema dengan gelak ketawa.
'Mu tau dok, ayam tu makhluk yang paling susah hati? Sebab orang Melayu, Cina, India semua makan dia. KFC dok sibuk carik ayam.'
OMG. Ustaz ni dari mana la beliau dapat idea yang sungguh outrageous ni?

Lawak Ustaz #2: Lembap
Ustaz dok pandang saya tengah cek email.
Maklumlah walaupun tengah outstation, haruslah saya tidak mengabaikan kerja di ofis pada saat-saat genting ni.
'Ustaz nak cek email ke?' Saya tanya dengan sopan-santun. Segan ma.
'Kalau tak menyusahkan.' Ustaz pun bersopan-santun dengan saya.
Lepas saya log out, saya pun beri Ustaz pinjam notebook.
'Maaf la Ustaz, Internet lembab sikit.'
'Lo... kalau lembap, mu lap la dengan kain buruk.' Ustaz dengan selamba menjawab.
Apakah???

Hehehe. Sungguhpun begitu, Ustaz sangat la berdedikasi dengan tugas beliau. Selain dari CEO kami, dia orang kedua busy dalam company.

Huaargh. Hari ni sangat la malas. Tapi saya rasa seronok sebab dapat cuti 4 hari. Cuma tak best nya, Suami Terchenta tak dapat cuti. Huhu... Kalau tak, saya dah lama beli tiket balik Sarawak. Tapi, sebab kami baru-baru ni membuat 'investment terkejut', jadi tak dapat la nak balik ke sana.

Hmm. Mungkin hujung bulan depan, saya mau ajak Bonda Terchenta datang ke sini sempena besday beliau.
Yesterday, I spent the whole day helping to make over a senior citizen's house. Yes, it was one of our company's CSR activities. If there was one thing I like about working where I'm working now, it is the passion and compassion people have towards helping other less fortunate people. So in that spirit, we all woke up really early and left home at the crack of dawn to Batu 18, Hulu Langat.

The humble shack we visited - before the makeover

Every time we had CSR activities, it never fails to make me realise how lucky and blessed my life is. I know sometimes I feel miserable about work, work and work environment (no Fab 5 to cheer up my days). But at the end of the day I have Suami Terchenta to go back to, my family back at home, a regular paycheque to keep life going sweet and smooth.

Others may not share the same privileges that I have always taken for granted. Take the example of this makcik we visited yesterday. She is a spinster (unmarried lady), with no family, sebatang kara. She was so lonely that she caught a cat to cheer her up and kept it on leash so it won't run away. Unfortunately, the cat died after that. She was still asking for the cat's replacement when we visited her.

The house after we painted it - and in the middle of getting her possessions out of the house

When I first peeked into the house, the condition was enough to make me feel depressed. That was just one look - the makcik spent every day waking up to the depressing state of her house, the musky smell of damp floor, trapped stale air and whatever that had stayed permanently in the house for years.

She had no bed, not even a mattress to lie down on. Her bedroom was unfit to live in (except for mice), so she slept in her living area, on a hand-me-down carpet that emanated a smelly odor around the house. She did not have any furniture save for a small dining table and a slightly bigger but worn out table where she put her food supply (some had even passed the expiry date). Since she did not own a cupboard, she hang her clothes on a stick which she hang on a corner of her living room, and behind the hang clothes were the clothes rack where she kept donated clothes (some were not even in good conditions).

As we were clearing her house, a few mice appeared from nowhere and ran all over the place. The girls screamed and ran out (including moi). Thankfully nobody passed out. Hehe.

We separated a few good things and threw out the rest that we deemed broken and un-usable. Then we washed dirty things, took out her carpet and threw out her very old, rotten tikar getah (vinyl mat) so we could install a new one. After her house was cleared, we gave her wall a coat of whitewashed paint to brighten the interior of her house, washed her window, painted the window-sill and her front door, and then fitted in the vinyl mat.

Instantly, the house was transformed.

