House Renovation - Before & Work-In-Progress

Saya sangat banyak WIP (work-in-progress) sekarang.

WIP di ofis (of coz, yang ni tak penah abis la kan).
WIP dalam perut (teruskan membesar anakku!)
WIP projek rumah.

Haruslah topik ini berkisar projek rumah. Sebab. Projek kerja adalah sangat bosan. Projek dalam perut ialah sangat sulit. Kita tunggu saja kelahiran budak kecik *sekali lagi, sila doakan kelahiran beliau tanpa apa2 masalah*

Anywayyy...

Projek rumah sekarang sudah berjalan. Petang tadi lepas balik dari library, kami singgah melawat tapak projek. Saya expect tak de apa2 yang berlaku lagi. Tapi, to my pleasant surprise, sudah ada beberapa progres (itu bermakna harus mengeluarkan duit lagi dalam waktu terdekat. Huhu...).

Ok, let's have a look at some of the progress:

1. Ruang tamu:

Sebelum: Ini ialah keadaan asal ruang tamu kami yang comel

WIP: Dah pasang plaster ceiling

Kerja2 yang tinggal:
1. Cat plaster ceiling
2. Pasang lampu dalam plaster ceiling
3. Pasang downlight
4. Pasang kipas & lampu hiasan

Ini ialah kipas yang bakal dipasang di ruang tamu (heart kipas metallic ^_^)


Ini pulak calon lampu hiasan di ruang makan

2. Next, ruang dapur yang comel:

Ruang dapur sebelum renovation

WIP: Tile dapur dah dicabut untuk pasang tile baru

Tile dapur yang baru (tile hitam - senang cuci dan tak cepat berdaki)

Kerja2 yang tinggal untuk ruang dapur:

1. Pasang tile baru
2. Pasang lampu dapur (dah survey kat IKEA - RM89)
3. Pasang semula sinki

Kitchen cabinet sedang dalam pipeline a.k.a. fasa kedua (haruslah kumpul dana semula sebab bajet sudah transfer ke Projek Baby)

Sebenarnya, saya belum decide rupa dan design ruang dapur kami yang baru. Tapi, these are some of the looks that I like:

Black tile, red wall & ceiling, white cabinet and black counter-top. Delicious!

Black tile, apple green feature wall, white cabinet & black counter-top - eye-catching

Black tile, white/cream cabinet, black counter-top - supaya dapurku tak nampak kecik sangat

Buat masa sekarang, kiteorang masih kekalkan jubin dinding dapur sebab rasa rugi pulak dah pasang jubin tapi lepas tu nak tanggalkan. Tapi seriously. Arkitek apartment ni ketinggalan zaman ke apa?? Dah la jubin dapur hodoh dan low quality (kalau tak pasang pun tak pe, bazir duit je), tile dinding pun warna yang tak memberangsangkan & pasang separuh tinggi dinding je.

Sedang serabut kepala fikirkan nak buat apa dengan dinding dapur itu. Haruskah dibuang saja tile nya dan cat semula, atau tambah duit tile sampai siling? *sel2 otak sedang bekerja keras*

Maybe lepas dah tengok ruang dapur dengan tile baru, hopefully dah ada inspirasi untuk ruang dapur yang comel ittew :)

Lepas exam --> kena start packing barang dan concentrate Projek Baby!

4 comments:

  1. Black tile, apple green feature wall..

    i like!
    nang kacak!

    ReplyDelete
  2. Jemi: Sedang dipertimbangkan :)

    ReplyDelete
  3. salam sis, lamanya i tak datang sini... salam tahniah di atas kemunculan si comel ini ye... all the best. bila due?
    bestnya house renovation is in progress.. i'm still on house hunting huhu. pening

    ReplyDelete
  4. itam merah ya kaccc!

    ReplyDelete