Pernah tak bila family korang datang melawat korang di KL dan korang memecah otak fikir kat mana nak bawak dieorang makan?

Well, aku selalu mengalaminya. Sebab. Kami suami isteri jarang makan di luar dan tidak berapa food adventure semenjak ada anak ni. Tiba2 kena makan di luar agak sedikit culture shock.

Tapi al-kisah. Suatu hari aku kena melawat seorang staff yang tak sihat di area Keramat. Dalam perjalanan balik, tiba2 (ceh, semua dalam cerita aku adalah peristiwa yang tak dirancang!) aku terserempak dengan sebuah restoran ni:



Ya, itulah dia restoran Salero Negori. Lokasinya agak tersembunyi, mungkin sebab tu la tak ramai pelanggan.

So since my dearest sister ni beriya2 nak merasa masakan negori ni, ater kome bawak la dia ke mari (eh, betul ke slang aku ni?).

Kami pesan daging salai masak lemak, sayur paku masak tempoyak, ikan masin, dan ayam goreng kampung. Not exactly masakan negori, tapi saja nak merasa. Minuman pulak, order teh botol.



The verdict. Servis cepat dan mesra. Suasana santai. Makanan pula unfortunately bagi aku takde la special sangat, sekadar memenuhi syarat je. Nak kata tak sedap, bohong la tu. Tapi nothing to rave about. Harga, agak mahal dan tak sesuai dimakan hari-hari sebab poket akan confirm ranap.

Aku suka teh botol tu, rasanya sangat klasik dan mengingatkan aku teh kampung. Overall, boleh la bagi 2 bintang :)

So next time family datang dari jauh dan mintak masakan Negeri Sembilan boleh la bawak makan di sini. Not the best in town, but at least there is one in case someone feels like it.

Next, kami singgah di KLCC dan jalan-jalan cari makan di Ben's pada sebelah malam pulak. Tapi itu next story ya? :)
My sister is in town.

Bila ada family datang haruslah membawa makan di tempat yang sedap. Eh. Bukan tempatnya yang sedap, makanan yang sedap.

Sebelum ni kalau cerita tempat makan sedap (makanan sedap maksud aku), terus terbayang Gold Coast, Bagan Lalang. Tapi tidak terasa hendak spend time yang lama di dalam kereta semata-mata untuk seekor ketam dan sejemput udang.

Lalu teringat bos En Suami Terchenta pernah bawak kami makan di sebuah restoran Cina yang halal di tengah bandar.

So malam itu kami pergi ke Hokkaido. Jangan silap ye, Hokkaido tu bukan daerah di Jepun tu tapi restoran Cina di Jalan Pekeliling.

Restoran tu sangat la penuh, tapi memandangkan kami datang dengan sebakul bayi (HAHAHAHA!) - si Khayla tengah tido pulak so haruslah mengangkut dia dan car seat nya sekali. Terus kami diberi keutamaan dan dapat pulak seat di dalam, directly di bawah aircond. Terus bertambah nyenyak bayi itu tido.

Walaupun restoran penuh tapi servisnya amat cepat. Tak sampai 5 minit pelayan datang untuk ambik pesanan.

Kami order ketam sweet & sour, dimakan dengan mantou (ban kukus), ikan siakap stim kicap, asparagus goreng belacan dan prawn butter.

Tak sampai 15 minit, ketam dah sampai:


Ketam yang segar dan sedap, isinya kental dan kuahnya pedas tapi fuh,, meletops!

Tak lama kemudian ikan pulak sampai, diikuti dengan asparagus. Aku suka asparagus tu, memang terasa sangat udang kering tumbuk which blends perfectly with the taste of asparagus...

Khayla pulak menikmati ban kukus dengan penuh berselera dan sangat suka ikan kukus yang segar tu.

Tapi paling aku suka ialah udang butter. Rugi pulak tak ambik gambar tapi memandangkan tangan masing2 kotor meratah ketam, so tiada perasaan hendak mengambil gambar. Maybe next time.

Kami makan sampai tak larat. Bila bil sampai, to our pleasant surprise harga makanan dan minuman semuanya tak sampai RM150. Memang berbaloi :)

Kalau sesiapa terasa nak makan seafood di tengah KL ni, boleh la pergi ke restoran Hokkaido yang terletak bertentangan dengan Vistana Hotel (kan En Suami?), dan tak jauh daripada stesen bas di Jalan Pekeliling. Datang awal sikit, sebab restoran ni memang ramai pengunjung tak kira bangsa.

Thanks sis, belanja makan malam tadi. Really sedap dan truly appreciated!
Today when I picked up Khayla at the daycare, her babysitter related a story about my precious lapis lazuli while putting on her shoes,

'Today she shows her temper. She was playing with a toy and cannot took it apart. So she screamed angrily at it! Huiyo, this girl ah, got temper satu macam!'

I thought back of myself at the office - how I easily lose mine too whenever something went wrong.

*slap on forehead*

Like mother, like daughter!