The smelly odor is gone, the brand new vinyl mat is fitted in and the wall looks brighter after it's painted

It was a far cry from the place we saw in the morning. We put in new furniture in her house including a new bed, a new wooden cupboard and canvas cupboard, as well as a new cooking cabinet. We fitted in new bedsheet, new curtain and new bathroom cabinet. Then we organised her food supply including the ones we bought for her and taught her how to use the electric kettle and the new gas stove. The makcik looked all flustered but happy once her house resembled more like a house than just a run-down shack.

Outside, her house compound was also transformed. The men had cleared out the lalangs, overgrown branches and her drain. It looked 10 times more spacious than before.

No more lalangs around her house compound

But at the end of the day, I still felt really sad for her. Sure, she may have a more live-able space to spend the rest of her days, but when everybody left, she was all alone again. I wish we could give her something more than just materials, but we could not.

My colleague brought his son with him to the makcik's house. As he was working, his son lay down on the floor and played by himself. The makcik could not stop looking at the little boy with longing in her eyes. She kept on saying, 'Kimi duduk dengan makcik ye. Nanti Kimi duduk dengan makcik, nak tak?' all the while holding the boy's hand. The boy, in all his innocence, shook his head and withdrew his hand.

It just broke my heart. All she ever wanted was someone to love and banished the loneliness she felt in her heart. It was the same pain I felt when I did my first CSR - this 15-year old girl who was from Sarawak, abandoned by her mother at the orphanage and suddenly she met a fellow Sarawakian who understood her language and hugged her and listened to her story. And suddenly it's time to leave - and she stared miserably and longingly at this someone who could be her big sister - someone who could love her and not just take care of her.

I still could not find the courage to find her again - because I could not bear to break her heart again.

I want to always remember this feeling - that life has been kind to me no matter how crappy I feel nowadays.

I don't have a close friend in my office to talk to, like last time? The makcik does not have anybody to talk to all these years.
I don't have any kids and my biological clock is bugging me? The makcik never found her partner and never could have kids at her age.
I don't like my job and I wish I could quit my job now? Well. I guess at least I have income that I could spend helping other less fortunate people.

Sometimes people, you will never know how good life has been for you. Not till you have gone out and helped others who never had the life you have. So, whenever you have the chance, go and help others. Because giving never makes you feel poorer, it makes you feel richer.

At least that's how I felt. G'nite folks!
Psst. Kamu nak tengok aksi2 hyper kami pagi tadik??







Puas.
Walaupun terpaksa keluar dari rumah seawal 5.30pagi.
Lagi terpaksa parking sebatu jauhnya dari kaki bukit.
DAN.
Melawan graviti untuk sampai ke puncak.
Tapi kami puas.

WELCOME TO BROGA HILL, BEBEH!

Buat sesiapa yang tak tau Broga Hill tu apa, dan kat mana. Broga Hill terletak di Semenyih, half an hour je dari KL. Ia ialah tempat hiking yang sangat tinggi, dengan view yang sangat chantek. Macam kat overseas gitew. Silalah google Broga Hill.

Sebenarnya senyuman dalam gambar ialah senyuman lepas sejam sampai ke puncak. Nak sampai ke puncak, Tuhan saja yang tau! Mintak nyawa ok! Korang ingat kami boleh melompat kijang terus lepas naik ke puncak tu?? Oh tidak! Serius capek. Pancittt....

Saya sendiri yang jadi tukang bikin plan terkejut mau menangis2 tergolek-golek nak sampai ke puncak. Hanya sebab respek dengan CM & Kak CT yang steady menapak ke puncak bukit memaksa diri saya kontrol macho cun walaupun setiap inci peparu saya nak terbakar! Jantung saya nak pecah! Hati saya haru-biru sebab tak bawak makanan hatta sekeping coklat pun, dan perut pon mula buat lagu keroncong.

Penat.. fuhhh... penat... penattttt....

Sampai je di puncak, CM & Kak CT kelihatan tersepuk di sebalik lalang tinggi. Sama-sama capek. Tapi saya harus bagi kredit sebab berjaya sampai ke puncak lebih awal dari kami. Hehe. Walaupun Kak CT baru baik dari gastrik, dan CM terpaksa makan ubat darah tinggi dengan sekotak air Milo. Caya lah! Akhirnya hasrat CM nak amik gambar sunrise terbantut, sebab nak angkat kamera pun dah tak terdaya...

