Biggest Loser Sister - It Starts In March!

One of my favourite reality show is The Biggest Loser Asia which is currently at Episode 112.
Every Tuesday night (when I ponteng-ed my Quran recital class - saya seorang yang jujur) I will take hostage of the TV remote control and tuned in to Hallmark Channel to satisfy my sadistic desire to see who will be kicked out of the show.
AHAHAHAHA! Evil kau Carneyz, very evil...

Source: The Biggest Loser Asia Club's website


The first few episodes were really boring. The contestants kept going in and out of Prince Court Medical Centre that I wondered whether those people were really sick or it was just a part of PCMC's promotion strategies. I mean, demam pun nak kena masuk wad kat hospital paling mahal di Malaysia ke?

Then after one by one of the contestants were eliminated (mostly from the Red Team), things started to get more interesting. To be honest, I sort of hate-love the Red Team - they were annoyingly too patriotic (the remaining team members kicked Nadia out not because of her performance but because they preferred her to one of their countrymen).

But at the same time, I have always have a soft spot for losers - HAHAHA! So not true! OK, OK... I just want the show to continue having intense fights and competitions between the two teams for as long as Carlos remains in the game. BRING IT ON! *cats' claws gesture*

On the other hand, the Blue Team has become too much like the Brady Bunch that one of the contestants even declared, 'I will never vote for one of the Blue Team!' after kicking out poor Kevin. Tak ke kesian kat budak tu?? I totally and whole-heartedly agree with Kevin when he said, 'The Blue Team are heartless!' because they decided that Martha should stay and Kevin should be given the Jimmy Choo. Martha did not lose weight that week, and she got to stay because she was formerly in the Brady Bunch Blue team?

Meanwhile, Martha continued to annoy me because she seemed to have the 'I'm the youngest and cutest and my elder siblings will protect me' kinda mindset. Marilyn had to slog and push herself to make sure she did not fall below the yellow line so the team wouldn't face the heartache of choosing between her and Martha. Does that same thought apply to Martha? To me, she was like, 'Oh yeah, it's ok to be below the yellow line as long as Carlos is there with me'. She knows the rest will NEVER eliminate her over The Enemy even though her performance sucks.

Oh boy, she was wrong BIG TIME this week. Carlos miraculously lost 9kgs that week and that pushed Tony below the yellow line together with Martha. Tony who constantly showed good track record of losing weight pun telah disingkirkan.  Drama, drama... I hope Carlos will continue to pull off big weight loss and competed against King David yang sememangnya sangat tidak sebulu dengan Carlos in the finale.

OK, enough of my favourite TV show at the moment.

Berbalik kepada topik cerita pada hari ini.

Kakanda saya sedang bersemangat waja untuk menurunkan berat badan. Sibuk memberitahu beliau sedang memakan pisang panggang untuk minum petang (pisang panggang adalah sangat tidak kewls, kakak). Kerana terikut-ikut kan pengaruh TV, saya pun mencabar kakanda saya dalam pertandingan:

"The Biggest Loser Sister"

Kamu semua membuat muka ini --> -_- <-- Apakah??


Ya, sejak kecil kami suka cabar-mencabar. Itukan ialah tanggungjawab adik-badek? Hehe. Kakak dan saya secara normal ialah semacam pasaran saham - mula-mula saya naik, dia turun. Dia naik, saya turun. Benar kan? Semasa kecil, sayalah budak gemuk yang selalu membontot kakak saya yang menjadi pujaan budak lelaki di kawasan perjiranan kami. Semasa di universiti, kakak saya mengalami kesihatan yang menggalakkan, sementara saya yang berpinggang ramping menjadi pujaan ramai (muahaha! ayat yang palsu belaka).

Tetapi sekarang akhirnya kami adalah setara. Ini ialah sesuatu yang merisaukan. Kami tak mau turun naik lagi, dan tak mau bersama-sama naik. Kami mau sama-sama turun. Biar gaji kami saja yang naik! HAHAHA!

Therefore, ini ialah syarat pertandingan kami:

1. Pertandingan dibuka kepada dua orang peserta sahaja - saya dan kakak.
2. Ukuran timbangan adalah dibuat setiap bulan - sesiapa yang berjaya menurunkan kg paling banyak, yang kalah akan bayar RM1.
3. Setiap 1hb bermula Mac, kami akan melaporkan berat timbangan terkini i.e. berat pada awal pagi (7am) di blog khas yang akan dirahsiakan URL nya (aisey, kejatuhan airmuka sekiranya pembaca blog tahu berat sebenar saya).
4. Bayaran akan dilangsaikan secara bentuk duit raya semasa Hari Raya Aidilfitri tahun ini.
5. Sekiranya peserta terkena buatan orang, secara automatik pertandingan dibatalkan tanpa kerugian pada mana-mana pihak yang membatalkan pertandingan.
6. Keputusan akan diumumkan di blog ini (dengan jumlah penurunan kg setiap peserta) e.g. Carneyz: -1kg, Kazoonka: -1kg.

Kamu rasa sungguh adil, kan?  Fair & square!

Baiklah sister, mari kita mulakan pertandingan. Let's kick ass! Eh salah! Let's kick off the weight!

6 comments:

  1. memang sedih masa kevin tekeluar.. hopefully dia bleh teruskan diluar..
    c

    ReplyDelete
  2. tgk diorang hilang 10KG, cam best jerk,,,
    aku dah lama nak turun 5KG blum tercapai,,, :(

    ReplyDelete
  3. sokong carlos! ahaks...

    ReplyDelete
  4. Yatt's : Yup, hopefully dia akan teruskan usaha gigih menurunkan berat badan ke berat normal :)

    ReplyDelete
  5. Jocko: Samalah kita! Huahuahua! Nak join Biggest Loser pulak, tak cukup kuota :p Hehe. Apa nak buat...

    ReplyDelete
  6. BuDakHutaN: Tak nak sokong Aaron ke? :)

    ReplyDelete