2010 - Better Than Ever

Status sekarang: Melayan budak kecik bermain di dalam perut.

Intro: Sila rujuk header blog.
Sudah lama blog tak berupdate. Sampai En Nuffnang dah tak sudi bagi iklan lagi. Dan Msjbox tinggal kotak monolog. Kesian kan. Sendiri pun tak menyokong penat lelah En Suami Terchenta. Mengikut subjek Marketing kami, Msjbox kini sedang mengalami 'Decline Stage'. Sila baca topik Life Product Cycle ye kawan-kawan. Kwang3x! Enough dengan subjek study. Masa untuk coffee break. Bercerita tentang life kini. Life as a working and studying mom-to-be.

Tergezut?

Yeah. Sekali lagi, sila rujuk header blog. 2010 - Better than ever. Tahun ini, kami membuat beberapa perubahan drastik dalam life. First of all, akhirnya mendaftarkan diri-sendiri mengikuti program Master. FINALLY! Kamu tau berapa lama kami pasang niat ni? Dah 6 tahun. Nasib baik tak buat pekasam.

Secondly, saya tukar position. Ini bukan sesuatu yang better, tapi worse sebenarnya. Ikutkan hati, saya mau quit. Resigned. Cari keja lain. Tapi, not the right time kan. Sekurangnya-kurangnya masih memerlukan gaji untuk menampung study. Therefore, sabar aje lah *buat ke-sejuta kali, sabaarrrrrr....*

Thirdly, ini ialah official announcement. Tahun ini juga, kami sangat produktif. Dalam keterujaan nak sambung study, tup-tup dapat tau. Akhirnya, En Suami akan bergelar seorang ayah. At first, rasa nak baling test kit dalam mangkuk toilet dan flush. Bukan sebab tak suka, tapi sebab tak percaya. Tapi, percubaan kali kedua dengan test kit yang lebih mahal akhirnya meng 'convince' kan kami untuk berjumpa doktor dan 'confirm'. Syukur alhamdulillah, rezeki itu datang jugak. Tak payah buat treatment. Tak payah gi jumpa specialist. Ini dinamakan kuasa Tuhan.

Itu ialah cerita 7 bulan lepas. Saya dah melalui tahap muntah-mabuk-loya (tak mau dikenang lagi azab waktu itu), sekarang melalui tahap 'anakku-sibuk-menendang-di-tengah-tengah-malam-dia tak-nak-tido-ke?'. Kadang-kadang saya jadi keletihan sebab malam tak dapat tido dengan lena. Siang pulak, bekerja dalam keadaan stress. Dan balik dari kerja, kena buat assignment atau pergi ke kelas. Well. This is my choice. Saya boleh aje drop atau tangguh niat sambung study dulu, tapi saya nak try jugak. Sebab, kerja bertangguh selalu tak menjadi. Kan baby, kan?

Thank God, En Suami ialah suami yang mithali. Dari awal-awal lagi, sangat prihatin kesihatan kami berdua (eceh... mula la tu). Betul apa? Siapa yang tolong urut belakang dan pegang rambut semasa si isteri sibuk memuntahkan isi perut masa awal-awal dulu? En Suami. Siapa yang ambil alih tugas di rumah masa isteri kena bed rest sebab ada bleeding? En Suami jugak. Siapa yang tolong urut pinggang dan kaki masa isteri tengah dalam keadaan mabuk, letih, sakit-sakit badan? Of course En Suami. Adil la tu kan. En Suami jaga saya, saya jaga baby dalam kandungan. Esok lusa, turn baby pulak jaga kami ok?

Sekarang, budak kecik dah pandai berinteraksi. Malam-malam ialah bila kami bermain-main dengan budak kecik. Mula-mula si emak akan usap-usap perut sambil borak-borak dengan baby. Biasanya baby akan mula gerak dan tendang dari dalam. Time si ayah pulak, baby agak shy-shy. Amazing sebab dia tau bezakan tangan siapa yang sedang mengusap perut. Masa mula-mula dulu kalau En Suami yang pegang, dia akan diam. Tapi sejak En Suami dah selalu bercakap-cakap dengan baby, dia dah tak berapa shy-shy lagi. Kadang-kadang dia suka bermain-main dengan En Suami. Permainan yang biasa kami main ialah dia akan diam kalau kami letak tangan di perut, tapi akan menendang bila tangan dialihkan (Haha, can't catch me!). So comel baby.

OK la. Dah dekat pukul 1 pagi. Baby pun dah semakin senyap (penat ke baby?). Time for me to sleep. I love you baby. Muah!

Kepada kawan-kawan, diharap boleh doakan supaya hasrat kami untuk menimang cahayamata akhirnya akan termakbul dan semoga semuanya dipermudahkan untuk saya. after all, it's not easy juggling 3 roles at the same time (tu tak termasuk role as a wife!). Dan saya harap-harap sangat kelahiran dia akan membawa seribu rahmat dalam kehidupan kami :)

8 comments:

  1. alhamdulillah carney! so happy for you..kejap je dah 7 mths..take care tau..semoga semua urusan dipermudahkan Allah insyaAllah.

    ReplyDelete
  2. Congratulations dear! So happy for you. May u be blessed with a smooth pregnancy and delivery.... cant wait to see posts about Lil' Junior... :-)

    ReplyDelete
  3. tahniah carney! jaga dirik k...

    ReplyDelete
  4. tahniah carneyz! ape2pon jaga diri. wahhh bz betul ye :)

    tahniah lg skali!

    ReplyDelete
  5. Husna: Tahniah atas kelahiran anak kedua! :) Dah tengok kat FB. Comel, mcm anak org putih pun ada ;)

    ReplyDelete
  6. Chris: Thanks dear :) Hopefully ur turn will come soon too ;) and still not too late to wish 'Selamat Pengantin Baru!' ^_^

    ReplyDelete
  7. Ibu Iman: Thanks! :)

    ReplyDelete
  8. Kak Masy: Thanks Kak Masy! :)

    ReplyDelete