Sama-sama melepas lelah di sebalik lalang...

Lastly, naik bukit dan sekian mencabar, nak turun bukit pun tak kurang mencabar. Silap teknik, jadilah macam Suami Terchenta - sakit pinggang. Kesian En Suami... Nasib baik ada ubat di rumah.

Apapun, akhirnya berjaya jugak mencapai hasrat untuk merakam gambar di Broga Hill ni. Thanks CM & Kak CT yang sporting join kami, dan En Suami Terchenta yang sekarang sedang mengalami masa kecederaan.

Nak hiking kat Broga Hill lagi? Maybe not now!
What would you do when you're angry but no one cares? What would you do when you keep dreaming of yesterdays? Or when you feel like you're trapped in your life?

What would you do when your life seems out of control and you feel like you'll never ever climb out of this misery, coz no matter how hard you try things still stay miserably the same? What would you do when friends are too far to warm your heart?

What would you do when you try to tell someone how you felt but couldn't find the right words?

I'm asking you. What would you do if you are me?

... I take a hike up the hill.

One fine morning in Bintulu, I decided to do something that I had not done for a long, long time. That is, going hiking up Bukit Nyabau. Seronok, wa cakap lu! Even my mom who was dead set against abusing her knees agreed with me that it was worth it.

Aiyoh. You never go hiking, memang la tak tau apa-apa. Wait until you see these pictures:


Berjalan-jalan di dalam hutan


Mula-mula kita panjat bukit dengan kecuraman 90 darjah!


Alamak. Baru berlaku runtuhan tanah. Tak boleh pijak di situ, nanti jatuh.


Ok. I'm starting to get the hang of hanging off the cliff.


Yaay! Berjaya!


Adik pun sukses!


Bonda sangat bangga sebab berjaya mendaki tebing yg curam.

And then, you are rewarded with this view from atop

Another fascinating thing about hiking is coming across exotic plants, like this pitcher's plant:



And a really beautiful flower:



Psst. Who wants to go hiking at Broga Hill next week? :)
Perbuatan sekarang: Menonton Giuliana & Bill di Astro channel 712. Giuliana sgt comel. Bill bawak Giuliana naik small aircraft tapi minah tu cuak giler. Omg. Kalau saya jd minah tu saya akan mintak hubby saya bawak smp muntah darah. Sgt meninggikan adrenalin ok!

Talking abt adrenaline. Dua minggu lepas saya menjalani adventure di Gua Niah. Haruslah bila balik kampung halaman mencuri kesempatan melawat tempat menarik di negeri sendiri. Sebab. Air muka saya terjatuh tiap kali orang tanya, 'Kau pernah Gua Niah kan?' Biar saya membuka pekung di dada. INI IALAH PERTAMA KALI TELAPAK KAKIKU BERPIJAK DI GUA NIAH *lariiik!*

Sangat kesian kan. Tapi takpelah. Better late than never! Trip ini ialah sebenarnya tak dirancang. Otw balik dari rumah Kakanda Terchenta tiba-tiba kereta kami melencong ke Gua Niah. So bermulalah aktiviti paranormal kami anak-beranak. Saya, Bonda Terchenta, dan adik2.Dari Miri ke Gua Niah cuma ambil masa 1.5 jam.

Bayaran masuk cuma RM10 seorg (RM5 utk student). Tambang perahu ke seberang cuma RM1 seorg (one way). Dari jeti perahu, kami kena menapak sebanyak 10,000 langkah. AHAHA! Acah je. Baru 3km atau 45minit. Kesian Bonda kena buli. Tapi mesti mak dah kurus kan? ;)

Kalau korang sukakan adventure dan tak kesah menginjak-injak tahi kelawar maupun membiarkan aroma tahi kelawar menyapa keras di hidung, maka saya rekemenkan tempat ni. Tapi kalau korang jenis yang geli-geleman, pembersih dan sangat la sensitif dengan bau-bau najis, forget it. Kamu lebih baik duduk di KL je.

Saya tak mau cerita panjang2 lagi sebab jari2 saya dah letih menghentak keyboard. Therefore, layankan je gambar2 ni:

Ini ialah Carneyz, membuat laporan tahun baru menggunakan ID Suami Terchenta. Saya malas nak log out dan login semula. Hahaha. Adakah ini attitude semasa tahun baru? Cis. Memang tak boleh harap.

Sebelum saya membebel rentetan malam semalam yang boleh bikin kami dapat anugerah pekerja paling berdedikasi di akhir 2009 (cewah!), saya nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2010 KAWAN-KAWAN! Sila doakan tahun ini keluarga kami akan bertambah Mr + Mrs Junaidix + Junaidix Jr. + Carneyz Jr. HAHAHAHA! Tamak kan saya? Orang lain nak anak sorang, saya nak double dose. Tapi sebenarnya kalau boleh. Saya nak SEORANG ANAK BAGI SETIAP TAHUN KAMI DAH MEMBINA RUMAHTANGGA INI (En Junaidix tak hiraukan saya dengan angan-angan extreme ni, beliau sedang tergolek di atas katil sensorang sebab kepenatan bekerja keras semalaman - ooii, dia bekerja keras sebab ni ye. Bukan projek multi-million dollar kami tu (PERINGATAN: Blog ini mesra keluarga dan tidak mengandungi unsur-unsur yang tidak dibenarkan.)

Berbalik cerita malam semalam. Semalam kami balik kerja awal. Setelah singgah sebentar di Low Yat membeli casing handphone saya yang baru. Kesian sama itu handphone, bertelanjang bulat sejak bajunya hilang. Lagi sentiasa jatuh dan berkecai. Apa ko ingat hp tu RM2 je Carneyz??

Back to storyline asal. Sampai je di rumah, kami pon makan malam yang tak seberapa, lepas tu dengan kadar segera kembali menghadap laptop masing-masing. Hidupkan Internet, online kan YM. Siyes giler comel kan? Duduk serumah pon nak YM each other. Keskeskes... Nanti saya bagitau sebab apa kena pakai YM.

Maka bermulalah tempoh bekerja keras di luar waktu pejabat yang berakhir pukul 5.30pg tadi. En Suami sebagai web engineer mulalah memasang rangka-rangka yang sepatutnya. Saya sebagai kuli batak designer tak bertauliah mula bersilat dengan kekasih lama saya, En. Adobe Photoshop CS4 (sebelum saya terjebak ke kancah perkahwinan, chenta hati saya ialah En Photoshop yang gagah perkasa lagi bikin hati saya teruja). Selesai satu design, saya hantar file tuh kat En Junaidix menggunakan YM. Apa kes nak hantar email maupun thumbdrive. Cehcehceh...

Sesambil tu kami menonton citer FaceOff, diikuti Da Vinci Code. Ini ialah environment kerja yang saya suka. Bilalah kami dapat bekerja di rumah saja nih! Boleh tengok tv sambil buat kerja yang saya suka (iaitu bersilat dengan En Photoshop).


Sebenarnya kerja-kerja contengan website tuh tak la terlalu susah tapi sebab saya dah lama simpan skill design dalam kotak lepas tu kunci dan buang kotak itu jauh-jauh ke dasar hati saya memandangkan kerjaya saya yang sentiasa seboks, jadi pada mulanya saya jadi kekok. Nak cari brush pon terkial-kial. Wakakaka! Apa lagi nak buat animated gif. Ko gila berpeluh-peluh aku malam kelmarin. Bagai hilang akal. Tapi sedikit demi sedikit, ingatan saya kembali pulih. Akhirnya tercetus design-design yg tak seberapa ini.

 Tahun ni jugak kami bercadang hendak melibatkan diri secara sukarela dan dengan semangat sivik yang tinggi, untuk menghidupkan Msjbox (iaitu chenta hati pertama Suami Terchenta). Jadi harap-harap kawan-kawan akan menyokong usaha murni kami yang gigih ni... ok?

Selamat Hari Raya, eh! Tahun Baru uols! :)